De term hooggevoeligheid komt tegenwoordig veel terug in bijvoorbeeld lifestyle- en psychologieboeken. Goede kans dat je er wel eens iets over tegen bent gekomen! Veel mensen zijn geneigd hooggevoeligheid snel af te doen als aanstellerij of ‘special snowflake’-gedrag. Het is echter wel degelijk zo dat sommige mensen nu eenmaal sterker op prikkels reageren dan anderen.
Is dat bij jou het geval, dan kan het ontzettend helpen om je daarvan bewust te zijn! We leggen je in de blog van vandaag uit wat we precies onder hooggevoeligheid verstaan. Ook geven we je tips om ermee om te gaan wanneer je je in de kenmerken herkent!
Wat is hooggevoeligheid?
Hooggevoeligheid kan in het kort omschreven worden als een sterkere gevoeligheid voor prikkels en indrukken. Met andere woorden: het zenuwstelsel en het brein zitten zo in elkaar dat geluiden, licht en drukte een stuk harder binnen kunnen komen dan gemiddeld. Hooggevoelige mensen – ook wel HSP’s of High Sensitive Persons – raken zo snel overweldigd door hun omgeving.
Volgens Elaine Aron, de psychotherapeut die de term oorspronkelijk bedacht, is ongeveer 15 tot 20% van de mensen hooggevoelig. Het gaat daarbij om ruwweg evenveel mannen als vrouwen. Volgens haar onderzoek is het waarschijnlijk een grotendeels erfelijke eigenschap.
Geen wetenschappelijk begrip
Hoewel er veel over hooggevoeligheid geschreven is, is het zeker geen algemeen geaccepteerd wetenschappelijk begrip. Neurologen en neuropsychologen staan vaak afwijzend tegenover het label zoals het door veel zelfbenoemde HSP’s gebruikt wordt. Eén reden is dat hooggevoeligheid naar hun mening gewoon een gebruikelijke karaktereigenschap is. Het is dus onzin om er een ‘diagnose’ op te plakken.
Een ‘verbijzondering van het normale’, wordt het wel genoemd: mensen doen iets dat veel voorkomt belangrijker lijken dan het is. Nog problematischer is het dat veel mensen die diagnose bij zichzelf proberen te stellen. De online tests die je daarvoor vindt zijn vaak echter zo opgesteld dat bijna iedereen er hooggevoelig uitkomt.
Het is dus belangrijk om je ervan bewust te zijn dat de term ‘hooggevoeligheid’ zeker niet onomstreden is, en met goede reden.
Wanneer ben je hooggevoelig?
Hooggevoeligheid is dus geen wetenschappelijke ‘aandoening’, en eigenlijk ook niets bijzonders. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je er geen last van kunt hebben als je bovengemiddeld ontvankelijk bent voor prikkels.
Onhandig is ook dat veel mensen van zichzelf niet doorhebben dat ze over die eigenschap beschikken. Wat zijn nu tekenen dat jij tot die grote groep mensen behoort bij wie alles wat harder binnenkomt? We zetten er een aantal op een rijtje:
- Je bent erg gevoelig voor sociale spanning en stress. Ook stilzwijgende conflicten pik je heel makkelijk op – en misschien wel belangrijker, je kunt ze maar heel moeilijk loslaten, ook als je er zelf niets mee te maken hebt.
- Sociaal contact kan je sterk uitputten. Zeker als er sprake is van onderliggende spanning of (negatieve) emoties kan een kort gesprek je al helemaal ‘leegzuigen’.
- Je ziet en hoort alles wat er om je heen gebeurt. Dat kan soms ten koste gaan van je concentratie; je hebt immers moeite om je af te sluiten voor de prikkels uit je omgeving.
- Je kunt niet goed tegen drukte of grote groepen mensen in beperkte ruimtes. Ook hier geldt weer dat de grote hoeveelheid prikkels al snel tot ‘overbelasting’ leidt.
- Het kost meer tijd om indrukken van buitenaf te verwerken. Rust is nodig om dat te kunnen doen.
- Je reageert sterk op stress en emoties. Je schrikt heviger, bloost misschien snel, en kan snel van de ene in de andere uiterste emotie schieten.
Natuurlijk is hooggevoeligheid geen binaire schaal: je bent niet óf wel, óf niet hooggevoelig. Het kan dus prima zijn dat je je wel in bovenstaande kenmerken herkent, maar er eigenlijk nooit last van hebt. Of misschien herken je je in een paar van deze punten en ben je gewoon niet in ieder aspect gevoeliger. Er zijn eindeloos veel gradaties mogelijk, met andere woorden.
Wat te doen tegen hooggevoeligheid?
Hooggevoeligheid komt over het algemeen neer op een samenloop van verschillende karaktereigenschappen – introversie, openheid, vriendelijkheid en wat in de psychologie neuroticisme wordt genoemd. Omdat het gewoon een deel van de persoonlijkheid is, kun je jezelf dus ook moeilijk ‘minder gevoelig’ maken. Toch is er wel een aantal tips waarmee je het jezelf een stuk makkelijker kunt maken!
1. Accepteer dat je gevoeliger bent
Acceptatie is de helft van de oplossing. Veel HSP’s komen in de problemen omdat ze te hard proberen om hun eigen vermoeidheid te negeren. Helaas: soms is je brein gewoon echt even overprikkeld. En helaas, dat gebeurt bij jou misschien relatief sneller dan bij anderen. Door dat aan jezelf toe te geven, kun je er beter mee omgaan.
2. Maak jezelf geen slachtoffer
Veel mensen realiseren zich op een zeker moment dat veel van hun klachten ‘verklaarbaar’ zijn door het label hooggevoeligheid. Een risico is dan dat ze hun nieuwe diagnose gaan gebruiken als excuus om er een drama van te maken. Het is immers niet hun schuld als andere mensen last hebben van hun acties, ze zijn gewoon hooggevoelig! Dat is natuurlijk onzin.
Als er problemen ontstaan door jouw karaktereigenschappen, zul je aan oplossingen moeten blijven werken. Van iemand die te opvliegend is verwacht je ten slotte ook dat die persoon daarmee om leert gaan.
3. Maak het bespreekbaar (en wees eerlijk)
Een belangrijke stap daarbij is dat je eerlijk bent over de klachten die je ervaart. Verzin geen suffe smoesjes om dat etentje af te zeggen, daarmee kwets je mensen alleen maar. Leg in plaats daarvan gewoon uit dat je vermoeid bent, en kijk of er misschien een manier is om die afspraak minder belastend te maken.
Dat betekent niet dat iedereen alles voor jouw hooggevoeligheid opzij moet schuiven – maar een beetje eerlijkheid zal voor meer begrip en welwillendheid zorgen.
4. Leer grenzen en prioriteiten stellen
En als je er maar oprecht over bent, hoef je je ook niet schuldig te voelen om af en toe gewoon iets af te zeggen. Hetzelfde gebeurt als mensen ziek zijn, ten slotte. Het beste is natuurlijk als je jezelf aanleert om ook van tevoren op tijd nee te zeggen. Vult je agenda zich voor een bepaalde week veel te snel? Geef dan gewoon aan dat je voor die extra borrel echt niet kunt. Goede grenzen zijn belangrijk als je snel vermoeid raakt.
5. Zoek je rust op
Ten slotte is het belangrijk dat je jezelf echt rust kunt geven wanneer dat nodig is. Vind uit wat voor jou werkt – mediteren, rustige muziek, een wandeling of gewoon even wat tijd alleen? Op die manier kun je jezelf effectief weer ‘opladen’ als je er echt even doorheen zit!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Emmi zegt:
Op zich weer prettig artikel hoor, niks op aan te merken maar ik mis de link met voeding. Je schrijft altijd voedingsgelateerde stukken die erg goed zijn en dit gebied staat toch verder van je af?
Loes zegt:
Wat een fijn artikel! Vond mezelf vreemd, ook andere artikelen over hoog sensitief of HSP vond ik vervelend om te lezen. Alsof je meteen een stempel op je voorhoofd kreeg. Dit artikel geeft mij het gevoel dat ik het inderdaad gewoon uit kan spreken bij vrienden, familie en kennissen waneer ik dat wil. Fijn hoor, ga voortaan ook eens meer rekening met mezelf houden. Liefs Loes
Marieke zegt:
Goed uit gelegd, kan mij hier helemaal in vinden. Ook zijn er positieve kanten als je HSP 'r bent. Je voelt mensen goed aan en begrijpt ze vaak beter dan een niet HSP 'r. Ik kan er al redelijk mee omgaan met het HSP zijn en soms lukt het mij ook om me er voor af te sluiten (vraag me niet hoe hahaha) Aangezien dat ik ook Helder Voelend ben, voelt het vaak nog niet iets zwaarder aan die prikkels. Nu hopen dat de buiten wereld er ook wat meer voor open gaat staan, dan is het voor een HSP 'r het nog net even iets comfortabeler.
Groetjes,
Marieke
anna zegt:
ik lees dit omdat ik zie dat mijn zoon van 30 worstelt met zijn leven. ik denk dat hij hooggevoelig is, alle punten hierboven zie ik bij hem. vanaf zijn 18de jaar toen hij te horen kreeg dat zijn vader niet zijn biologische vader is en ik (zijn moeder) ging scheiden en we terug verhuisden uit het buitenland, en financieel aan de grond zaten is het goed mis gegaan met hem. Het is een lange weg geweest, hij heeft de havo en hes gehaald. daarnaast Nasm dus je zou denken gaat goed met hem. Hij zit nu voor een halfjaar al in Australië met leuk werk maar hij zegt maar geen happiness te voelen. werkt veel maar doet weinig of geen leuke dingen. ik moet iets gaan doen maar weet niet waar te beginnen.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Anna,
Misschien is het een idee om professionele hulp in te schakelen voor je zoon. Wanneer mensen zich depressief of ongelukkig voelen, kan een goede therapeut een wereld van verschil maken.. Heel veel succes!
Nick zegt:
Dit lijkt sterk op ADD...
Naomi zegt:
Ik vind het jammer dat er in dit artikel niets staat over de voordelen van hoogevoeligheid. Ik mis de holistische kijk op hooggevoeligheid in dit artikel. Zelf ben ik zeer gevoelig en ik ben er vooral ook trots op omdat ik dingen eerder in de gaten heb dan anderen, gevoel heb voor sfeer en stijl, oog heb voor details en kan excellereren wanneer de omstandigheden juist voelen en daardoor een grotere meerwaarde ben voor het project waaraan ik werk, dan niet hoog gevoelige. Ik voel me als gevoelig persoon intenser en extremer en dat geeft t leven juist kleur☀️⛈
Mark zegt:
Dag Naomi,
Bedankt voor je reactie.
Je hebt helemaal gelijk. De voordelen hadden wat meer uitgelicht mogen worden.
Zet hem op ons lijstje voor een volgende blog.
Groetjes,
Mark
Robin zegt:
Ik vind dat je dit heel goed ziet en hebt beschreven! Herkenbaar ook..
Mark zegt:
Dankje Robin!
Mia zegt:
Zo herkenbaar. Soms heel vervelend om hiermee te leven. Accepteren valt niet altijd mee.
Mark zegt:
Ha Mia,
Snap dat het vervelend kan zijn.
Maar bedenkt dat je niet de enige bent! Dat helpt wellicht al veel!
Groet,
Mark
Yvo heinen zegt:
Ik heb maar weinig keren zo,n goede uitleg gelezen over dit onderwerp.
Petje af!
Tis inderdaad bijzonder normaal.
En je hebt het perfect uitgelegt.
"Voor mij is het inderdaad zo".
Zonder de dramatisering en zweverigheid erom heen.
Groet yvo
Mark zegt:
Dag Yvo,
Bedankt voor je compliment. Erg leuk om te horen! :-)
Groet,
Mark
Daisy zegt:
Zeer goed verwoord en ik ben bezig met de acceptatie ervan. Ik worstel met onzekerheid en vind mijn rust in wandelen, zwemmen en mediteren. Het is een prachtige eigenschap, maar soms ook een last. Het is heel belangrijk dat je leert om hiermee om te gaan. Dit voorkomt overbelasting en het krijgen van een burn-out of depressie. Alles intens ervaren is natuurlijk geweldig. Groetjes,Daisy