Welke smoesjes gebruik jij om geen krachttraining te doen? Je loopt iedere week hard, je doet aan yoga of je fiets regelmatig rondjes op je racefiets. Moet je dan ook nog krachttraining doen? Dat is wel aan te raden. Veel sporters weten dat ook. Maar het ook doen...
Krachttraining voor een sterke core kan bijvoorbeeld helpen bij een goede houding tijdens het sporten. Het zorgt voor meer controle in bewegingen, vermindert de kans op blessures en zorgt uiteraard voor meer kracht. En toch doet nog niet iedereen het. Herken jij je in een van deze vijf smoesjes om geen krachttraining te doen?
Ik wil niet breed of zwaarder worden
Krachttraining maakt breed en zwaar. Waar of niet waar? Zowel niet-sporters als sporters gebruiken dit excuus. Duursporters bijvoorbeeld. Zij willen geen grammetje aankomen, al hebben we het hier over spiermassa.
Het is daarom ook niet waar dat het doen van krachttraining betekent dat een duursporter minder zal presteren. Krachttraining zorgt voor meer spiermassa, maar die spieren verbruiken ook meer energie. De verhouding tussen spiermassa en lichaamsvet verandert.
Daarnaast zal de kracht helpen om beter en krachtiger te bewegen. Dit komt de prestatie alleen maar ten goede. En tot slot verkleint het de kans op blessures. Iets wat je als sporter natuurlijk te allen tijde wilt voorkomen.
Krachttraining kan niet in combinatie met andere trainen
Krachttraining in combinatie met andere trainen, dat gaat niet. Want vermoeide benen of armen zijn niet goed voor je oorspronkelijke training. Of je nu zwemt, volleybal of tennis speelt. Ook dit klinkt logisch in eerste instantie.
Er zit ook een kern van waarheid in. Want als je eerst het één doet, dan voelt je lichaam anders aan bij deel 2. Dat geldt niet alleen voor krachttraining, maar voor iedere training waarbij je meerdere oefeningen doet.
De combinatie van krachttraining met een andere training is echter super effectief. Ja, het is zwaarder, maar niet slechter. En met de juiste voeding, rust en training kun je er alleen maar beter door worden.
Je leert je lichaam én je geest door te zetten en te presteren met extra vermoeidheid. Het leren doorzetten door pijn en vermoeidheid heen, zorgt ervoor dat je bij wedstrijden of zware trainingen door kunt blijven gaan.
Overigens komt deze instelling ook van pas in het dagelijks leven. Je zult je weerbaarder voelen in lastige situaties, minder snel opgeven ook meer vertrouwen hebben in jezelf, omdat je weet dat je het kunt doorstaan.
Ik doe al aan yoga
Dus? Yoga is geweldig en super voor je lichaam. Maar geen vervanging voor krachttraining. Het belast de spieren, botten en gewrichten niet op dezelfde manier. Bovendien voeg je bij yoga geen extra gewichten toe.
Voor een beginner kan trainen met lichaamsgewicht al voldoende zijn. Maar als snel zul je gewicht moeten toevoegen om effectief te trainen.
Ik doe aan krachttraining, maar alleen in de winter
Op 1 januari beginnen de goede voornemens weer. En dus ook de toename in sportschoollidmaatschappen. Het trainen voor een ‘bikini body’ wordt weer opgepakt. En het klopt dat veel mensen voor de zomer weer net wat strakker in hun vel zitten. Maar als sporter gaat het vooral om prestatie.
Hoe zou je hardloopprestatie zijn als je maar 2-3 maanden per jaar hardloopt? Hoe gezond is je lichaam als je je maar 2-3 maanden per jaar concentreert op goed eten? Het antwoord: niet erg goed.
Je hebt pas écht iets aan je training als je je het hele jaar inzet. En dat geldt ook voor krachttraining. Natuurlijk neem je tussendoor ook rust, maar niet maandenlang. Doe je lang niets, dan zul je al snel merken dat kracht weer afneemt. Zonde!
Ik heb geen tijd
De meest bekende smoes: geen tijd. Maar als je als sporter tijd hebt om te sporten, dan kan krachttraining daar ook zeker bij. Je maakt immers ook tijd voor je training. Je moet er echter wel prioriteit aan geven.
Je kunt krachttraining heel makkelijk in je huidige trainingsschema opnemen. Ook zonder dat het uren meer tijd kost. Het gaat om het samenstellen van de juist mix aan trainingen én rust.
Als je merkt dat je een van de bovenstaande smoesjes gebruikt om geen krachttraining te doen, geen paniek! Morgen is weer een nieuwe dag om met krachttraining te beginnen.
Begin bijvoorbeeld met het lezen van een aantal artikelen. Zoals 'Krachttraining: de basisprincipes!' en '10 praktische krachttraining tips!'.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!