Veel mensen komen niet aan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente. Meer groenten eten kan echter heel lastig lijken. Want hoe maak je die in vredesnaam echt lekker klaar? En heb je daar wel tijd voor na een drukke werkdag, zeker als je ’s avonds nog afspraken hebt?
De oplossing: zet de oven in. Gegrilde groenten uit de oven zijn misschien wel het makkelijkste bijgerecht ooit – en ze zijn veelzijdiger dan je denkt. We vertellen je vandaag hoe je je oven al het werk kunt laten doen, en hoe je eindeloos kunt blijven variëren met het resultaat!
Gegrilde groenten uit de oven
Het basisrecept voor gegrilde groenten is heel simpel. Je snijd de groenten die je wilt gebruiken in blokjes – dit is een ideale manier om van restjes af te komen. Bij zachtere groentesoorten maak je de blokjes iets groter dan bij hardere soorten. Meng alles goed met een scheut olijfolie en breng op smaak met wat zout en peper.
Schuif alles in een voorverwarmde oven (200 graden) en laat het een half uurtje staan tot de groenten gaar zijn. Eventuele verse kruiden voeg je halverwege toe; zo voorkom je dat ze verbranden. En voilà, je kunt de groenten zonder verdere bewerking op tafel zetten!
Recepten gegrilde groenten
Nu valt er natuurlijk met de groenten al eindeloos te variëren, net als met de kruiden en specerijen die je toevoegt. Ook met de gerechten die je maakt kun je echter van alles! We geven je onze acht favoriete recepten met gegrilde groenten.
1. Een traditioneel ‘AGV-tje’
Als je toch die groenten in de oven hebt staan, kun je de rest van je maaltijd daar ook net zo goed in bereiden. Vul een ander bakblik met krieltjes (lekker met knoflook en rozemarijn) en bereid intussen ook een stukje zalm in een ovenschaal. Meer dan een paar minuten voorbereiding heb je niet nodig, en het resultaat is nog gezond ook.
2. Wraps met gegrilde groenten
Op zoek naar een makkelijk lunchgerecht? Volkoren wraps met een vulling van gegrilde groenten zijn altijd een goede optie. Je kunt er nog extra ingrediënten aan toevoegen als bijvoorbeeld een flinke lepel hüttenkäse, kipfilet, olijven of wat verse sla. Of maak er falafelballetjes bij en serveer met blokjes feta.
3. Groentesoep
Soep wordt nog lekkerder als je de groenten eerst hebt gegrild. Ze hebben dan namelijk een intensere smaak, en dat proef je zeker terug. Je hoeft de gegrilde groenten als ze uit de oven komen alleen nog even te pureren, eventueel met wat warme bouillon. Voor extra vulling kun je soepballetjes of een lepelt hüttenkäse gebruiken. Wil je wat extra koolhydraten, dan kun je er volkoren pasta aan toevoegen.
4. Pastasaus
Voor een snelle pastamaaltijd kun je de groenten ook in tomatensaus gebruiken! Pureer daarvoor in de oven gegrilde tomaten, en voeg andere gegrilde groenten in stukjes toe. Eten er kinderen mee? Dan kun je de andere groenten ook rustig mee pureren – zo hebben ze niet eens in de gaten dat ze gezond eten… Eventueel wat gehakt of geraspte kaas erbij, breng op smaak met Italiaanse kruiden, en klaar is de saus!
5. Broodje met groente
Als je restjes gegrilde groenten over hebt, kun je die uitstekend op een broodje gebruiken. Zo is hummus bijvoorbeeld heerlijk met gegrilde groenten. Maar ook bij een lekkere hamburger zijn groenten uit de oven een lekker alternatief voor de standaard komkommer en tomaat. Of wat dacht je van geitenkaas met groenten? Je kunt hier vrijwel eindeloos variëren.
6. Plaattaart met gegrilde groenten
Een plaattaart is zoiets als een quiche – maar dan nog sneller. Bedek een bakplaat met plakjes bladerdeeg en druk de randjes goed op elkaar. Bestrijk het deeg vervolgens met een lekkere basis, zoals tomatensaus of pesto. Vul met groenten en smaakmakers als olijven, balsamicoazijn en feta. Vervolgens hoef je het geheel alleen nog maar 20 minuten in de oven te bakken!
7. Fritatta
Nog een tip om je restjes op te maken: maak een lekkere fritatta. Meng de gegrilde groenten met ei, en breng op smaak met lekker veel kruiden. Giet vervolgens in een diepe (ingevette) koekenpan en laat op laag vuur gaar worden. Eventueel kun je fritatta vervolgens met wat kaas of een sausje serveren.
8. Couscoussalade
Couscous is de ideale basis voor een snelle lunchmaaltijd. Zeker als je al gegrilde groenten hebt liggen, ben je zó klaar. Gebruik verder bijvoorbeeld blokjes avocado, verse cherrytomaatjes en geitenkaas als vulling. Of voeg juist gehakte amandelen en stukjes gedroogde abrikozen toe voor een zoet accent.
Gegrilde groenten invriezen?
Vaak is het handig om een portie gegrilde groenten direct bij de hand te hebben. Gelukkig kun je ze over het algemeen aardig invriezen! Hou er alleen rekening mee dat de groenten iets slapper kunnen worden als je ze weer ontdooit.
Voor echt snelle maaltijden kun je dus af en toe enorme hoeveelheden groenten uit de oven maken. Vries ze vervolgens per portie in en haal ze tevoorschijn wanneer je ze nodig hebt. Zo wordt het wel heel makkelijk om altijd voldoende groenten binnen te krijgen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Nellie Bouhuys zegt:
Hele goede tips!!
Ga ze zeker gebruiken