We grijpen in de drukte allemaal wel eens naar een ‘verkeerde’ snack of vette hap. Met de nodige schuldgevoelens tot gevolg, want hoe kom je nu nog aan de nodige vitamines en mineralen? Daar heeft de dieetindustrie uiteraard wat op gevonden: de Clean Meals Lite.
Het idee van deze maaltijdvervanger is dat je ermee kunt compenseren voor een ongezonde maaltijd. Je vult de hoeveelheid vitamines en mineralen aan en raakt zo weer lekker op de rit. Maar werkt het ook inderdaad zo makkelijk? We zochten het voor je uit!
Even over maaltijdvervangers...
Maaltijdvervangers gebruik je zoals het woord zelf al aangeeft: om een lunch of diner te vervangen. Het zijn producten waarmee je net zoveel voedingsstoffen binnenkrijgt als met een gewone maaltijd. Of althans – dat is wat de producenten erover zeggen.
Maar om heel eerlijk te zijn, klinkt dat een beetje te mooi om waar te zijn. De ervaring leert dat dat meestal ook zo is. Meestal vult zo’n maaltijd voor geen meter en heb je al snel weer honger. Er zitten vaak namelijk te weinig eiwitten en vezels in om echt dat verzadigde gevoel te krijgen. Kortom, je zult al snel weer naar iets anders grijpen.
Te weinig voedingsstoffen, te veel toevoegingen
Daar komt nog bij dat maaltijdvervangers sowieso vaak weinig voedzaam zijn. Een recent onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat ze vaak te weinig vezels, eiwitten en onverzadigde vetzuren bevatten. Deze heeft je lichaam nodig om goed te kunnen functioneren.
Ook qua suikergehalte zijn de maaltijdvervangers nou niet bepaald gezond te noemen. Sommige bevatten zelfs meer suiker dan een glas Cola of reep Snickers! Wanneer je echt op maaltijdvervangers leeft, bouw je dus al snek tekorten op en krijg je veel te veel suiker binnen.
Maar… voor af en toe?
Dit alles brengt ons bij een heel simpele conclusie: het is onverstandig om structureel maaltijdvervangers te gebruiken. Ze zijn ongezond en vullen niet. Je eet er dus al snel dingen bij, waardoor je er gezonder noch slanker van wordt.
Hoe zit dat met de Clean Meals Lite? Het goede nieuws is dat die inderdaad niet verkocht worden als product om dagelijks te gebruiken. Ze zijn eerder bedoeld voor ‘noodgevallen’, als je echt even extra voedingsstoffen nodig hebt. Heb je er in dat geval iets aan?
ADH voedingsstoffen versus Clean Meals
Om wat meer te kunnen zeggen over de voedingswaarde van de Clean Meals, zetten we deze af tegen de referentie-innames van een gemiddelde volwassene. Je vindt hieronder de ADH en de hoeveelheid voedingsstoffen in 3 Clean Meals:
ADH per dag (per 100 gram):
- Kcal: 2000
- Vet: 70
- Koolhydraten: 260
- Suikers: 25
- Vezels: 40
- Eiwitten: 80
- Zout 6
3x Clean Meals Lite:
- Kcal: 1236
- Vet: 66
- Koolhydraten: 48
- Suikers: 24
- Vezels: 24
- Eiwitten: 102
- Zout: 7.2
Met 3 Clean Meals Lite maaltijden krijg je dagelijks dus voldoende vetzuren en een relatief groot deel van je vezels binnen. Daarmee scoort deze maaltijdvervanger al stukken beter dan de concurrentie. Ook qua suikers zit je met de Clean Meals goed als je de rest van de weinig andere suikerrijke producten nuttigt.
Een belangrijk minpunt is wel dat de Clean Meals erg weinig koolhydraten bevatten. Te veel koolhydraten zijn natuurlijk niet gezond, maar te weinig zeker ook niet. Wel ligt de hoeveelheid eiwitten hoog, dat is een voordeel in een eiwitrijk dieet.
Vitamines en mineralen..
Een volgend punt zijn de vitamines en mineralen. Een compleet gebalanceerd voedingsplan bestaat natuurlijk niet alleen maar uit vetten, vezels, eiwitten en koolhydraten! Helaas valt moeilijk te zeggen hoe veel micronutriënten er in Clean Meals zitten, want op de verpakking staat dit niet vermeld.
Wel zien we op de ingrediëntenlijst dat de Clean Meals voornamelijk natuurlijke ingrediënten bevatten. Vlees, groenten en plantaardige oliën, bijvoorbeeld. Die bevatten vitamines en mineralen uit, dus dat is positief. Toch is het jammer dat je juist voor zo’n compensatiemaaltijd geen gedetailleerdere informatie krijgt.
Zijn Clean Meals lekker?
Verder is het natuurlijk belangrijk dat je de Clean Meals ook met plezier kunt eten. Qua smaken kun je kiezen uit zeven verschillende varianten: beef, chicken, chicken ginger, fish, salmon, tuna en turkey. Dat zijn dus duidelijk lunch- of avondmaaltijden, geen ontbijtjes!
De smaak is prima (er zit dan ook iets meer zout in dan aanbevolen wordt…) De porties van de Clean Meals zullen voor de meeste mensen groot genoeg zijn.
Goede maaltijdvervanger of niet?
Al met al helemaal hebben de Clean Meals Light geen slechte score qua voedingswaarde, zeker niet wanneer we ze vergelijken met andere maaltijdvervangers. Je kunt ze dus best af en toe een keertje gebruiken, zeker als je de rest van de dag al genoeg koolhydraten gegeten hebt.
Maar dit zijn zeker geen maaltijdvervangers om structureel te gebruiken (zoals eigenlijk voor alle maaltijdvervangers geldt). Met een prijs van 9,95-10,95 euro per maaltijd zal het voor de meeste mensen ook geen optie zijn om ze vaak te eten…
Betere alternatieven
Je bent dus niet slecht bezig als je voor de Clean Meals kiest. Wel moeten we daar even bij noemen dat er vaak betere opties zijn. Voor een paar euro maak je ook binnen een kwartiertje een gezonde soep, een lekkere wrap of een maaltijdsalade. Net zo snel, net zo gezond, en een stuk goedkoper.
In het algemeen raden we je altijd aan om gewoon zelf te koken. Zo weet je nu eenmaal beter wat je binnenkrijgt en hou je meer controle over je voedingspatroon. De Clean Meals zijn dus niet per se een afrader, maar we zouden ze ook niet actief aanraden!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!