Je hebt het waarschijnlijk al in de reclames voorbij zien komen: Apetina heeft sinds kort een nieuw product, paneer. Paneer is een Indiase kaas die veel als vleesvervanger gebruikt wordt in bijvoorbeeld curry’s. Een fijne innovatie dus voor vegetariërs en liefhebbers van de Indiase keuken!
Maar is die paneer naast lekker ook nog een beetje gezond? Of kun je deze kaas beter als uitzondering voor in je ‘20%’ bewaren? We kijken er in deze product review uitgebreid naar, én vertellen je hoe je paneer kunt bereiden!
Wat is paneer?
Paneer is een traditionele verse Indiase kaas. Je kunt het een beetje vergelijken met hüttenkäse, maar dan in één stevig blok. Het heeft net als hüttenkäse geen erg sterke smaak, maar geeft vooral een romig en fris accent aan gerechten. Je kunt het daarnaast makkelijk op allerlei manieren kruiden.
Een interessante eigenschap van paneer is dat het niet smelt als je het verhit. Ook in warme gerechten behoudt het dus zijn vorm en structuur. Om die reden wordt paneer bijvoorbeeld veel als vervanging voor kip gebruikt in vegetarische curry’s.
Ingrediënten Apetina paneer
Je vraagt je dan misschien af wat er in die kaas gestopt wordt om dat effect te bereiken. Het antwoord daarop is: verrassend weinig! Sterker nog, de paneer van Apetina bevat slechts drie ingrediënten in totaal. De kaas bevat melk, melkeiwit en citroenzuur. Dat is het!
Het eerste dat opvalt is het gebrek aan zout – toch vaak een belangrijk ingrediënt in kaas. Paneer is echter een erg zoutarme kaas. Dat proef je ook: je kunt bij de bereiding van je curry nog best wat zout toevoegen zonder dat het geheel bremzout gaat smaken.
Voedingswaarden paneer
Hoe zit het dan verder met de voedingswaarden van de Apetina paneer? Die zijn eigenlijk zoals je zou verwachten van een product dat grotendeels uit melk bestaat: veel eiwitten, weinig vetten en koolhydraten.
Per 100 gram levert paneer 174 kcal. (Ter vergelijking: bij een standaard belegen kaas is dat ongeveer twee keer zo veel). Diezelfde 100 gram paneer levert ook 22 gram eiwitten en 3,2 gram koolhydraten, afkomstig uit de lactose in melk. Ten slotte bevat het nog 8 gram vet, waarvan 5,1 gram verzadigd is.
Is paneer gezond?
Is deze Indiase kaas daarmee al met al een gezonde keuze? Zo kun je het wel noemen! Het levert half zo weinig calorieën als ‘gewone’ kaas, en slechts een kwart van de hoeveelheid (verzadigd) vet. Bovendien ligt het zoutgehalte heel laag (0,1 gram per 100 gram). Dat is met name prettig omdat veel mensen ruim te veel zout eten.
Aan de andere kant levert paneer wél net zo veel eiwitten als andere kaassoorten. Het eiwitgehalte is zelfs vergelijkbaar met andere gezonde eiwitbronnen zoals kipfilet. Een prima keuze dus als je vegetarisch wilt koken, maar wel aan je dagelijkse hoeveelheid proteïne wilt komen.
Hoe gebruik je paneer?
Hoe kook je dan met paneer? Zoals gezegd wordt deze kaas voornamelijk gebruikt in curry’s. Hij kan zowel gebakken als gekookt worden zonder uit elkaar te vallen, dus je kunt het eigenlijk in alle mogelijke curryrecepten uitstekend gebruiken.
Zo kun je de paneer even kort aanbakken om hem een lekker goudgeel laagje te geven, om hem dan aan het eind aan de curry toe te voegen. Maar je kunt hem ook in de saus laten sudderen met andere ingrediënten, zoals groenten en peulvruchten.
Hou er wel rekening mee dat paneer van zichzelf vrij weinig smaak heeft. Het neemt heel makkelijk andere smaken uit het gerecht op, maar dan moeten die er natuurlijk wel zijn! Vergeet dus niet om lekker veel kruiden, currypasta’s en andere smaakmakers toe te voegen. De paneer komt op die manier optimaal tot zijn recht.
Dit is geen gesponsord bericht.
Heb jij een product waarover je graag onze mening wilt hebben? Hier kun je suggesties voor blog- en reviewonderwerpen doorgeven!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
A zegt:
Paneer kan je kopen golden supermarkt leyweg is heel gezond ik kook vaker voor mijn zoon die sport voor spiermassa ik ben leefstijlcoach en ambassadeurs voor gezondenleefdtijd je mag altijd vragen als iets wilt weten over gezonde leefstijl en als je wilt afvallen
Gosina zegt:
Jammer dat het nergens te krijgen is.
Ineke zegt:
Hoi Gosina,
Je kunt het in de supermarkt vinden, zoals de Albert Heijn. Het kan wel zo zijn dat sommige vestigingen dit niet in hun assortiment hebben.
A zegt:
Golden supermarkt surinaamse winkel leyweg kan je paneer kopen Google dan vindt je succes
Helen zegt:
Is het qua toepassing dan vergelijkbaar met tofu?
Lotte (beheerder) zegt:
Dat is inderdaad vrij vergelijkbaar, Helen :-)
Annie zegt:
Tofu wordt van soja gemaakt paneer met melk
Susan zegt:
Gdmrg.mag j zoetjes gebruiken in plaats van suiker.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Susan,
Je kunt zoetjes gebruiken om suiker te vervangen, maar let dan op dat je het wel met mate doet. Grote hoeveelheden zijn nog steeds niet erg gezond.
Verder is het beste om helemaal geen zoetstoffen te gebruiken (is even wennen, maar je smaak past zich aan). Daarmee verminder je namelijk je zoete trek, waardoor je vaak algemeen gezonder gaat eten :-)