De afgelopen zomer werd het opeens over het hele internet aangeprezen als hét drankje dat je tijdens het uitgaan kunt bestellen als je nog een beetje aan je gezondheid wilt denken: gin-tonic. Deze kruidige mix van gin en tonicwater zou een stuk verantwoorder zijn dan andere alcoholische dranken, die in een gezond dieet doorgaans vrijwel volledig uit den bozen zijn.
De populariteit van gin-tonic schoot uiteraard direct omhoog, en inmiddels lijkt half Nederland erbij te zweren. Terecht? We keken voor je na wat er eigenlijk klopt van die gezondheidsclaims over gin-tonic!
Gin-tonic is goed voor je nieren
Eén van de claims die vaak gedaan wordt, is dat een regelmatig glas gin-tonic nierfalen kan voorkomen. Het idee is dat gin sterk vochtafdrijvend werkt, veel meer dan de meeste alcoholische dranken, waardoor je een stuk vaker naar de wc gaat en dus meer gifstoffen en andere rommel uit je lichaam spoelt.
Tot op zekere hoogte klopt dit, maar er zijn twee puntjes die je wel in overweging moet nemen: ten eerste is de alcohol uit het drankje ook een gifstof, die er dus juist weer bij komt, en ten tweede is het belangrijk om voldoende water te blijven drinken. Doe je dat niet, dan ligt uitdroging op de loer.
Gin-tonic helpt tegen artrose
Een andere medicinale werking die gin-tonic wordt toegeschreven, is dat het goed zou werken tegen artrose. Nog beter zou het zijn om rozijnen een tijdje in je drankje te laten weken en ze dan op te peuzelen. Deze claims worden door meerdere artrosepatiënten bevestigd, maar wetenschappelijke onderbouwing onderbreekt nog, en het is dan ook moeilijk te zeggen of gin-tonic hier echt zo’n wondermiddel is.
Daarnaast is het natuurlijk maar de vraag of ook mensen zonder artrose er gezondere gewrichten van krijgen. Desalniettemin kan het natuurlijk mooi meegenomen zijn voor wie inderdaad last van artrose heeft!
Calorieën
Een glas gin levert maar 65 calorieën – twee keer zo weinig als een biertje, om maar iets te noemen. Tonic is een stuk suikerrijker, dat is qua calorieën ongeveer vergelijkbaar met andere frisdranken als cola, maar afhankelijk van de verhouding waarin je die twee drankjes neemt, blijft het geheel relatief slank. 'Geniet, maar drink met mate' is een leus die hier op zijn plaats is!
Wel geldt natuurlijk nog steeds dat alcohol een flink ontregelende werking op je metabolisme heeft, dus écht onschadelijk wordt dat drankje nooit. Maar wie daar rekening mee houdt, kan beter een gin-tonic drinken dan een mixdrankje of een cocktail met bergen room en suiker.
Afvallen met gin-tonic
Gin-tonic is onder diëters zo goed bekend komen te staan dat sommige mensen zelfs geprobeerd hebben om af te vallen met een gin-tonicdieet. De alcohol en de suikers zouden voldoende voedingsstoffen leveren om honger te voorkomen, en zo zouden de pondjes eraf vliegen.
Een aantal mensen raakte inderdaad razendsnel vijf tot tien kilo kwijt, maar toch zouden we je deze dieetmethode niet aan willen raden – nog afgezien van het feit dat het een crashdieet is dat je lichaam vooral hopeloos in de war brengt, is het maar de vraag of je graag een week in een alcoholroes rond wilt lopen.
Conclusie
Is het dan uiteindelijk terecht dat gin-tonic zo populair is? Deels wel: het is inderdaad een lekker drankje dat mogelijk zelfs hier en daar goed voor je is. Aan de andere kant bevat het nog steeds calorieën en blijft het natuurlijk toch een alcoholische drank, en hoe slank je die ook maakt: echt gezond worden ze nooit. Drink ook dit ‘wondermiddel’ dus met mate, dat is de beste manier om je dieet gezond en evenwichtig te houden!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Essie zegt:
Heel interessant ja een gin tonic soms ipv een wijntje is ook beter dan?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Essie,
In het algemeen blijft geen alcohol beter dan alcohol. En wijn heeft het voordeel dat één glas per dag een lichte verbetering voor hart en bloedvaten kan vormen; dat geldt voor gin-tonic weer niet. Maar als je af en toe iets wilt drinken, is gin-tonic zeker een betere optie dan veel andere cocktails.