Nu iedereen weer goede voornemens aan het maken is, hoor je overal dat afvallen heel eenvoudig kan zijn. Zolang je deze specifieke richtlijnen volgt en die producten niet eet, zullen de kilo’s eraf vliegen! Je hoeft alleen dit geheim te kennen, dat artsen mysterieus voor je achterhouden! Echt, meer dan dit peperdure poedertje heb je niet nodig!
En toch wordt overgewicht alleen maar een groter probleem… De conclusie mag duidelijk zijn: diëten werkt niet. Maar waarom zijn al die programma’s uiteindelijk zo nutteloos, als ze in het begin zulke veelbelovende resultaten boeken? We noemen drie belangrijke redenen – en vertellen je hoe je het jezelf makkelijker maakt.
“Diëten” is mentaal te zwaar
Een heel belangrijke reden voor het mislukken van diëten, is dat veel mensen stiekem al afhaken bij het idee. Ja, natuurlijk willen ze slanker en gezonder zijn. Maar het begrip “dieet” hangt voor veel van ons samen met een bepaald onprettig mentaal beeld. Honger, ontevredenheid en alleen maar saaie stengels bleekselderij en glaasjes water.
Geen wonder dat je jezelf schrap zet voor het ergste als je aan zo’n hel begint! En omdat je relatie met eten zo alleen maar ongezonder wordt, ben je het snel zat. Tegen je zin eten, dat houdt niemand lang vol. Binnen een week komen de donuts alweer uit de kast.
Diëten zijn tijdelijk
Nog zo’n probleem, dat samenhangt met het vorige probleem, is dat mensen diëten als ‘tijdelijk’ beschouwen. Je hoeft maar een maandje af te zien, tot je weer op gewicht bent. En daarna? Dan mogen alle registers weer open. Het probleem is dat je zo weer terugvalt in het voedingspatroon dat je juist dat overgewicht opleverde!
Geen wonder dat die weggewerkte pondjes binnen een paar maanden weer op je heupen zitten. Dat jojo-effect blijft terugkomen tot je in de gaten hebt dat je je mindset blijvend zult moeten veranderen. Je wilt niet eten om af te vallen, maar om gezond te worden – en te blijven.
Diëten zijn te rigoureus
En dat brengt ons bij het laatste punt: veel diëten zijn helemaal niet bedoeld om je gezondheid te verbeteren. Ze zijn enkel en alleen gericht op het verliezen van vet – en doen dat ongeacht de verdere gevolgen. Dat betekent dat je lichaam vaak allerlei voedingsstoffen tekort zal komen terwijl je bezig bent.
En omdat het zich daar natuurlijk tegen verzet, heb je onmenselijk veel discipline nodig om het vol te houden. Geef je het als één van de weinigen niet op, dan zul je jezelf zodra je klaar bent waarschijnlijk uitbundig willen belonen. En daar steekt het jojo-effect alweer de kop op!
Wat werkt dan wel?
Het belangrijkste is dat je jezelf geen ‘diëet’ aanpraat. In plaats daarvan ga je simpelweg gezonder eten. Niet volgens strikte richtlijnen of keiharde verboden, maar gewoon iedere dag opnieuw zo goed als het gaat. Begin niet te strikt; zorg dat het leuk blijft, en dat je van je eten blijft genieten.
Uiteindelijk bereik je meer met honderd kleine stapjes dan met één grote sprong die je toch niet volhoudt! Zorg dat je jezelf gezonde nieuwe gewoontes aanleert die je een leven lang vol kunt houden. Op die manier verandert je mindset blijvend naar een gezondere stand van zaken. En je zult zien – daar verdwijnen de kilo’s als vanzelf.
Kijk uit voor commerciële diëten
Natuurlijk kan het ook met een dergelijke verandering in leefstijl zijn dat je er graag wat hulp bij hebt. En daar is niets mis mee. Het is echter wel belangrijk dat je geen honderden euro’s verspilt aan dure producten waar je toch niets aan hebt. Speciale “eiwitrijke voedingspakketten”, dure wonderpoeders en obscure tests zijn meestal onzin.
Om jezelf een paar gezonde recepten te leren en aan de slag te gaan, heb je zeker geen kapitaal nodig. Doe je eigen portemonnee dus een plezier en trap niet in gladde marketingpraatjes!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!