Het is al decennia één van de populairste diëten van Nederland: Weight Watchers. Jaarlijks melden duizenden mensen zich aan om met behulp van punten en Weight Watchers supportgroepen wat kilo’s kwijt te raken. Heb je het programma zelf nooit gebruikt, dan ken je waarschijnlijk wel mensen die ermee bezig zijn.
Maar werkt Weight Watchers ook? En biedt het een gezonde manier aan om vet te verbranden en gewicht kwijt te raken? We bespreken in deze blog de methode van het programma en kijken wat de voor- en nadelen zijn!
Wat is Weight Watchers?
Weight Watchers is een afvalprogramma dat gebruik maakt van een uitgebreid puntensysteem. Als je je inschrijft, krijg je op basis van je beginsituatie en je doel een dagelijks aantal punten toegewezen. Ieder voedingsmiddel ‘kost’ punten, en je mag dagelijks niet boven je maximale aantal komen.
Om dat simpele concept is een uitgebreid systeem gebouwd. Zo biedt Weight Watchers een app aan, maakt het veel gebruik van online support groepen en kun je ook naar speciale bijeenkomsten gaan. Daar kun je steun vinden bij mede-diëters en een coach die je op de goede weg houdt.
Afvallen met Weight Watchers
In tegenstelling tot veel andere programma’s kijkt Weight Watchers dus niet direct naar calorieën. In plaats daarvan wordt de puntenwaarde van voedingsmiddelen bepaald door calorieën, maar ook de verdere gezondheidswaarde. Een donut van 200 kcal kost je dus meer punten dan een bakje yoghurt met fruit van 200 kcal.
Dankzij dit systeem moedigt het programma je aan om gezonder en calorie-armer te eten. Je kúnt nog steeds wel een pizza eten, maar die kost dan meteen 25 punten… Niet ideaal als je er op een dag maar 30 mag eten.
Voordelen Weight Watchers
Een handig systeem – maar werkt het ook? Het Weight Watchers programma biedt sowieso enkele voordelen:
1. Weight Watchers is overzichtelijk
Zeker als je niet veel over gezond eten weet, kun je snel de weg kwijtraken tussen alle voorschriften. Niet te veel calorieën, maar wel veel eiwitten? Alleen volkoren koolhydraten? En mochten vetten nou wel of niet? Bij Weight Watchers hoef je niet al deze losse factoren in de gaten te houden. Punten tellen is in principe genoeg.
2. Weight Watchers werkt (vaak)
Weight Watchers is bovendien aardig effectief. Als je je aan de puntenaantallen houdt, eet je vrijwel gegarandeerd met een calorietekort. Dat betekent dat je vet gaat verbranden, en dus afvalt. Dat alles is natuurlijk wel op voorwaarde dat je inderdaad onder je maximumaantal calorieën blijft. Als dat niet lukt, is het dieet niet effectief.
3. Weight Watchers is geen crashdieet
Veel Populaire diëten werken te snel of beloven te veel resultaat. Het gevolg is een crashdieet, waarbij je binnen ongezond korte tijd te veel gewicht verliest. Bij Weight Watchers geven ze duidelijk aan dat dat niet de bedoeling is. Het dieet noemt ongeveer een halve kilo per week als het gemiddelde resultaat.
4. Weight Watchers biedt veel ondersteuning
Als je graag intensief begeleid wordt bij je dieet, helpt Weight Watchers daar zeker bij. De bijeenkomsten kunnen bijvoorbeeld heel nuttig zijn als je graag met anderen over je dieet wilt kunnen praten. En de coaches kunnen zeker hulp en motivatie bieden.
Nadelen Weight Watchers
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er helemaal geen nadelen aan Weight Watchers zitten. Ook hiervan zetten we de vier belangrijkste op een rij.
1. Geen onderscheid tussen de verschillende macro’s
De focus op één factor – de punten – is overzichtelijk, maar kan ook licht misleidend zijn. Zo maakt het geen onderscheid tussen de verschillende macro’s. Je kunt daardoor best een hele dag vooral koolhydraten eten en prima onder je maximum aantal punten blijven. Toch is zo’n dieet niet erg gezond en loop je er snel tekorten door op…
2. Je kúnt nog steeds ongezond eten
En ook op andere vlakken leidt Weight Watchers niet automatisch tot een gezond eetpatroon. Zo kan je nog steeds best voor ongezonde voedingsmiddelen kiezen. Daarmee verbruik je wel meer punten, maar dat kun je oplossen door minder te eten. Hardnekkige zoetekauwen eindigen daardoor met een suikerrijk crashdieet – niet de beste optie.
3. Weight Watchers is vrij prijzig
Voor veel mensen toch een factor: je betaalt maandelijks voor je Weight Watchers abonnement, zo'n 20,- euro. Dat betekent dat het aardig prijzig kan worden, zeker als je veel af moet vallen. Als je bedenkt hoe veel informatie er gratis online beschikbaar is, is dat het zeker niet voor iedereen waard.
4. Je zit soms nog lang aan Weight Watchers vast
Hoewel je Weight Watchers in theorie ieder moment op kunt zeggen, gaat dat niet altijd goed. Je leest online veel reviews van mensen die door slimme abonnementen maanden te lang bleven betalen. Ook moeite met het opzeggen van de nieuwsbrief is een veelgehoord probleem. Hoewel het dieet hier niet direct minder effectief van wordt, maakt het het er niet plezieriger op.
Is Weight Watchers iets voor mij?
Is Weight Watchers al met al een goede keuze? Als je weet dat je het overzicht echt snel verliest, en dat je baat hebt bij veel support, dan kan het programma het geld waard zijn. In dat geval is het een redelijk gezonde en effectieve manier om gewicht te verliezen.
Maar er zijn meer manieren om af te vallen. Door zelf meer over gezonde voeding te leren, krijg je uiteindelijk een evenwichtiger beeld van wat je binnen wilt krijgen. Dat is bovendien nog een stuk goedkoper en scheelt je eindeloos punten tellen. Heb je die uitgebreide richtlijnen niet per se nodig, dan is dat dus wat we je aan zouden raden!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Ans zegt:
Weight watchers werkt echt als je maar aan je punten houd je eet veel groente ben er 33 k.g. mee afgevallen
Carolien zegt:
'Een donut van 200 kcal kost je dus minder punten dan een bakje yoghurt met fruit van 200 kcal.' Zou een donut niet meer punten moeten kosten, daar zit toch geen voedingswaarde in? Zoals het er nu staat word je aangemoedigd om donuts te eten.
Lotte (beheerder) zegt:
Oeps, dankje Carolien. Aangepast!