Als je wilt afvallen, kan calorieën bijhouden echt een eye-opener zijn. Zo zie je soms opeens waar dat overschot aan calorieën de hele tijd vandaan is gekomen. Ook kan calorieën tellen je helpen om niet per ongeluk meer te eten dan je van plan was.
Maar dan moet je het natuurlijk wel goed doen! Veel mensen maken helaas fouten bij het calorieën bijhouden – en raken dan in paniek omdat ze ondanks hun calorietekort niet afvallen. Komt dat je bekend voor? Vermijd dan de volgende acht valkuilen!
Waarom calorieën bijhouden?
Afvallen draait uiteindelijk om calorieën. Je kunt alleen vet verbranden als je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt – voor een langere periode. Om die reden is het belangrijk om ongeveer te weten wat je nodig hebt, en hoe veel je per dag ongeveer eet.
Dat betekent niet dat je de rest van je leven calorieën moet blijven tellen. Maar val je op mysterieuze wijze niet af? Of heb je geen idee waarom je al jaren aan blijft komen? Dan is calorieën bijhouden vaak dé manier om daarachter te komen.
Sowieso raden we mensen bij Drogespieren.nl aan om de eerste week van hun dieet calorieën te tellen. Op die manier krijg je een beetje gevoel bij hoe veel je mag eten. Het is verstandig om dat elke paar maanden weer eens een weekje te doen. Op die manier voorkom je ook dat slechte gewoonten er langzaam weer in sluipen!
Fouten bij calorieën tellen
Maar natuurlijk is er één voorwaarde om iets aan dat calorieën tellen te hebben: je moet wel goed tellen. Vaak krijgen we berichten van mensen die beweren dat ze maar 1200 kcal per dag eten en tóch niet afvallen. Doorgaans is de reden heel simpel: ze eten per ongeluk veel meer dan dat.
Waar gaat het nu vaak mis bij calorieën bijhouden? We zetten de acht grootste fouten voor je op een rij!
1. Niet wegen
Veel mensen voeren hun voeding een beetje op gevoel in. Of ze gaan uit van de portiegroottes die de voedingsapp geeft: “een opscheplepel” hiervan, een “middelgroot stuk” daarvan… En dat gaat al snel mis, want weet jij veel welke portiegroottes zo’n app als standaard beschouwt?
De ervaring leert dat bijna iedereen een slecht idee heeft van gewichten, en dat ook portiegroottes zelden accuraat zijn. Zet dus liever gewoon een keukenweegschaal op het aanrecht en zorg dat je alles even afmeet. Kost nauwelijks tijd, kan honderden kcal schelen.
2. Gekookt vs. ongekookt
Voer je pasta of rijst in? Let dan altijd goed op of het om gekookte of ongekookte hoeveelheden gaat in de app! Dat kan namelijk zo een factor 2,5 schelen – en daarmee opnieuw honderden kcal.
In het algemeen is het het accuraatst om de hoeveelheden ongekookt in te voeren. Bij het gekookte gewicht kan namelijk ook de kookduur soms verschil maken. Lang gekookte pasta neemt bijvoorbeeld meer water op, wat het beeld van het gewicht vertekent.
3. Achteraf pas invoeren
Een andere veelgemaakt fout is om je maaltijden pas op het eind van de dag in te voeren. Dat klinkt misschien handig – voor het slapengaan heb je daar immers mooi even tijd voor. Helaas zorgt zo’n verslag achteraf ook vaak voor enorm afwijkende inschattingen.
Om te beginnen kun je portiegrootte met terugwerkende kracht zo mogelijk nóg minder goed in de gaten houden. Daarnaast vergeten mensen ook vaak hele ingrediënten van hun maaltijd als ze terugkijken. En snacks – die toch flink wat energie kunnen leveren – worden ook veel over het hoofd gezien.
4. Dagen overslaan
Heb je een cheat day? Dan is het verleidelijk om gewoon helemaal geen calorieën bij te houden voor die dag. Het maakt immers toch niet uit wat je eet, nietwaar?
Helaas is dat niet helemaal waar. Als je jezelf dagen ‘vrij’ begint te geven van het calorieën bijhouden, raak je ook het overzicht kwijt van hoe veel je op deze dagen eet. Het gevaar is dat je dan zo veel calorieën binnenkrijgt, dat je je tekort van de andere dagen teniet doet. Dan kun je op die dagen nog zo goed bezig zijn – je valt niet af.
Dat risico wordt bovendien steeds groter als je meer en meer dagen vrij begint te nemen. Het is even een dagje onhandig… Of je bent even een dagje uit eten… Voor je het weet is er van dat tekort niets meer over! Blijven bijhouden, dus.
5. Bakvetten vergeten
Dan zijn er nog enkele losse productcategorieën die veel vergeten worden. Bakvetten zijn bijvoorbeeld een belangrijke groep. Een lepeltje olie om je vlees in te braden wordt snel vergeten wanneer je je voeding noteert. Maar het levert wel zo 100 kcal! Let dus goed op dat je ook al die klontjes boter en scheutjes olijfolie netjes blijft noteren.
6. Dressings en sauzen vergeten
In diezelfde groep vetten worden ook de dressings en sauzen vaak vergeten. Want ach, zo’n lepeltje mayonaise, of zo’n klein zakje honing-mosterddressing… Hoe veel verschil kan dat nou helemaal maken?
Nou – behoorlijk veel, als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën die ze bevatten. Sterker nog: diezelfde dressings en sauzen zijn de reden dat de meeste salades helemaal niet zo slank zijn als ze lijken. Bijhouden, dus!
7. Snacks vergeten
Voer je de drie hoofdmaaltijden netjes in, met alle ingrediënten tot op de gram afgewogen? Dan kan het toch nog fout gaan… Ook snacks verdienen namelijk een nauwkeurige notatie als je je calorieën bijhoudt! En dat wordt nog wel eens vergeten.
Een klein handje noten kan zo weer 100 kcal schelen. En ook slankere snacks, zoals een stuk fruit of een cracker met beleg, tellen toch flink op… Zorg dus dat je echt iedere hap onthoudt en noteert.
8. Drinken vergeten
En de laatste categorie die vaak over het hoofd gezien wordt: vloeibare calorieën. Want ja, ook je glaasje jus d’orange en je beker melk leveren energie. En ook hier geldt weer dat dat al snel een behoorlijk verschil kan maken.
Water, thee en koffie zijn de enige dranken die geen calorieën leveren. Maar let op met die koffie: de suiker en melk die je eraan toevoegt, moeten wel gewoon weer bijgehouden worden!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Mucher Viviane zegt:
Ik wil 10 kilo afvallen gaat me dat lukken met bio yougurt daar bij graan en en wat stukjes banaan ook savonds 1glasje soya melk dat is het
Ineke zegt:
Hoi,
Is dat het enige wat je eet? Om af te vallen zul je een calorietekort moeten creëren, maar wel met voldoende voedingsstoffen. Vind je dit lastig, zoek dan advies bij een diëtist of vraag een voedingsschema aan.
Jazzisa zegt:
Oh en nog een belangrijk iets: doe niet aan cheatdagen! Dan ga je veel meer eten dat je daadwerkelijk zelf wilt. Doe liever aan cheat-maaltijden. Als ik op een dag écht gigantisch veel zin heb in sushi bijv. dan kan ik dat wel doen, maar dan eet ik de rest van de dag wel gewoon gezond. Dit kun je zelfs 3x per week doen (3 cheatmaaltijden = 1 cheatdag?), maar dan heb je tenminste niet dat je de hele dag door slechte dingen gaat eten (meer dan waar je écht zin in hebt) alleen omdat het nú mag, en morgen niet meer!
Jazzisa zegt:
Ik wou eerst geen calorieën bijhouden toen ik ben begonnen meer te sporten. Ik dacht dat ik heel gezond at. Deed ik ook... maar ook heel veel. Een handje noten bijvoorbeeld... laat ik maar zeggen dat er veel in een hand kan passen! Nu hou ik calorieën bij met een app. Ik noteer netjes álles (inclusief pepermuntjes, olie bij bakken etc.) en ik zie nu veel beter waar het eerder mis ging. Ik weeg inderdaad alles af.
Plus, vooral met noten, at ik eerst vaak té snel zo'n zak leeg. Omdat ik het nu meteen invoer, lukt het me veel beter om daarna van die zak af te blijven. Ik word nl meteen geconfronteerd met het gevolg!
Lotte (beheerder) zegt:
Wat goed om te horen, Jazzisa! Dat is inderdaad precies waar dat bijhouden voor bedoeld is. Fijn als dat voor jou direct resultaat oplevert :-)
Joyce zegt:
Hallo Mark,
Ik volg nu al 5 maanden het koolhydraadarm dieet, niet te verwarren met koolhydraatvrij, en het bevalt mij prima. Ik ben nu 10 kilo afgevallen, eigenlijk zonder enig honger gevoel en weinig sport. Ook jou blogs houden mij scherp om vol te houden.
Ik ben op mijn streefgewicht en mijn bmi is perfect.
Bedankt
Joyce
Lotte (beheerder) zegt:
Wat goed om te horen, Joyce. Gefeliciteerd!
Francis zegt:
Hallo ik heb nu drie keer een voedingsschema aangevraagd maar helaas nog niks in mijn e-mail binnen gekregen ....
Groetjes
Mark (beheerder) zegt:
Dag Francis,
Dat is vreemd.
Zou je het eens via deze link willen proberen?
https://fitchef.nl/voedingsschema/
Als het dan nog steeds niet lukt, zou je dan willen mailen naar info@fitchef.nl?