Was sushi een paar jaar terug nog een exotische delicatesse, inmiddels is deze Japanse lekkernij niet meer uit Nederland weg te denken. Restaurants – vaak met een all you can eat-vorm – schieten als paddenstoelen uit de grond, en ook supermarkten liggen vol nori, wasabi en sojasaus. Terecht, want deze Japanse hapjes zijn heerlijk! Maar […]
Lees verderBlog
Is melk gezond of juist slecht voor je?
Melk is de laatste jaren het onderwerp van een hevige discussie. Dachten we tien jaar geleden nog dat het goed voor elk was, inmiddels zijn we daar niet zo zeker meer van. Het witte vergif, wordt het nu wel genoemd. Je krijgt er kanker van, je botten vallen erdoor uit elkaar, en het verzuurt je […]
Lees verderAankomen en afvallen door stress: waarom te veel cortisol ongezond is!
Stress wordt wel als dé ziekte van de moderne tijd gezien. Onze samenleving zit bomvol verplichtingen, deadlines en complexe problematiek. Dat leidt bij veel mensen tot een situatie waarin ze zelden even fatsoenlijk kunnen ontspannen. En dat is zeker niet alleen een mentaal probleem! Wanneer je stress hebt, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. […]
Lees verderGoede vetten en slechte vetten: hoe zit dat nou precies?
Veel mensen hebben nog steeds een heel zwart-wit idee van vetten. Er is ons immers jarenlang verteld dat vetten ongezonde dikmakers zijn. Niet gek dat we massaal aan de lightproducten en vetarme diëten zijn gegaan! Maar het echte verhaal rondom vetten zit iets genuanceerder in elkaar. Er bestaan namelijk goede vetten en slechte vetten, en […]
Lees verderWat is een 'suikerverslaving', en hoe kom je er vanaf?
Het is een alarmerende kreet die je steeds meer langs ziet komen: suikerverslaving. Volgens veel gezondheidsblogs en andere soortgelijke bronnen zijn veel Nederlanders verslaafd als suiker. Het zoetmiddel wordt daarbij zelfs ‘verslavender dan cocaïne’ genoemd – dat klinkt als iets om je zorgen over te maken! Maar klopt het ook? Raak je inderdaad medisch verslaafd […]
Lees verderLectine: gezond of vergif?
[Gesponsord artikel] Eens in de zoveel tijd ontstaat er weer een nieuwe dieethype waarbij je een bepaalde voedingsstof te allen tijde moet vermijden. Het lijkt alsof alle voedingsstoffen wel een keer aan de beurt zijn. Vorig jaar verscheen het boek The Plant Paradox van dr. Gundry, een hartchirurg uit Amerika. In dit boek is lectine […]
Lees verder