Vetverlies: bijna iedereen wil het, en niet bij iedereen lukt het. Dat heeft er vooral mee te maken dat veel mensen heel verkeerde ideeën hebben over hóé je dan precies af moet vallen. Over vetverlies bestaan zo veel idiote misverstanden dat het bijna verbazend is dat nog niet iedereen met overgewicht rondloopt.
Wil jij afvallen en weet je zeker dat je alle informatie op een rijtje hebt? Hieronder noemen we twaalf van de grootste misverstanden over vetverlies. En natuurlijk leggen we je ook meteen uit waarom dit nou zulke fabeltjes zijn!
Misverstanden vetverlies
1. Minder eten is altijd beter
Het is zeker waar dat je alleen afvalt als je minder calorieën eet dan je verbruikt. En het is ook absoluut waar dat het vetverlies groter is als dat calorietekort groter is. Het probleem: dat betekent nog niet dat een crashdieet ook beter is.
Het is namelijk krankzinnig moeilijk vol te houden. En lukt dat toch, dan kom je na afloop gegarandeerd razendsnel weer aan. Meer lezen over de onzin van crashdiëten doe je in dit artikel!
2. Zonder koolhydraten geen vet
Het idee van koolhydraatarme diëten klinkt leuk: koolhydraten zorgen voor insuline, insuline zorgt voor vetopslag. Geen koolhydraten betekent daarom dus automatisch dat je geen vet opslaat. Klinkt leuk, maar absolute onzin.
Niet het aandeel koolhydraten, maar je totale energie inname zorgt voor gewichtstoename of gewichtsverlies. Bovendien heeft je lichaam ook echt wat koolhydraten op zijn tijd nodig! Een beetje minderen kan voor veel mensen best, maar helemaal schrappen is absoluut niet nodig!
3. Vet eten is vet worden
Jarenlang was iedereen ervan overtuigd dat vet dé boosdoener was bij overgewicht. Maar de supermarkten puilen uit van de lightproducten, en die epidemie van obesitas lijkt nog bepaald niet af te nemen! De reden is simpel: vet is niet het probleem.
Ook gezonde vetten heb je gewoon weer heel hard nodig. Wél is het natuurlijk verstandig om er niet al te veel van te eten. Met 9 calorieën per gram verhoogt vet namelijk wel je calorie-inname razendsnel.
4. Alle calorieën zijn gelijk
Goed, goed, een calorie uit chocola bevat evenveel energie als een calorie uit een appel. Het verschil is echter dat je van sommige calorieën makkelijker te veel eet dan van anderen. Als je de hele dag op junkfood leeft, eet je gegarandeerd te veel.
Dat spul vult namelijk voor geen meter. Kies je daarentegen voor voedzame en vezelrijke producten, dan wordt het veel makkelijker om bij de juiste hoeveelheid calorieën te blijven. Kies dus toch maar liever voor die appel!
5. Tussendoortjes maken je dik
De logica achter dit misverstand is dat mensen bij tussendoortjes vaak direct aan koekjes en chips denken. En die zijn inderdaad niet bijster verantwoord. Dat wil echter niet zeggen dat alle tussendoortjes per definitie slecht zijn.
Wanneer je voor groente of fruit kiest, bijvoorbeeld, creëer je juist een gelegenheid om extra gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Bekijk onze blogs over gezonde tussendoortjes om meer inspiratie op te doen!
6. Vegetariërs vallen altijd af
Er bestaat een hardnekkig idee dat je automatisch vet verliest door vegetarisch te gaan eten. En inderdaad, bij sommige mensen zijn (vette) vleesproducten een belangrijke bron van (te veel) calorieën. Het probleem is dat niet alle vegetarische producten slanker zijn. In tegendeel: veel mensen vullen het gat op met vetrijke voedingsmiddelen als kaas en noten. Dat helpt dus niet met vetverlies.
7. Eten na 8 uur wordt opgeslagen als vet
Het is waar dat mensen die ’s avonds veel eten eerder last hebben van overgewicht. Dat komt echter niet omdat alles dat je na acht uur eet per definitie als vet op wordt geslagen. Je lichaam houdt er echt niet zo’n strikte klok op na!
In plaats daarvan leveren late maaltijden vaak gewoon extra calorieën op, en word je daardoor dikker. Als je zorgt dat je eten na achten in een goed voedingspatroon past, is er geen enkel probleem.
8. Als je sport, mag je alles eten
Vetverlies draait om je energiebalans: hoe veel krijg je binnen, hoe veel verbruik je? Met sporten zorg je dat je meer calorieën verbrandt. Maar dat betekent zeker niet dat alles opeens kan! Het extra energieverbruik wordt vaak enorm overschat.
Als je plotseling een liter frisdrank en twee pizza’s per dag achterover slaat, compenseer je dat niet met een uurtje training. Zorg er dus voor dat je consumptie en verbruik goed op elkaar af blijft stemmen!
9. Cardio is de beste training
Veel mensen kiezen automatisch voor hardlopen als ze af willen vallen. Het idee is namelijk dat cardio per uur meer calorieën verbrandt dan krachttraining. En dat is waar – als je alleen naar de training zelf kijkt. Krachttraining (en meer spiermassa) zorgt echter voor meer energie verbruik in rust. En dat zorgt ervoor dat krachttraining op de lange termijn uiteindelijk toch effectiever is!
10. De ‘vetverbrandingszone’
Het idee van de vetverbrandingszone is dat je het beste op gematigde intensiteit kunt trainen. In die ‘zone’ zou je namelijk meer vetten verbranden dan als je intensiever aan de slag gaat. Procentueel gezien verbruik je inderdaad het hoogste percentage aan vetten in de vetverbrandingszone, maar dit betekent niet dat je in absolute aantallen ook meer calorieën verbruikt.
Focus je dus niet op de ideale vetverbrandingszone, maar zorg dat je in het algemeen meer energie verbruikt dan je binnenkrijgt!
11. Plaatselijk vet verbranden
Plaatselijk vet verbranden klinkt mooi: als je veel buikspieroefeningen doet, moet dat flapje buikvet bijvoorbeeld vanzelf wel verdwijnen. Helaas werkt je lichaam gewoon niet op die manier. Wanneer je extra energie nodig hebt, wordt daarvoor vet van over je hele lichaam verbrand. Je zult dus overal af moeten vallen om vetverlies op een specifieke plek te realiseren.
12. Vet omzetten in spieren
Vet kan niet in spieren omgezet worden, punt. Het opbouwen van spiermassa en het afbreken van vetweefsel zijn twee totaal verschillende processen.
Voor beginners en mensen met zwaar overgewicht is het wel mogelijk om tegelijk spieren op te bouwen en vet te verliezen, maar dat wordt lastiger als je verder vordert (spieropbouw = calorie overschot, vet verlies = calorietekort). Krachtsporters wisselen dan ook vaak periodes van vetverlies af met periodes van spieropbouw!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
IngriT zegt:
Geniet altijd van jullie mail! Dát wilde ik even laten weten!
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Ingrit!
Marry zegt:
Duidelijk logisch verhaal waar je wat aan hebt
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Marry!
Stoffels zegt:
Mooi duidelijk verhaal.
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel!
Arthur zegt:
Beste
Terug een prima artikel!
Lotte (beheerder) zegt:
Thanks Arthur :-)
Werner Verheyen zegt:
Wat hier wordt verkondigd zijn absolute waarheden. Deze ook effectief toepassen is andere koek. De voedingsproducten en de supplementenlobby zijn de grote boosdoeners. De overheid zou hiertegen moeten optreden.
Lotte (beheerder) zegt:
De houding van de overheid tegenover gezond voedsel is inderdaad vaak erg dubbel, Werner. Het zou mooi zijn als het beleid veel duidelijker gezond eten zou stimuleren... Maar helaas is het nu vaak nog erg afhankelijk van hoe veel je als consument zelf over de materie weet!
Kevin zegt:
Beste,
Ik probeer al een tijdje wat kilos kwijt te geraken in combinatie met krachttraining en cardio. Ik gebruik hier ook het voedingsadvies + boeken van fitchef voor. Helaas blijf ik op mijn zelfde gewicht vastzitten. Ik voel wel dat ik sterker wordt en mijn lichaam voelt anders aan, maar zou het ook graag wat gaan zien... Ben nu 8 weken bezig. Dus niet zo heel lang en train 3 tot4 keer per week.
Kevin
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Kevin,
Ook als je gewicht niet afneemt, kun je soms alsnog slanker worden! Je verliest dan vet, maar komt intussen ook aan in spiermassa :)
Is dat niet het geval, dan zul je misschien nog iets minder calorieën moeten eten. Probeer je huidige hoeveelheid met ca. 100 te verlagen en kijk eens of dat effect heeft!
Renke zegt:
@Monica,
idd ik heb die 40 kg er ook niet afgekregen door op de bank te hangen met een zak chips en de rest. er moest echt wel een knop om. ik eet nu vaak met het verstand voor op, minder impulsief. Het sporten en voor 80/20 gezond eten zit er flink in nu.
Larissa zegt:
Fijn! Even wat misverstanden uit de wereld! Top top!
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, Larissa :-)
Annemarie zegt:
Goede en duidelijke informatie, super
Tine zegt:
Fijn weer informatie van je te lezen Mark Ik heb van nov tot sept gesport op de Sportschool
Cardio en krachttraining maar viel de lastste 3 maanden niets meer af.
Nu ben ik al 6 weken niet naar de Sportschool geweest. Wandel wel iedere dag klein uurtje
ben toch niets aangekomen zelfs kilo afgevallen
Kan ook voorlopig niet naar de Sportschool moet het rustig aan doen vanwege psychische
klachten Vandaar dat ik naar jou programma heb geinformeerd om hopelijk nu niet aan te
komen
Ineke zegt:
Beste Mark,
Mijn probleem is dat ik niet aankom en bijna geen eetlust heb.
Ik krijg dieetvoeding voor medisch gebruik.
Intussen ben ik ondervoed en moet ik eten van de artsen.
Ik heb een groot probleem.
Groet Ineke
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Ineke,
We hebben een aantal blogs over gezond aankomen online staan. Misschien heb je daar iets aan? Heel veel succes!
renke zegt:
dit is voor mij weer even een bevestiging van wat ik al wist.
fijn om het weer op een rijtje te hebben. ik moet altijd lachen om punt 6: vegetariërs vallen altijd af. Mijn dikste vriendin eet vegetarisch en ze komt eerder aan dan dat ze afvalt. altijd excuus zoeken dat ze niet kan afvallen maar ze beweegt teveel met haar kaken en te weinig met de benen.
ANONIEM zegt:
Jammer dat je zoiets zegt op een blog over iemand die dichtbij je staat. Realiseer je wel dat aankomen en afvallen gepaard gaat met mogelijk een (psychische) blokkade. Dus ik zou zeggen; ga eens met haar in gesprek.
Renke zegt:
Anoniem: ik noem haar naam niet ivm privacy en ik praat er vaak genoeg met haar over. Weet donders goed waar ik het over heb. Ben zelf bijna mijn hele leven veel te zwaar geweest en vanaf 2013 40 kg afgevallen en dat is er nog steeds af. Jij reageert onder anoniem, moet je zelf weten maar daar is dan ook wel wat van te zeggen toch?
Monica zegt:
@Renke
Je mag het van mij gerust zeggen hoor ;)
Er zijn veel zware mensen die klagen dat ze te dik zijn maar gewoon teveel (miscn onbewust) eten en te weinig bewegen. Dat mag gerust gezegd worden.
Afgetrainde mensen werken er keihard voor.