We horen het bij Drogespieren vaak: “Ik wil zo graag gezonder gaan leven, maar ik kom er gewoon niet aan toe!” Niet vreemd, in de huidige maatschappij. Je jongleert al met je gezin, werk, vrienden, relaties… Hoe moet je dan ook nog tijd maken om op jezelf te letten?
Toch gaat er daar iets mis met de prioriteiten. Gezond egoïsme is af en toe helemaal niet slecht – ook niet als je graag anderen wilt kunnen helpen. We leggen je in dit artikel uit waarom jijzelf toch echt op de eerste plaats verdient te staan!
Anderen helpen is mooi…
Veel mensen leven een groot deel van hun leven om anderen gelukkig te maken. Want wat geeft er nou meer voldoening dan zien hoe jij positieve invloed hebt op de mensen om je heen? Dat effect wordt nog eens versterkt door de cultuur waarin we leven. Jezelf wegcijferen voor anderen wordt vaak als iets heel nobels en prijzenswaardigs gezien.
En om die reden eindigen veel van ons met tientallen projecten om in de lucht te houden. Je helpt een vriendin met haar verhuizing, je wordt overblijfouder op de basisschool, tuurlijk, dat extra project van werk kan er ook nog wel bij… Alles om de mensen om je heen maar blij te maken.
… maar je moet niet overdrijven
Het probleem van die opofferingsgezindheid? Je houdt geen seconde meer over voor jezelf. Dat zien veel mensen op het eerste gezicht niet als een probleem: ze vinden zichzelf toch minder belangrijk dan hun omgeving. Uiteindelijk wordt echter niemand er gelukkiger van als jij jezelf verwaarloost!
Want hoe leuk je het ook vindt om anderen te helpen, uiteindelijk krijg je echt last van het gebrek aan zelfzorg. Je fysieke én je mentale gezondheid lijden eronder. Dat is niet vervelend voor jou, het betekent ook nog eens dat je anderen minder behulpzaam kunt zijn. Je bent geen stabiele rots in de branding als je nauwelijks op je voeten blijft staan.
Wees egoïstisch!
Je kunt het effect vergelijken met het bekende voorschrift in vliegtuigen: zet eerst je eigen zuurstofmasker op, help dan pas anderen. Wat je ook wilt doen, de eerste vereiste is dat je zelf sterk in je schoenen staat. Voelt het egoïstisch om zo te denken? Prima, wees egoïstisch!
Voor jezelf kiezen is niet een zelfzuchtige keuze: het is noodzakelijk om te blijven functioneren. De volgende tips helpen je om wat gezond egoïsme in te zetten:
1. Laat de controle los
Veel mensen zijn bang dat de boel zonder hen volledig in het honderd loopt. Daarom kunnen ze niet stoppen zich voor anderen uit te sloven. Wat ze daarbij vergeten, is dat het niet aan hen is om andere mensen gelukkig te maken. Sterker nog: over het algemeen kán je andere mensen niet eens bij toverslag gelukkig maken.
Het is verleidelijk om altijd iedereens welzijn te willen controleren. Toch kun je die neiging maar beter loslaten. Uiteindelijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen geluk. Jij kunt je omgeving niet redden, en belangrijker nog: jij bent ook de enige persoon die jou gelukkig kan maken.
2. Waar krijg jíj energie van?
Iedereen heeft wel activiteiten waar hij of zij echt energie van krijgt. Lange wandelingen in de natuur? De hele dag in bed liggen met een écht goed boek? Schilderen? Uitgebreid koken? Een dagje naar de sauna? Maak eens een lijstje met dingen waar je altijd positiever en opgewekter van wordt.
En zijn er zaken die je altijd al eens hebt willen doen of leren? Belangrijke factoren voor jouw persoonlijke ontwikkeling? Dat kan sporten zijn, maar ook het leren spelen van een muziekinstrument, het afmaken van een kunstproject, een reis die je wilt maken…
3. Neem tijd voor jezelf
De dingen die je bij het vorige punt bedacht hebt, zijn geen dingen die je doet om anderen gelukkig te maken. Het zijn zaken die essentieel zijn voor jóúw welzijn. En daarmee zijn het ook precies de zaken die er het eerst bij inschieten als je jezelf wegcijfert omwille van anderen.
Om jezelf gezond en gelukkig te houden, is het belangrijk dat je tijd vrijmaakt voor deze activiteiten. En zulk gezond egoïsme betekent niet: eerst andere dingen doen, en dan hopen dat er wat tijd overblijft voor jezelf. Je eigen ontwikkeling verdient afgebakende ruimte in je agenda, net als alle andere afspraken die je maakt.
4. Zeg vaker nee
Naast dingen waar je energie van krijgt, zijn er ook altijd dingen die je écht even niet wilt. Toch laten veel mensen zich daar uit schuldgevoel altijd weer in meepraten. Want hè, die ene vriendin zou het toch echt heel leuk vinden als je op haar verjaardag kwam. En kom op, ze hebben op werk nu eenmaal iemand nodig die met die commissie aan de slag wil…
Om daar nee op te kunnen zeggen, moet je echt weten dat jouw welzijn prioriteit krijgt boven je omgeving. Je hóéft al die dingen niet te doen. Word je al moe als je ergens aan denkt? Doe het dan in vredesnaam gewoon niet. Je tijd is te kostbaar om hem te vullen met dingen die je niet wilt doen.
5. Wees mild voor jezelf
Goede kans dat je het lastig zult vinden om gezond egoïsme daadwerkelijk na te leven. Die mindset van extreem altruïsme zit er bij veel mensen diep ingesleten! Probeer als je twijfelt eens te bedenken wat je andere mensen voor advies zou geven. De meeste mensen zijn namelijk milder voor anderen dan voor zichzelf…
Zou je ooit tegen een overspannen vriendin zeggen dat het haar maar gewoon moet lukken om dat extra werk ook nog te accepteren? Of dat ze haar tanden maar even op elkaar moet zetten en toch naar die verjaardag moet gaan als ze doodmoe is? Waarschijnlijk niet. Waarom zou je het dan wel tegen jezelf zeggen?
Gezond egoïsme
En nee, natuurlijk betekent dit alles niet dat je nooit meer mensen mag helpen. Het betekent ook niet dat je nooit meer rekening met anderen hoeft te houden en iedereen opzij kunt schuiven voor je eigen belangen. Gezond egoïsme is geen vrijbrief om andere mensen actief schade toe te brengen.
Maar het betekent wel dat je jezelf niet verloochent bij het helpen van anderen. Er is niets mis mee om jezelf in jouw leven op de eerste plaats te zetten. En je zult zien: juist als je jezelf beter voelt, zul je beter in staat zijn om een positieve bijdrage aan de levens van anderen te leveren!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Evangelista zegt:
Hey,
Mensen zijn dit niet gewoon. Neen, of, liever niet, of dit wil ik niet.. Je weet wel afbakenen. Ik kan namelijk erg goed zeggen wat mijn grenzen zijn en laat het zien en weten.
Ik ben in sommige mensen hun ogen een narcist en een egoïst.
Ik zie mezelf graag maar op een gezonde manier.
Ik twijfel dus aan mijn gezond egoïsme, ben ik het te fel?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Evangelista,
De grens tussen gezond egoïsme en narcisme is of je alleen je eigen grenzen vaststelt, of ook die van anderen. Mensen met narcistische trekjes proberen vaak (onbewust) ook de grenzen van de mensen in hun omgeving te beïnvloeden, bijvoorbeeld door ze te manipuleren in dingen die ze eigenlijk liever niet doen. Als je bang bent dat je die neiging hebt, kun je misschien simpelweg eens aan wat vrienden vragen of ze het gevoel hebben dat je hun grenzen niet respecteert? Op die manier kun je er misschien achter komen waar hun negatieve reactie op jouw gedrag vandaan komt?
Als je inderdaad alleen je eigen grenzen aangeeft, heb je daar natuurlijk het volste recht toe :-)
Nathalie zegt:
De theorie wist ik al...maar hoe leer je dit je zelf aan na een leven zelfmishandeling te doen. Tips graag
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Nathalie,
Wat naar om te horen! Dit is helaas zo'n mindset die je niet met een paar snelle trucjes aan kunt leren: het moet er echt met de tijd in slijten. Probeer jezelf bijvoorbeeld eens op drie vaste momenten op de dag af te vragen: doe ik waar ik nu mee bezig ben voor mezelf, of ben ik toch weer met anderen bezig? Op die manier creëer je langzaam wat meer bewustwording over je eigen keuzes :-)
Mia van der linden zegt:
Ja, bijzonder interessant!
Dank u.
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, Mia!