Het is misschien wel de meest gegeten snack ter wereld: popcorn. Of je nu een ontspannen filmavondje hebt of zin hebt in snel tussendoortje, popcorn is reuze makkelijk en hoort er voor veel mensen gewoon bij. Over de voedingswaarde van deze snack wordt echter veel gediscussieerd. Hou jij van popcorn en vraag je je af of je het met een gerust hart kunt blijven eten? Dat is de vraag waar we in deze blog uitgebreid op in gaan.
Wat is popcorn precies?
Natuurlijk weten we allemaal wel wat popcorn is – die schuimachtige witte brokken die je in de bioscoop eet. Maar weet je ook hoe deze snack nu eigenlijk gemaakt wordt? Popcorn is gepofte mais. Als je de korrels van dat graan verwarmt, ontstaat er aan de binnenkant stoom, omdat het water in de korrels verdampt.
Door de druk die zo ontstaat, barst de schil van de korrel uiteindelijk open. Het zetmeel dat in de mais zit, krijgt daardoor de ruimte om flink uit te zetten – en zo ontstaan de schuimachtige korrels die wij kennen als popcorn.
Is mais gezond?
Omdat deze snack dus voornamelijk dezelfde stoffen als mais bevat, is het allereerst interessant om te kijken hoe gezond mais eigenlijk is. Het graan heeft een aantal goede eigenschappen: zo bevat het flink veel vezels, stoffen die je darmen gezond houden en daarmee voor een goede spijsvertering zorgen.
Daarnaast zitten er in mais veel polyfenolen. Dit zijn antioxidanten, stoffen die er niet alleen voor zorgen dat ontstekingen in je lichaam minder kans krijgen, maar die ook nog eens aderverkalking tegengaan. Helaas zijn er ook mindere punten aan mais. Het heeft een hoge glycemische index, wat betekent dat suikers uit het voedingsmiddel snel in het bloed opgenomen worden.
Zoete popcorn
Zolang je het niet te vaak eet, kan mais prima een onderdeel van een gebalanceerd dieet volgen – maar hoe zit het dan met popcorn? We kijken eerst eens naar de populairste variant, de zoete variant die je in de supermarkt koopt. Helaas blijkt die een stuk minder gezond dan de mais waarvan het gemaakt is!
Om te beginnen wordt het vaak gebakken in kunstmatig geharde vetten, de zogenaamde transvetten, die ontzettend slecht voor je zijn. Daarnaast worden er flinke hoeveelheden suiker toegevoegd om zoet gehalte omhoog te krikken. Denk aan de soorten met een laagje caramel, roomboter, chocolade… Zoete popcorn kun je zodoende maar beter laten staan.
Zoute popcorn
Is de zoute variant dan beter? In ieder geval bevat het geen idiote hoeveelheden suiker. Een flinke portie bevat wel aardig wat natrium, maar als je je zoutconsumptie de rest van de dag in de gaten houdt, hoeft dat niet direct een probleem te zijn.
Wel zitten er ook in de zoute variant nog flinke hoeveelheden ongezonde transvetten en andere kunstmatige toevoegingen. Daarnaast wordt de snack vaak met gesmolten boter gegeten, waardoor het ook direct een behoorlijke caloriebom wordt.
Een opmerkelijk feit: als je kant-en-klare popcorn bij de supermarkt koopt, zitten er evenveel en soms zelfs meer calorieën in de zoute dan in de zoete popcorn. Heel vreemd, aangezien er in zout geen calorieën zitten en in suiker juist heel veel.
Hoe kan dat? Check de volgende keer in de supermarkt maar eens de etiketten van de zakken zoete en zoute popcorn. De zoute popcorn bevat meer vet dan de zoete variant. Hierdoor loopt het totaal aantal calorieën natuurlijk snel op.
Is popcorn gezond?
Is het dus gezond? Ja, maar dan moet het wel zelfgemaakte popcorn betreffen, zodat je af en toe van deze snack kunt genieten zonder daarbij allerlei chemische stoffen binnen te krijgen.
Vind je popcorn zonder smaakje maar saai? Voeg dan een smaakmaker toe, die de positieve kanten van popcorn niet verwaarloost en geen extra calorieën toevoegt. Denk aan chilipoeder of knoflookpoeder, zodat je geen of weinig zout hoeft te gebruiken en toch een interessante smaak kunt creëren. Wanneer je het met mate eet, hoef je je dan zeker niet schuldig te voelen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Leny zegt:
hi Yolande, dat moet kunnen, zeker weten. We eten het eens in de maand. Ik zou zeggen, kijk beter uit wat je eet tijdens je ontbijt en diner dan kijken wat 100 gram mais tot popcorn met ons doet..
Jelle zegt:
Mark, ik heb gister je boek gekocht, veel van je adviezen kloppen, sommige zijn niet helemaal zo genuanceerd zoals voedingskundige erover praten, maar wat je hier zegt over polyfenolen is niet helemaal correct. Ben je bekent met de boeken van Martijn Katan? Hij legt in zijn boek uit hoe je de onderzoeken moet duiden. Heel lang dachten voedingswetenschappers dat antioxidanten tegen ontstekingen en infectie ziektes zouden werken, dit effect viel helaas tegen. Ik zou uitkijken met dit soort claims, veel unieke stofjes die effect lijken te hebben, daarvan vallen de effecten op de lange termijn en gronding onderzoek tegen. Ik zelf als blogger ben altijd heel voorzichtig voor ik iets claim en wil eerst weten wat een hoogleraar ervan zegt. Zo weet je zeker dat wat jij zegt dat zwart op wit staat, ook echt zo is. Martijn Katan, dus. Misschien kunnen zijn boeken je inspireren. Wel goed bezig. Je recepten zijn smakelijk en je verhalen vermakelijk ;)
Mark zegt:
Hi Jelle,
Bedankt voor je feedback.
De boeken van Martijn Katan ken ik niet, maar zal me daar eens in verdiepen. Thanks voor de tip!
In ieder geval goed om te horen dat de recepten goed bevallen!
Groet,
Mark
Jelle zegt:
Beste Mark,
Moet je zeker doen! Ik denk dat je dan een genuanceerder beeld krijgt over hoe lastig voeding is. Katan gebruikt altijd een heel hoofdstuk uit zijn boek aan noten, dus genoeg goede literatuur. Succes!
Groetjes
Yolande zegt:
Op zaterdagavond, 70 gram mais in 20 gram kokosolie, maak ik altijd passend in MFP. Moet toch ergens mijn cheat vandaan halen! ;-)
Mark zegt:
Ha Yolande,
Zo af en toe moet dat natuurlijk kunnen!
Lekker van genieten! :)
Groetjes,
Mark