De vraag is eenvoudig te beantwoorden: kokos aminos is een saus die kan dienen ter vervanging van sojasaus. Kokosnoot aminos wordt gemaakt van de kokosbloem. Dit bevat dus geen soja. Hoe gezond is soja en hoeveel beter zou kokos aminos zijn? Wij leggen het je uit.
Hoe gezond is soja?
In veel Aziatische gerechten, maar ook bij het maken van marinade, gebruikt men sojasaus als smaakmaker. Het is er in een zoute en zoete variant, uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid zout en suiker die men toegevoegt.
Sojasaus maak je van sojabonen, een van de meest aangeplante landbouwproducten ter wereld. Soja komt ook voor in vele voedingsmiddelen, zoals koekjes, sauzen en margarine. Zonder dat je het beseft krijg je al meer soja binnen dan je denkt.
Al duizenden jaren gebruikt de voedingsindustrie sojabonen en sojasaus. Een dat is niet zo gek. De bonen zijn een goede bron van plantaardig eiwit, terwijl er relatief weinig koolhydraten in zitten.
Ook bevat soja een groot aantal vitamines, vezels en andere goede voedingsstoffen. Er zitten ook verzadigde vetten in, daarom raden we af om grote hoeveelheden van het product te eten. Er zitten ook minder gewenste stoffen in soja, zoals fytinezuur.
Fermenteren is eigenlijk een must
Een van de bezwaren tegen sojasaus is dat er steeds meer niet-gefermenteerde sojasaus op de markt komt. Fermenteren is het proces waarbij met behulp van bacteriën en gisten een voedingsproduct wordt aangepast voor het gebruik. Door het fermenteren van sojasaus blijven de goede voedingsstoffen behouden. Het fermentatieproces breekt ook voor een groot deel fytinezuur af.
Fytinezuur heeft als bijwerking dat voedingsstoffen in het lichaam minder goed kunnen worden afgebroken. Het kan worden beschouwd als een afweermiddel van de plant tegen consumptie. Te veel fytinezuur is niet goed voor de spijsvertering.
Omdat fermenteren tijd kost, maakt het de productie van sojasaus duurder. Het is voor de fabrikanten dus aantrekkelijker om niet te fermenteren of bij te vullen met niet gefermenteerde saus.
Hoe denk jij over genetische manipulatie?
Gezien het belang van het product voor de export wordt er op grote schaal genetische manipulatie toegepast op soja. De plaatselijke wetgeving schrijft ook niet voor dat er op sojaproducten vermeld stsaat dat er genetisch gemanipuleerde sojabonen zijn gebruikt.
Er is nog geen gedegen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van het eten van dergelijke producten op de lange termijn.
Soja en het milieu
Helaas horen we regelmatig dat enorme oppervlakten regenwoud die in Zuid-Amerika en Zuidoost Azië worden verbrand. Het doel is ruimte vrijmaken voor soja-plantages. Deze soja is voornamelijk bedoelt voor veevoer.
De grond die vrijkomt bij het vernietigen van die prachtige natuur niet erg geschikt is voor landbouw. Daarom is er veel kunstmest nodig. Die komt uiteindelijk weer in zee terecht en verstoort daar het natuurlijk evenwicht.
Ook het gebruik van insecticiden is heel gewoon. Zelfs insecticiden die in de EU verboden zijn.Het zijn onthutsende beelden om soja plantages te zien in een land als Argentinië. In een gebied zo groot als een Nederlandse provincie leeft er geen insect meer, en ook nauwelijks een vogel of een ander dier.
Wil je je soja gebruik minderen? Of was je al op zoek naar een alternatieve smaakmaker? Overweeg dan de overstap naar kokos aminos.
Wat is kokos aminos precies?
Kokos aminos wordt gemaakt uit het sap van kokosbloesem. Door natuurlijke rijping en de toevoeging van zongedroogd zeezout krijgt het die pittige smaak die geschikt is voor vele gerechten.
Het bevat geen gluten en geen soja. En past ook in een plantaardig dieet. De saus zit vol met vitamines en mineralen en bevat maar liefst 17 gezonde aminozuren. De naam is daarom ook gebaseerd op dat grote aantal.
De beste kokos aminos komen uit vulkanische gebieden. Waar de palmen op vulkanische bodem groeien. In het vulkanisch gesteente zitten enorm veel mineralen.
Kokos aminos is een gecertificeerd product in de EU, waarbij geen toevoegingen zijn toegestaan. Let op dat op het etiket staat vermeld dat het product is gecertificeerd en zonder toevoeging is bereid.
Hoe gebruik je kokosnoot aminos?
Het gebruik van kokos aminos is heel simpel: je kan het gebruiken als vervanger van sojasaus. Waar sojasaus in een recept staat, vervang je dat door kokos aminos. Het is een heerlijke smaakmaker in Aziatische gerechten, marinades sauzen en dressings.
Waar koop je kokosnoot aminos?
Het product is op het internet bij vele webwinkels te koop. Maar ook in de supermarkt kun je het inmiddels kopen. Omdat kokos aminos een product is dat natuurlijk moet rijpen kan de kleur en smaak soms afwijken.
Voordelen van kokos aminos ten opzichte van sojasaus
- Het bevat geen fytinezuur
- Er komt geen genetische manipulatie aan te pas
- Geen extreem gebruik van insecticiden
- Er hoeven geen bomen voor gepakt te worden
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!