Tegenwoordig zijn we zo dol op gemaksvoedsel dat zelfs het kauwen te veel gedoe gevonden wordt. En dus gaan we massaal aan de smoothies, drinkyoghurts en zelfs vloeibare maaltijdvervangers. Hartstikke makkelijk, maar het belang van goed kauwen is daarmee wel een beetje op de achtergrond geraakt!
Waarom is het nou zo belangrijk dat je je eten niet in één keer naar binnen klokt? Of dat je je maaltijd niet wegschrokt met twee keer kauwen per hap? We geven hieronder maar liefst vijf belangrijke reden om je kaakspieren goed aan het werk te blijven zetten!
Waarom is goed kauwen belangrijk?
Wanneer je kauwt, gebeurt er een stuk meer dan alleen het fijnmalen van je voedsel. De volgende vijf voordelen loop je mis door niet goed te kauwen:
1. Een groter oppervlak
Door te kauwen breek je je voedsel als het ware in steeds kleinere stukjes. Daarmee vergroot je het oppervlak van datzelfde eten. Al in je mond heeft dat een voordeel: het grotere oppervlak zorgt ervoor dat de enzymen in je speeksel meer kunnen doen. Zo wordt je vertering van je voedsel hier al in gang gezet.
Ook later heeft het een voordeel als je voedsel in kleinere deeltjes is opgebroken. Eenmaal in je darmen zorgt dat grotere oppervlak er namelijk ook voor dat je meer voedingsstoffen uit het eten op kunt nemen. Zo haal je dus letterlijk het beste uit je voeding.
2. Betere vertering
We noemden hierboven al dat goed kauwen de vertering van je voedsel verbetert. Je vergroot niet alleen het oppervlak, je speekselklieren schroeven ook de productie op wanneer je langer kauwt. Zo wordt het eten zo goed mogelijk ‘voorbereid’ voor de tocht richting maag en darmen.
Verder geeft goed kauwen je hersenen de gelegenheid om het voedsel te analyseren op smaak en structuur. Die informatie wordt doorgegeven aan je spijsverteringsstelsel, dat zich alvast klaar kan maken. Smaakt het eten bijvoorbeeld zoet, dan wordt er meer insuline geproduceerd. Je lichaam kan zo optimaal met de brandstof omgaan.
3. Minder opgeblazen gevoel
Wanneer je slecht kauwt en te snel eet, komt er vaak ook veel lucht mee naar binnen. Dat resulteert eerst in een naar, opgeblazen gevoel in je maag, en vervolgens in te veel lucht in je darmen. Kramp en winderigheid zijn het voorspelbare gevolg.
Naast die lucht komen er ook nog eens grotere brokken eten mee als je niet goed kauwt. In je darmen kost het bacteriën veel meer moeite om die stukken te verteren. Ook dat zorgt weer voor extra gasvorming, met alle gevolgen van dien. Goed kauwen kan dus een oplossing zijn als je regelmatig last hebt van verstopping of juist diarree, buikkrampen en winderigheid.
4. Betere verzadiging
Een verzadigd gevoel gaat niet één op één samen met hoe vol je maag zit. Het heeft veel meer te maken met hoe vol je hersenen dénken dat je maag zit. En je kunt ze daar aanmerkelijk in beïnvloeden, bijvoorbeeld door langer te kauwen. Hoe meer moeite je kaakspieren doen, hoe sterker de verzadigingsprikkel wordt.
Daar komt nog bij dat je vaak langer aan het eten bent als je per hap langer kauwt. Dat voorkomt dat je al te veel eet voor je maag tijd heeft om door te geven dat je vol zit. Bij de meeste mensen duurt dat namelijk zo’n twintig minuten.
5. Schoner en sterker gebit
Ten slotte is goed kauwen ontzettend belangrijk voor de gezondheid van je gebit. De aanmaak van speeksel is namelijk niet alleen belangrijk voor de vertering van je voedsel. Datzelfde speeksel bevat ook stoffen die je tandglazuur beschermen en gaatjes voorkomen. Als je te weinig kauwt, blijft je eten bovendien makkelijker aan je tanden plakken.
Tandartsen geven zelfs aan dat je kaakspieren kunnen verzwakken als je niet goed kauwt. Dat kan ook de kaken zelf brozer maken, waarmee het gebit weer kwetsbaarder wordt. Mogelijk stimuleert voldoende beweging van je kaken zelfs de doorbloeding in sommige hersengebieden! In dat geval is ook je geheugen gebaat bij stevig kauwen.
Tips voor goed kauwen
Dit alles geeft wel aan waarom het belangrijk is om niet al je eten in smoothies en papjes te verwerken. Ook als je voor stevig, vast eten gaat, kun je het echter nog slecht kauwen. Wat zijn nou goede manieren om dit te voorkomen?
- Neem de tijd om te eten. Haast zorgt ervoor dat je happen snel wegslikt. Probeer in plaats daarvan bewust langzaam te eten.
- Concentreer je op je maaltijd. Zodra je daadwerkelijk actief probeert te proeven wat je eet, zul je al snel langer kauwen.
- Tel eens een paar happen. Natuurlijk is er geen lol aan om iedere hap te moeten tellen hoe vaak je kauwt, maar probeer eens een paar keer de twintig te halen. Dat zal al snel ook de niet-getelde happen daarna beïnvloeden.
- Voorkom afleiding. Als je bijvoorbeeld voor de tv eet, zul je veel eerder onnadenkend half-gekauwde happen doorslikken.
- Drink alleen water als je mond écht leeg is. Veel mensen spoelen onbewust hele happen slecht gekauwd voedsel mee als ze een slok nemen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
jesse zegt:
Bedankt voor deze info...ik ben dit gaan doen sinds ik merkte dat ik véél te vaak last had van een opgeblazen gevoel en andere (lichte) darmklachten. Beter kauwen is wél iets waar ik mezelf nu nog constant van bewust moet blijven maken tijdens het eten, maar het wordt steeds iets natuurlijker. Nu heb ik een veel minder, tot bijna geen, opgeblazen gevoel op dagelijkse basis en voel ik me in het algemeen eigenlijk zelfs beter. :)