Je had er waarschijnlijk al eerder van gehoord, maar met de huidige dieethypes eromheen zijn ze helemaal moeilijk te missen: gluten. Dit zijn een soort eiwitten die voorkomen in bepaalde granen, en daar onder andere voor meer stevigheid zorgen (de naam komt dan ook van het Latijnse gluten, dat lijm betekent).
Helaas komt een intolerantie voor gluten redelijk vaak voor. Daarnaast wordt tegenwoordig wel beweerd dat iedereen gluten maar beter kan vermijden, ook zonder duidelijke intolerantiesymptomen. Hoe zit dat nu precies, en welke goederen kun je wel en niet eten wanneer je geen gluten binnen wilt krijgen?
Coeliakie
Allereerst is er het type glutenintolerantie dat door de gehele medische wereld erkend wordt: coeliakie. Mensen die hier last van hebben, reageren slecht op het stofje gliadine dat in gluten zit. Hun darmwand raakt erdoor beschadigd, waardoor ze buikpijn en een opgeblazen gevoel kunnen krijgen.
Ook kan de reactie zo hevig zijn dat de darmen helemaal geen voedingstoffen meer op kunnen nemen, waardoor mensen op de lange termijn zelfs groeiachterstanden op kunnen lopen. Voor mensen met coeliakie is het dus van het grootste belang om gluten te vermijden: één vergissing kan soms nog wekenlang voor problemen zorgen!
Glutenovergevoeligheid?
Volgens veel moderne voedingsgoeroes zijn gluten echter niet alleen slecht voor mensen die aan coeliakie leiden. Zij claimen dat ontzettend veel mensen last hebben van een minder duidelijk merkbare gevoeligheid voor gluten, die onder andere tot een verlaagde weerstand, obstipatie of juist diarree en huiduitslag kan leiden.
Het is echter niet duidelijk hoe wetenschappelijk verantwoord deze beweringen zijn, en er zijn zowel succesverhalen als verhalen van mensen die geen enkel verschil merkten bij een glutenvrijdieet. Of jijzelf liever gluten vermijdt, is dus vooral een persoonlijke afweging: iedereen reageert er weer anders op.
Waar zitten gluten in?
Of je nu zelf glutenvrij eet of gasten krijgt met coeliakie: het is voor iedereen handig om te weten waar die beruchte stofjes nu precies te vinden zijn. Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig: in de meeste graanproducten. Tarwe, rogge, haver, gerst en spelt zijn de meest gegeten granen die gluten bevatten.
Brood en gebak zijn dus uit den boze voor wie slecht op gluten reageert! Daarnaast is het vaak oppassen geblazen met kant-en-klare producten als soepen, bouillonblokjes en zelfs bepaalde sterke drank. Zelfs voedingssupplementen en postzegels willen nog wel eens voor problemen zorgen.
Wat zijn alternatieven?
Gelukkig is het nu ook weer niet zo dat je met een glutenintolerantie nauwelijks meer iets kunt eten. Er zijn verschillende graansoorten die juist geen gluten bevatten, zoals rijst, gierst en mais. Bij sommige bakkers kun je heerlijk boekweitbrood kopen, en ook exotischer granen als quinoa, teff en tapioca kunnen voor mensen met coeliakie een uitkomst vormen.
Gezonde bronnen van koolhydraten zijn verder onder andere aardappelen en peulvruchten. En die binding, die granen zonder gluten van nature minder hebben? Met maïzena, aardappelzetmeel of gelatine kom je vaak al een heel eind.
Glutenvrije producten
Nu er steeds meer aandacht begint te komen voor de nadelen van gluten, bieden ook steeds meer supermarkten speciaal aangepaste producten aan. Zo zijn er vaak glutenvrije broden, koekjes, wraps, pasta en soepen te koop. Op de verpakking moet verplicht aangegeven worden of er allergenen in een product zitten, dus daar kun je eenvoudig controleren of bepaalde goederen inderdaad geschikt zijn voor mensen met coeliakie.
Let met deze kant-en-klare producten wel goed op de rest van de ingrediëntenlijst – het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alsnog bergen suikers en transvetten binnenkrijgt! Gelukkig zul je al snel merken dat het helemaal niet zo lastig is om goed te eten met een glutenintolerantie.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Danna zegt:
Zitten er gluten in eiwitshakes? Ilk ben laatst begonnen met sporten en ik wilde een shake bestellen online (via https://www.flinndal.nl ) maar ik ben gluten intolerant...
Pieter de Wit zegt:
Hallo Danna, Er zijn zeker ook eiwitshakes zonder gluten. De gebruikte proteïne komt meestal van melk, of een plantaardige bron zoals soja of peulvruchten. Gewoon even de verpakking controleren, net zoals bij andere voeding.
Anoniem zegt:
Heb zelf gluten allergie ,en daardoor is mijn dunne darm erg beschadigd .
Majela zegt:
Hallo,
Hoe weet ik of er ergens gluten inzitten?
Staat dat altijd op de verpakking onder de naam "gluten" of zijn er ook andere termen die daarvoor gebruikt worden en waarvoor ik dus moet opletten?
Dank je wel!
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Majela, op de verpakking moet bij allergie-informatie altijd aangegeven worden als iets gluten bevat. Daar wordt inderdaad gewoon 'gluten' voor gebruikt!
Marjolein zegt:
Mag je wel noten eten bij glutenvrij dieet?
Lotte (beheerder) zegt:
Ja hoor Marjolein, noten zijn glutenvrij!
Gits Elisabeth zegt:
Ik ben Lisette,
Sinds een 6 tal weken diarre te hebben en na de glutentest te doen, zou het kunnen dat ik geen gluten verdraag. De laatste 10 dagen kan ik niet meer werken doordat ik geen 10 stappen van het toilet kan gaan. Ik kan het zelfs niet ophouden.
Daarom dacht aan gluten en wil proberen of een dieet mij kan helpen.
Lisette
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Lisette,
Dat kan inderdaad een gevolg zijn van glutenintolerantie (maar check zeker even met je huisarts of er geen andere oorzaken zijn!) Sowieso is het een goed idee om even een paar weken geen gluten te eten en te kijken of dat voor verbetering zorgt. Beterschap!
Carolien-Sunshine zegt:
Ik ben waarschijnlijk intolerant voor tarwe gluten maar betekend dit dat ik dan alle producten met gluten moet vermijden dus ook bv havermout? En ik las ergens over de ziekte van During, welke kan voorkomen bij mensen met gluten intolerantie. Nu heb ik alleen geen jeuk op de bekende plekken als het om deze aandoening gaat maar op mijn hoofdhuid. Kan het ook dan om deze ziekte gaan?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Carolien,
Voor deze vragen kun je het beste een gediplomeerd diëtist opzoeken, die kan je helpen te bepalen wat je wel en niet kunt eten. Als je inderdaad gluten-intolerant blijkt, is het inderdaad gezonder om alle glutenbevattende producten te laten staan. (Havermout is dan gelukkig meestal weer glutenvrij, maar spelt bijvoorbeeld niet.)
Over de ziekt van During kan ik van een afstandje ook geen diagnose stellen, ik zou je aanraden om daarmee langs de huisarts te gaan! Succes :-)
esther Vas Dias zegt:
na mijn maag perforatie heb ik een probleem overgehouden{ opgeblazen maag} niet altijd maar het komt voor nadat ik gegeten heb.
Houd van kruiden maar kan beslist niet alles eten. heeft dat met gluten te maken. ik ontbijt wel met havermout en heb daar geen last van.P.s ik eet geen varkensvlees garnaal krab of kreeft b,v
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Esther, kruiden bevatten doorgaans geen gluten (behalve in sommige kruidenmixen). Vermoedelijk ligt het probleem er hier dus eerder bij een maag die geïrriteerd raakt van bepaalde ingrediënten. Je kunt hier even mee naar je arts gaan, die heeft mogelijk meer informatie. Zo niet, dan kun je een eliminatiedieet proberen, waarbij je steeds een tijdje bepaalde voedingscategorieën eet en kijkt of dat effect heeft :-)
Hatice Verroen-Surucu zegt:
Hallo,
Ik heb sinds een weekje besloten om glutenvrij te eten. Ik heb last van huid uitslag, winderigheid, vermoeidheid en opgezette buik. Tot nu toe voel ik mij heerlijk! Ik leef echter alleen van vlees/kip, groente, fruit en water. Ik ben bezig om uit te zoeken dat ik wel de juiste vitamines en mineralen binnen krijg. Recepten die ik krijg zijn vaak met varkensvlees, die eet ik niet. Ik ben benieuwd naar de recepten die ik van u gaat ontvangen.
Bedankt voor de informatie
Mark zegt:
Dag Hatice,
Bedankt en graag gedaan!
Heb je het gratis receptenboekje al gedownload?
Na het invullen van je e-mail adres krijg je direct toegang. Zie:
https://drogespieren.nl/gratis-receptenboek
Groet,
Mark
Surini manala zegt:
Hoi ik kwam toevallig hier terecht voor mezelf. Ik werk als energetisch therapeut en kreeg door dat ik beenpijn heb door gluten.
Met een.pendel kan een geel specifiek onderzoek doen op voeding wat nodig is of teveel of niet opgenomen wordt, kan op duizenden stofjes testen en emoties en nog veel meer. Je hoeft niet te gissen dus. Met een.pwndel of spiertesten geeft het lichaam heel specifiek aan wat nodig is en dit kan heel verrassend zijn! Ik moet bijvoorbeeld melk en bananen nemen wat ik niet gedacht zou hebben. Algemene voedingsadviezen zijn nooit individueel correct, ieder mens is uniek plus het varieert per moment.
jannie zegt:
Het zal even wennen zijn. Lange tijd merk ik dat er veel etenswaren zijn waar ik slecht op reageer. Uitslag als psoriasis, slecht slapen, winderig, opvliegers en vermoeid.
ik ga met deze informatie aan de slag.
Mark zegt:
Dag Jannie,
Succes. Ben benieuwd of het helpt!
Groet,
Mark
Marvin zegt:
Ik vind het goed dat er meer aandacht wordt besteed aan glutenvrije producten en dat fabrikanten verplicht moeten aangeven of er gluten inzitten. Toch vind ik de hele hype omtrent glutenvrij eten te ver gaan. Zoveel mensen laten zich hierdoor leiden en gaan over op het vermijden van gluten (en producten die dit dus bevatten), terwijl zij misschien helemaal geen gluten-intolerantie hebben... in mijn ogen overdreven dus ;)
Celine zegt:
Iemand van in de klas heeft ook gluten.