Migraine is een nare aandoening waar maar liefst 15% van de Nederlandse volwassenen wel eens mee te maken krijgt. En bij bijna iedereen ziet het probleem er net weer even anders uit! Zowel de oorzaken als de symptomen kunnen namelijk flink uiteenlopen.
Dat betekent echter niet dat er niets aan migraine te doen valt. Er zijn namelijk wel factoren waar je extra rekening mee kunt houden. Zo is er bij sommige mensen een sterk verband tussen migraine en voeding. Hoe dat komt, en waar je dan op moet letten, dat vertellen we je hieronder!
Wat is migraine
Migraine wordt vaak gekarakteriseerd als ‘een soort hoofdpijn’, maar dat is helaas maar een deel van het probleem. Wie een migraineaanval heeft, heeft inderdaad een bonzende hoofdpijn, vaak aan één kant van het hoofd. Daarnaast komt een aanval echter vaak samen met misselijkheid, duizeligheid, een extreme gevoeligheid voor licht en geluid, en andere symptomen.
Migraine ontstaat doordat de bloedvaten in het brein zich tijdelijk vernauwen, en zich vervolgens als reactie daarop juist verwijden. Dit leidt tot pijn en gevoeligheid. De vernauwing van die bloedvaten kan echter weer allerlei andere oorzaken hebben.
Wat helpt tegen migraine?
Leefstijl – met name te weinig slaap en te veel stress – kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van migraine. Andere factoren zijn bijvoorbeeld de hormoonbalans en de gezondheid van de bloedvaten.
Om migraine te verminderen, kun je dus om te beginnen een algemeen gezonde leefstijl proberen te creëren. Dat betekent vooral: voldoende beweging, rust en ontspanning. Als dat geen effect heeft, kan het zijn dat de aanvallen nog ergens anders door veroorzaakt worden, namelijk je voedingspatroon!
Migraine en voeding
Er lijkt namelijk een oorzakelijk verband te bestaan tussen migraine en voeding. Wetenschappelijk onderzoek heeft hier vaak nog geen conclusies over kunnen trekken, maar veel patiënten met migraine zien wel verschil na een aanpassing van hun voedingspatroon. Dat maakt het dus zeker het proberen waard als je last hebt van migraineaanvallen.
Er zijn verschillende voedingsstoffen die een rol kunnen spelen bij het ontstaan of juist het voorkomen van migraine. Voor verschillende mensen zijn dan ook verschillende maatregelen effectief. Het is vooral een kwestie van uitproberen en kijken wat voor jou verbetering oplevert!
Voeding die migraine voorkomt
Om te beginnen zijn er een aantal voedingsstoffen die de kans op migraine kunnen verkleinen. Het is dus belangrijk om hiervan voldoende binnen te krijgen!
1. Magnesium
Maar liefst de helft van de migrainepatiënten heeft een magnesiumtekort. Vermoedelijk is er een verband met de aandoening, want juist magnesium vermindert het krampen van spieren en bloedvaten. Daarnaast gaat het stress tegen en verbetert het de hormoonhuishouding.
Je haalt magnesium uit volkoren granen, bladgroenten en noten. Ook zeewier bevat veel magnesium. Let erop dat koffie en witte koolhydraten juist weer voor een grotere uitscheiding van dit mineraal kunnen zorgen.
2. Vitamine B
Vooral vitamine B2 lijkt tegen migraineaanvallen te helpen. In bepaalde onderzoeken bleek het de duur en hevigheid van hoofdpijn te kunnen verminderen. Ook vitamine B6 is voor veel migrainepatiënten een nuttig stofje. Je vindt B-vitamines vooral in dierlijke producten, volkoren granen en noten.
3. Omega 3-vetzuren
Uit een onderzoek onder migrainepatiënten blijkt dat meer omega 3 en minder omega 6 tot minder aanvallen kan leiden. Vermoedelijk is dit omdat omega 3 de gezondheid van de bloedvaten verbetert. Daarnaast gaat het chronische ontstekingen en daarmee stressreacties tegen.
Omega 3-vetten zitten vooral in vette vis, avocado, olijfolie en noten. Omega 6 zit vooral in andere plantaardige oliën. Verder is het zaak om ongezonde vetten, en dan vooral transvetten in bewerkte producten, zo veel mogelijk te vermijden.
Voeding om bij migraine te vermijden
De relatie tussen migraine en voeding is echter niet alleen positief. Er zijn ook stoffen en producten die je beter kunt vermijden. We noemen hieronder enkele voedingsmiddelen die veelvoorkomende ‘triggers’ voor migraine zijn.
1. (Oude) kaas
In oudere kaassoorten zit vaak veel tyramine. Dat stofje is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar als je er gevoelig voor bent kan het tot een snelle stijging van de bloeddruk leiden. En dat zorgt weer voor de kenmerkende hoofdpijn van migraine.
Tyramine zit bijvoorbeeld veel in Parmezaanse kaas, brie, blauwe kaas, feta, gorgonzola en cheddar. Overigens vind je het stofje ook in bijvoorbeeld sojaproducten, zuurkool en chocolade.
2. Bewerkt vlees
Als vlees bewerkt wordt om de houdbaarheid te vergroten, ook als het gedroogd of gepekeld wordt, wordt er nitriet aan toegevoegd. Dat stofje kan voor verwijding van de bloedvaten zorgen. Ook hier geldt weer: als je er gevoelig voor bent, kan dat migraine veroorzaken.
3. Alcohol
Vooral rode wijn is een bekende veroorzaker van migraine. Dat komt omdat het ook weer veel van dat eerdergenoemde tyramine bevat. Ook de alcohol in het algemeen kan echter voor een aanval zorgen. Daarom is ook andere sterke drank vaak af te raden voor mensen die last hebben van migraine.
4. Smaakversterker
Er zijn mensen die flink hoofdpijn krijgen van de smaakversterker MSG (E621, ook wel ve-tsin genoemd). Het is nog onduidelijk of dat aan het stofje zelf ligt, of aan de grote hoeveelheden zout en vet die producten met smaakversterker vaak ook bevatten. Wanneer je veel migraine hebt, kan het echter verstandig zijn om MSG voor de zekerheid te vermijden.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Top!
Dolf zegt:
Ik neem extra magnesium van https://www.flinndal.nl/magnesium in en ik heb het gevoel dat ik de laatste tijd veel minder hoofdpijn heb.
Frank Bosvelt zegt:
Ik heb migraine aura zonder hoofdpijn Geen idee hoe dit komt. Nu heb ik 2 tias gehad. Dit is uitgelokt door de aura’s dus echt niet ongevaarlijk die aura’s
Wesley zegt:
Het kan zeker te maken hebben met bepaalde stoffen in voeding, ik heb jarenlang dagelijks migraine aanvallen gehad. Allerlei onderzoeken gehad, uiteindelijk doorverwezen naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze hebben nooit iets kunnen vinden, geen medicijn hielp. Dus zelf naar mijn voeding gaan kijken. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat het met zoetstoffen te maken heeft, zolang ik die niet binnen krijg heb ik nergens last van. Maar als ik nu per ongeluk iets binnen krijg met bijvoorbeeld Aspartaam, dan lig ik de volgende dag plat met migraine.
Lotte (beheerder) zegt:
Dat is heftig, Wesley! Wel heel goed dat je er zelf achter bent gekomen wat voor jou de trigger was, ik hoop dat andere lezers met vergelijkbare klachten misschien iets aan je verhaal hebben :-)