Het is één van de middeltjes die op gezondheidsfora en sites over natuurgeneesmiddelen steeds weer op blijft duiken: honing met kaneel. Er wordt aangeraden om er pasta’s van te maken, om het in water op te lossen, of om het simpelweg in pure vorm op te eten. Zo zou de combinatie kunnen helpen tegen ontstekingen, hartkwalen, gewrichtsklachten en overgewicht.
Hoe veel is er van die claims wetenschappelijk bewezen, hoe veel is vooral duidelijk geworden door eeuwenlange ervaring, en hoe veel is eenvoudigweg overdreven? We zetten het voor je op een rijtje.
Is honing gezond?
Van honing wordt los ook al vaak gezegd dat het erg gezond is. Helaas moeten we daar wel wat kanttekeningen bij plaatsen. Het is inderdaad waar dat honing verschillende vitamines en mineralen bevat: vitamine C, magnesium en kalium, bijvoorbeeld. Ook zitten er antioxidanten in honing. Dat wil allemaal echter niet zeggen dat het niet ook nadelen heeft!
Het belangrijkste probleem met honing is dat het, hoe natuurlijk ook, nog steeds gewoon suiker is. De glucose- en fructosemoleculen verschillen nauwelijks van die in gewone kristalsuiker, en meer vezels bevat honing ook niet. Kleine hoeveelheden kunnen zoals altijd niet zo veel kwaad – maar als je grote porties honing eet, levert dat nog steeds dezelfde nadelen op als bij suiker.
Voordelen van honing
Zijn de voordelen van honing dan groot genoeg om die kleine porties ook inderdaad te rechtvaardigen? Dat is een vraag waar je veel antwoorden op vindt – maar helaas zijn sommige daarvan pure onzin. Aan honing worden de meest wonderbaarlijke eigenschappen toegeschreven, en die worden lang niet allemaal door de wetenschap ondersteund.
Toch is honing in één opzicht zeker erg interessant als geneesmiddel: het heeft een sterk antibiotische werking. Nederlandse onderzoekers hebben bijvoorbeeld ontdekt dat honing onder bepaalde omstandigheden zelfs bescherming biedt tegen bacteriën die resistent zijn voor andere antibiotica. Daardoor kan honing de genezing van wonden bespoedigen, en herstelt de huid zelfs brandwonden beter wanneer die met honing behandeld worden.
Is kaneel gezond?
Kaneel is een specerij dat met enige regelmaat terugkomt in lijstjes van gezonde specerijen. Niet voor niets, want naast een heerlijk warme smaak heeft het inderdaad heel wat voordelen te bieden. Kaneel bevat veel verschillende vitamines, vooral A, B2, B6 en C. Ook is het rijk aan mineralen als calcium, ijzer, kalium, magnesium en zink.
Kaneel is verder nog rijk aan antioxidanten en gaat dus celschade door vrije radicalen tegen. Natuurlijk moet je daarbij wel bedenken dat deze specerij meestal in kleine hoeveelheden gebruikt wordt: je dagelijkse ijzerbehoefte ga je er niet mee binnenkrijgen. Toch geldt zeker bij de antioxidanten natuurlijk dat alle beetjes helpen.
Voordelen van kaneel
En hoe zit het dan met de concrete voordelen die kaneel biedt? Ook daar wordt momenteel nog het nodige onderzoek naar gedaan. Hoewel er dus nog niet echt een duidelijke conclusie is, kan er al wel gesteld worden dat de voordelen van kaneel veelbelovend zijn! Zo lijkt de specerij bescherming tegen schimmels te bieden, waardoor hij misschien kan worden ingezet als geneesmiddel tegen schimmelaandoeningen.
Ook voorkomt het eten van kaneel pieken in de bloedsuikerspiegel, waardoor mensen met overgewicht of diabetes erbij gebaat kunnen zijn. Ten slotte blijkt ook de geur van kaneel een positieve werking te hebben: volgens wetenschappers stimuleert die namelijk hersenactiviteit!
Honing en kaneel gezond?
Dan komen we bij de combinatie van deze twee stoffen. Interessant genoeg suggereert onderzoek namelijk dat honing en kaneel elkaars werking op sommige punten versterken – een gevalletje van 1 + 1 = 3, met andere woorden. Ook hier wordt echter weer een hoop onzin over geschreven. Wat zijn nu precies de voordelen van honing en kaneel? We zetten ze voor je in een overzichtelijk lijstje!
- Omdat beide stoffen een ontstekingsremmende werking hebben, zijn ze een fantastisch middeltje tegen aandoeningen die door bacteriën of virussen veroorzaakt worden. Zo zijn er onderzoeken die suggereren dat het immuunsysteem versterkt wordt als je regelmatig honing met kaneel eet. Griep en verhoudheden gaan daardoor sneller over.
- Pijn in de gewrichten wordt vaak veroorzaakt door chronische ontstekingen. De antioxidanten in zowel honing als kaneel gaan die tegen. Zo zou honing met kaneel dus zelfs de gevolgen van chronische artritis terug kunnen dringen. Experimenten in bejaardentehuizen hebben hiermee veelbelovende resultaten geboekt.
- Ook uitwendig kan honing met kaneel ontstekingen verminderen of verhelpen. Heb je erg veel last van huidontstekingen, bijvoorbeeld in de vorm van eczeem of puistjes? Dan kan het helpen om er regelmatig een pasta van honing en kaneel op aan te brengen.
- De combinatie van honing en kaneel lijkt de cholesterolwaarden in het bloed licht te kunnen verlagen. Daarmee wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Ook hiervan was het effect bij ouderen met ongezonde aderen te zien.
- Honing met kaneel stimuleert de stoelgang en de vertering van je voedsel. Zo vermindert kaneel de gasvorming in de darmen, en helpen zowel honing als kaneel om ontstekingen in de maag te genezen.
- Ten slotte zou honing met kaneel ervoor kunnen zorgen dat je makkelijker afvalt. De kaneel vermindert de schommelingen van je bloedsuiker en voorkomt daardoor dat je last krijgt van eetbuien. Honing stimuleert daarnaast het herstel van je lichaam en vermindert ook de trek.
Geen wondermiddel
Natuurlijk is het belangrijk om in gedachten te houden dat honing en kaneel geen wondermiddel is. Je verbrandt er niet automatisch vet door, en je kunt het ook niet oneindig blijven eten, wat sommige sites ook beweren.
Daarnaast is het een heel slecht idee om op honing en kaneel te vertrouwen bij ernstige aandoeningen, wat online ook nog wel eens gesuggereerd wordt. Zie het middel eerder als een steuntje in de rug. Baat het niet, dan schaadt het ook niet!
Hoe eet je honing met kaneel?
Ten slotte nog even de praktische kant: hoe gebruik je honing met kaneel? Een paar suggesties:
- Smeer honing met kaneel op brood. Dit kan als vervanging dienen voor ander zoet broodbeleg, zoals bijvoorbeeld jam. Eet het ook niet vaker dan jam – je krijgt er wel flink wat suikers mee binnen.
- Los een eetlepel honing en een theelepel kaneel op in je thee. Dit kan bijvoorbeeld uitstekend met gemberthee (dat ook weer de nodige gezondheidsvoordelen heeft).
- Roer honing met een theelepel kaneel door je yoghurt of kwark.
- Maak een papje van honing en kaneel (met een verhouding van drie op één). Dit kun je bijvoorbeeld op je huid smeren tegen ontstekingen.
Een laatste tip: kies altijd voor Ceylon-kaneel als je het veel gebruikt. Daar zit namelijk minder coumarine in dan in het goedkopere Cassia-kaneel – en coumarine is in grote hoeveelheden mogelijk kankerverwekkend! Daar wordt het natuurlijk niet gezonder van…
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Magna zegt:
Wat doet kaneel samen met kurkuma en honing met je lichaam, val je wel af van?
Mimi Zorn zegt:
Ik lees ook dat kaneel een bloedverdunnende werking heeft, in dat kader vraag ik me al enige tijd af hoe de verhouding van het bloedverdunnend effect is in samenhang met b.v een halve aspirine, kan ik een theelepel kaneel vergelijke met een halve aspirine, of liggen de verhoudingen anders.
Pieter de Wit zegt:
Hoi mimi, erg interessant, maar daar kan ik geen uitspraken over doen.
Gerdina zegt:
Ik zie steeds de grote voordelen van kaneel en die zijn er ook, maar helaas kan ik niet tegen kaneel. Ik ben nu al twee dagen duizelig na het gebruik van kaneel. Dus ongekookt kaneel. Is deze allergie bekend?
Ineke zegt:
Dat kan zeker!
Marjolet zegt:
Goedemorgen,
Ik koop Ceylon kaneel opgerolde bast, breek het in stukken en gebruik dan de Elec. koffiemolen.
Altijd vers, en ik weet wat erin zit.
Anoniem zegt:
Beste Heer van Oosterwijck,
Goede site en goede uitleg heb weer wat van honing en kaneel geleerd ,ik probeer zo goed mogelijk gezond te eten maar dat valt niet mee chemische middelen neem ik nooit altijd op natuurbasis. Drink alleen maar granaatappelsap (15 jaar) nooit alcohol en rook nooit.
Ik ben niet perfect maar probeer er wel naar te streven.
Mvg Paul
Thenaerts robert zegt:
Eet alle dagen honing s morgens kan men daar suikerziekten van krijgen
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Robert,
Het hangt er een beetje vanaf hoe veel honing je eet en hoe veel suikers je de rest van de dag eet! Van een lepeltje honing in de thee krijg je niet opeens diabetes. Maar krijg je de hele dag veel suiker binnen, dan is dat geen goed idee!
Anoniem zegt:
Voor slijmbeursontsteking is katsklauw aangewezen
Groeten Eric
Henk zegt:
Kan honing gekocht bij de imker, met ( Ceylon kaneel )ool worden gebruikt door personen die anti stollings/klontering medicatie gebruiken?
Lotte (beheerder) zegt:
Dat kun je het best even navragen bij je arts, Henk :-)
Ria zegt:
Hallo, ik zou graag willen horen hoe ik kan weten of ik Ceylon- of Cassia-kaneel koop. Ik gebruik nu de biologische variant van Versteegen, waar in de ingredientenlijst echter geen verdere specificatie staat vermeld over de soort/herkomst van de kaneel.
Met vr.groet, Ria
Maria zegt:
Als het goed is staat het altijd op het etiket. Wanneer je de kaneel bij een gezondheidswinkel koopt kun je het vragen. De goede kaneel ruikt naar de ouderwetse kaneelstokken. HEERLIJK
Paul zegt:
Beste Ria
Ken je Holland and Barrett (de tuinen)
Daar verkopen ze Ceylon kaneel haal ik altijd daar en geven ze goede uitleg
Mvg Paul
sjon zegt:
Ik zou het zeer op prijs stellen als er een werkelijke bronvermelding bij uitspraken komt, i.p.v. onderzoek wijst uit dat...
Zo kan werkelijk alles gezegd worden en weet ik niet of het waar is of niet.
Lotte (beheerder) zegt:
Klopt helemaal Sjon! We zijn op dit moment bezig met het opschonen van de site en proberen ook dit zo veel mogelijk aan te passen :)
Maria zegt:
Dit van de caumarine is algemeen bekend.
Hans zegt:
De wetenschap en de artsen denken het altijd beter te weten, en omdat er heel veel geld omgaat in deze industrie en vooral niet vergeten de pillen industrie. worden algauw allerlei barricades opgeworpen om te voorkomen dat deze industrieën geld en vooral niet vergeten de subsidies die binnen geharkt worden. Uit eigen ervaring weet ik dat ze ook maar wat doen want in veel gevallen weten ze het ook niet. Mijn vader kreeg pillen voorgeschreven welk hij 17 jaar heeft geslikt, toen ineens waren ze niet meer te krijgen en er was geen vervangend middel voor. Waar diende deze dan voor? Niemand heeft dat mij ooit kunnen vertellen maar het heeft aan geld wel kapitalen gekost want doos je van 20 pillen kosten wel 17,55 Euro.
dus tel uit je winst. ik heb meer vertrouwen in de volkswijsheden van eeuwen dan in hedendaagse pillendraaiers.
Potgieter zegt:
Helpt het ook voor slijmbeursontsteking
Lotte (beheerder) zegt:
Honing met kaneel kan ontstekingen wat verminderen, maar bij een hevige ontsteking zou ik er niet op rekenen dat dit 'medicijn' voldoende is. Ga in dat geval liever even langs de huisarts om te kijken of er antibiotica nodig is :-)