‘Gewoon natuurlijk eten’ is één van de meest gehoorde credo’s over gezondheid van de afgelopen tijd. En het klinkt ook heel vanzelfsprekend, niet? Gewoon geen hevig bewerkte rommel of toevoegingen eten, en je bent vanzelf gezonder uit.
En dat klopt ook wel… tot op zekere hoogte. Maar zoals met elk advies worden er ook over natuurlijk eten nog wel eens onzinnige dingen gezegd. Wat zijn de zeven belangrijkste mythes over natuurlijk voedsel? En trap jij er nog in?
Wat is natuurlijk eten?
De eerste vraag is dan natuurlijk: wat zien we eigenlijk als natuurlijk eten? En zoals wel vaker gaat het daar ook meteen al mis. Sommige mensen rekenen bijvoorbeeld alleen biologische producten tot deze categorie. Voor anderen is natuurlijk voedsel alles waar geen extra ingrediënten aan zijn toegevoegd.
Juist die vage grens zorgt natuurlijk dat het nóg makkelijker wordt om allerlei onzin over natuurlijk eten te verkondigen. Want hoewel onbewerkte voeding in grote lijnen inderdaad gezonder is, zijn er ook genoeg fabels over in omloop…
Mythes over natuurlijk voedsel
1. Van natuurlijk eten val je af
Natuurlijk eten wordt vaak genoemd als afvaltip. Door bewerkte producten te laten liggen, zou je automatisch gewicht kwijtraken. En toegegeven, veel mensen vallen af met een natuurlijker eetpatroon. Toegevoegde suikers staan er bijvoorbeeld om bekend dat je er meer van gaat eten: het helpt om die te schrappen.
Maar dat betekent niet dat je móét afvallen als je meer onbewerkt eet. Er zijn genoeg heel natuurlijke producten die heel veel calorieën bevatten, zoals vette producten of gedroogd fruit. Daar moet je je dus nog steeds bewust van zijn als je gewicht wilt verliezen.
2. Natuurlijke suikers zijn ‘anders’
Ook veelgehoord als het over afvallen gaat: natuurlijke suikers zijn heel anders dan toegevoegde suikers. Om die reden zou bijvoorbeeld honing, agavesiroop of dadelsiroop gezonder zijn dan tafelsuiker. Ze zouden dus niet voor bloedsuikerschommelingen of eetbuien zorgen.
Slecht nieuws: dat is dus onzin. Glucose blijft glucose, of het nu uit honing of uit basterdsuiker komt. Sterker nog, fruitsiropen bevatten zelfs meer fructose, dat mogelijk juist een slechter effect heeft op je lichaam. Dus nee, je maakt je taart niet gezonder door opeens honing te gebruiken.
Wel moet daarbij een uitzondering gemaakt worden voor heel fruit, dat dus niet tot sap of siroop verwerkt is. In fruit zitten ook veel vezels die de vertering van de suikers juist wel makkelijker maken. Om die reden wordt nog steeds aanbevolen dagelijks 2-3 stuks fruit te eten.
3. Natuurlijk eten is onschadelijk
Een veelgehoord argument: “baat het niet, dan schaadt het niet – want het is natuurlijk!” Helaas is dat niet helemaal hoe de natuur werkt. Niet alles op deze aardbol werkt samen om jouw lichaam in goede conditie te houden…
Er zijn genoeg supernatuurlijke producten die (in grote hoeveelheden) gewoon slecht voor je zijn. Abrikozenpitten zijn bijvoorbeeld hartstikke giftig. En de meeste superfoods zijn sowieso ongezond als je er te veel van eet. Maakt niet uit hoe natuurlijk ze zijn!
4. Bewerkt eten is altijd slechter
Zoals niet al het natuurlijke voedsel goed voor je is, zo is niet al het bewerkte eten slecht. Sommige bewerkingen zijn zelfs gezonder of in ieder geval nuttig en onschadelijk. Denk bijvoorbeeld aan toegevoegde vitamines. Of magere melk – een handige manier om in verzadigde vetten te minderen.
Natuurlijk moet je hier kritisch mee blijven, want veel bewerkingen worden mooier verkocht dan ze zijn. Maar alleen het feit dát er iets met je eten gebeurd is, maakt het nog niet slecht!
5. Natuurlijk eten is ‘net als onze voorouders’
Sterker nog: er ligt maar weinig eten in de supermarkt dat níét op de één of andere manier bewerkt is. Groenten, fruit en noten zijn door uitgebreide fokprocessen flink veranderd. Vlees komt van dieren die speciaal bewerkt voer krijgen om extra productief te zijn.
Dat is ook waarom het paleo dieet zo’n vreemde basis heeft. Want zélfs als het gezonder zou zijn om als je voorouders te eten, lukt dat niet door alleen brood te laten liggen. Onze voeding van vandaag de dag lijkt gewoon niet meer op de voeding van eeuwen of millennia geleden.
6. Biologisch is per se gezonder
Maar hoe zit dat dan met biologische producten? Die zijn toch wel – nou, natuurlijker? Helaas: ook dat valt vaak vies tegen. Zo worden biologische gewassen nog steeds net zo goed door middel van fokprocessen geoptimaliseerd.
Het klopt zelfs niet dat biologisch eten altijd onbespoten is. Het mag nog steeds bespoten worden, zolang dat met natuurlijke middelen gebeurt. Maar zoals eerder besproken, natuurlijk betekent lang niet altijd gezond… Ook een biologische appel kun je daarom maar beter goed wassen.
7. E-nummers zijn altijd slecht
Een laatste favoriet: je moet natuurlijk eten, want E-nummers zijn slecht voor je. Klinkt bekend? Helaas gaan dit soort adviezen doorgaans voorbij aan het feit dat E-nummers onderling behoorlijk verschillend zijn.
Natuurlijk, er zijn er die je echt liever niet in je eten hebt. Maar er zijn ook genoeg E-nummers die volstrekt onschuldig zijn. Wist je bijvoorbeeld dat citroenzuur (E330), vitamine C (E300) en zuurstof (E948) ook in deze categorie vallen! Die hebben dat nummertje juist om te signaleren dat ze veilig in je eten gebruikt mogen worden.
Dus… moet je natuurlijk eten?
Als je bovenstaande punten zo leest, krijg je misschien het idee dat natuurlijk eten één grote luchtbel is. Waarom zou je het nog proberen, als het nauwelijks mogelijk is om écht natuurlijk te eten? Gelukkig is dat een iets te pessimistische blik om de boel te bekijken.
We zien namelijk wel degelijk dat het gezonder is om zo natuurlijk mógelijk te eten. Veel hevig bewerkt voedsel, met extra suikers, ongezonde vetten en zout, leveren namelijk wel degelijk problemen op voor je gezondheid. Zo vergroten ze de kans op overgewicht, diabetes en hartproblemen.
Het beste kies je dus wel degelijk voor een voedingspatroon met zo veel mogelijk verse en onbewerkte producten. Als je daarbij maar je gezonde verstand blijft gebruiken en niet iedere bewerking zonder reden uit de weg gaat!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jazzisa zegt:
Ik vind het sowieso maar een vreemde redenatie dat we moeten eten zoals onze voorouders. Ehm, onze voorouders werden in die tijd gemiddeld niet ouder dan 40.
Het woord 'natuurlijk' vind ik af en toe ook zo belachelijk, hoe het gebruikt wordt als synoniem van gezond. In principe is álles natuurlijk. Zelfs wat er in de fabriek wordt gemaakt, als je maar ver genoeg terug gaat, komen alle stoffen die ze gebruiken uit de natuur. Je kunt niet iets maken uit niets. Verder zijn koeien jarenlang doorgefokt om meer melk te geven, net als veel dieren zijn doorgefokt om aan meer vlees te kunnen komen. Hoe natuurlijk is dat? Oh ja, en monnikskap is natuurlijk, maar daar kun je beter vanaf blijven, tenzij je direct wil sterven.
Johan. zegt:
Het is natuurlijk ook niet zo slim om 2,4 miljoen jaar evolutie te negeren en alleen maar planten te eten. Vet rundvlees lijkt nog steeds het meeste op "natuurlijk" voedsel.
Voor de agrarische revolutie, als jager verzamelaar werden mensen ook vaak 70-80. Net als nu. Zag je ook bij de prairie indianen voordat die granen gingen eten. En de masai
En de Aboriginals.