Een mediterraan dieet, we hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens van gehoord of erover gelezen. We weten dat deze manier van eten zijn oorsprong heeft in de zuidelijke landen en dat het ook in ons eigen land steeds populairder wordt. Maar weten we eigenlijk wel wat een mediterraan dieet precies inhoudt? En welke voordelen biedt deze manier van eten?
Hoewel zuidelijke landen als Spanje, Italië en Portugal ook in Europa liggen, is hun algehele leefstijl vaak totaal anders dan die van ons. Het tempo ligt in dergelijke landen veel lager, vaak vanwege de hoge temperaturen. Maar ook de manier van eten verschilt behoorlijk van de onze. Zowel in de keus voor producten als in de wijze van bereiding zijn er grote verschillen.
In het Westen kennen we deze manier van eten als ‘mediterraan dieet’. Jarenlange onderzoeken hebben inmiddels de grote voordelen voor de gezondheid aangetoond. Wat is het geheim van het mediterraan dieet?
Waaruit bestaat een mediterraan dieet?
Hoewel de zuidelijke keuken natuurlijk per land verschilt, heeft de mediterrane manier van eten wel bepaalde basisregels. Het goede nieuws is dat die eigenlijk helemaal niet zo lastig zijn om vol te houden! Misschien wel dé belangrijkste regel is dat alle producten, zoals groente en fruit, vers moeten zijn. Een mediterraan dieet omvat meestal de volgende producten:
- Veel verse groente en fruit: Groente bevat de meeste voedingstoffen als deze rauw gegeten wordt. Ook stomen is een goede optie, want door groente te stomen blijven veel positieve eigenschappen bewaard. Fruit wordt vaak gegeten als dessert.
- Olijfolie: Hoewel vet een slechte naam heeft, is vet ook noodzakelijk. Goede vetten zijn juist erg belangrijk voor ons. Olijfolie is een van die goede vetten, die rijk is aan antioxidanten. Deze beschermen het lichaam tegen gifstoffen.
- Mager vlees en magere vis: Zalm, tonijn, schelpdieren en garnalen zijn een goede bron van eiwitten en maken allemaal deel uit van een mediterraan dieet. Mager vlees is ook prima, hoewel de voorkeur toch bij vis ligt.
- Rode wijn: Een glaasje rode wijn bij de maaltijd is erg gezond, mede dankzij de antioxidanten. Rode wijn draagt bij aan bescherming tegen hart- en vaatziekten.
- Uiteraard worden er ook veel verschillende kruiden gebruikt. Gezond en erg lekker!
De voordelen van een mediterraan dieet
De combinatie van vis, olijfolie, groenten, fruit en rode wijn zorgt ervoor dat het mediterraan dieet rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Vooral deze laatste spelen een belangrijke rol, antioxidanten ontdoen het lichaam namelijk van gifstoffen en beschermen tegen hart- en vaatziekten en diverse varianten van kanker.
Ook zou deze manier van eten een gunstig effect hebben op diabetes en zou het obesitas voorkomen, doordat je de juiste vetten op de juiste manier gebruikt.
Uit jarenlange onderzoeken is bovendien gebleken dat mensen uit het Middellandse Zeegebied gemiddeld genomen iets langer leven, een effect dat inmiddels steeds meer wordt toegeschreven aan hun manier van eten. Voor de gezondheid is de mediterrane manier van eten dus een goede keus. En, ook niet geheel onbelangrijk, het is nog lekker ook!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!