De meeste mensen leven constant in hun hoofd. Enerzijds zijn er de gedachten van het verleden, maar het grootste gedeelte van de aandacht gaat naar de toekomst, naar al wat je nog “moet” doen. In een werksetting is dit nog redelijk begrijpelijk, maar niet altijd even productief. En vooral in je prive-leven zorgt het ervoor dat je als het ware vergeet te genieten. De oplossing is om weer te leren om in het hier en nu te leven. Daar is helaas geen magisch pilletje voor, maar je kan het wel leren.
Waarom piekeren geen zin heeft
Als je niet kan leven in het nu, en heel de tijd piekert over de toekomst, jaag je jezelf stress aan voor iets wat nu, in het heden, nog niet bestaat. Het helpt je dus niet met je taak in de toekomst.
Bedenk maar eens dat het grootste deel van onze angsten bestaat uit gedachten voor dingen die later vaak niet eens plaatsvinden. Ons oerbrein bereidt zich graag voor op het ergste, maar meestal valt de uitkomst wel mee. En dan heeft al dat piekeren enkel voor onnodige stress gezorgd.
Als je je moet voorbereiden op een toekomstig event kan dat natuurlijk wel. Maar dan ben je je bewust aan het voorbereiden. Je voorbereiding doe je dan in het nu.
Voordelen van leven in het nu
Als je meer gaat leven in het nu, ook wel mindfulness genoemd, dan richt je je aandacht op het heden. Je geeft geen aandacht aan alle gedachten over ‘straks’ en later en focust op het huidige moment. Waarom is dit zo belangrijk?
- Minder piekeren
- Minder stress
- Minder FOMO
- Minder angst
- Meer focus en heldere gedachten
- Meer tevredenheid
- Meer leren genieten
- Hogere productiviteit
- Meer gevoelens van geluk
10 tips en oefeningen om te leven in het nu
Hoe kan je zelf vaker in het moment leven? Dit vraagt best wel wat werk. Je moet je gedrag aanpassen en als het ware je brein herprogrammeren. Probeer de volgende tips uit, en kijk wat werkt voor jou.
1. Mediteer
Als je niet begrijpt hoe het voelt om mindful te zijn, en nog nooit het gevoel hebt gehad dat je echt, echt in het nu was, dan is mediteren een erg goede basis. Het is de ideale manier om in het nu te leren leven en dit rustige gevoel op te roepen.
Een erg eenvoudige methode is om rustig te zitten of te liggen en te focussen op je ademhaling. De tweede populaire methode is de bodyscan. En als je gedachten toch afdwalen, keer dan terug naar je meditatie, simpel. Doe dit bijvoorbeeld dagelijks 10 minuten aan de start van je dag.
2. Doe 1 ding tegelijk
Hoe meer dingen tegelijk je doet, hoe meer je je aandacht moet verdelen. Je doet van alles een beetje, en eigenlijk ook niets. In de businesswereld is dit al bewezen dat dit minder productief is. En het tekort aan focus zorgt ook in je dagelijkse leven voor een gejaagd gevoel.
Beeld je maar eens in dat je probeert te koken en tegelijkertijd bel je met je vriend(in) en je zoon of dochter wil ook wat van je aandacht. Het resultaat is dat je maaltijd niet helemaal uitdraait zoals je had gehoopt, je vriend(in) voelt zich niet helemaal gehoord, en je zoon of dochter voelt zich afgewezen. Probeer daarom in de mate van het mogelijk al deze taken te scheiden en ze één voor één af te handelen.
3. Leg je telefoon opzij
De telefoon krijgt hier (helaas) een speciale vermelding. Het is een toestelletje dat ontworpen is om zoveel mogelijk van onze aandacht op te eisen. Niet alleen door je vrienden en familie, maar ook door social media en allerlei grote bedrijven die geld verdienen aan jouw aandacht.
De telefoon is een geweldig ding. Gebruik hem bewust wanneer je hem nodig hebt, maar leg hem opzij en zet het geluid op stil als je wat anders gaat doen.
4. Doe minder
De reden waarom we zoveel zaken tegelijk doen is natuurlijk omdat we veel te veel doen. Daarom is het belangrijk om in de mate van het mogelijke minder te doen. Je moet natuurlijk geld verdienen en voor je gezin zorgen, maar de rest van de tijd deel je zelf in. In het weekend hoef je niet altijd een drukke agenda te plannen. Spendeer tijd met je familie in de tuin. Begin te tuinieren, doe een partijtje badminton en geniet.
5. Doe Yoga
Net als meditatie is yoga een goede manier om in het nu te leren leven. Je kan een yogales vergelijken met een bodyscan meditatie, maar dan actief. Bovendien is het goed voor je lichaam. Probeer het eens uit en beslis zelf of het wat voor jou is.
6. Doe wat je graag doet
Als yoga je niet aanspreekt, zal je het moeilijk vinden om tijdens de yogales te leven in het nu. Je wil namelijk liever ergens anders zijn. Doe daarom wat je echt graag doet: koken, schilderen, muziek maken, wandelen, spelen met je kinderen, lachen met je vrienden, zweefvliegen, noem maar op.
7. Get in the flow
De flow-staat is een bepaalde staat van zijn waarin je tijd en ruimte even vergeet en helemaal wordt ondergedompeld in het nu. Je kan dit bereiken door activiteiten te doen die je je leuk vindt, waar je je volle aandacht aan kan besteden en helemaal in op gaat. De taak mag ook niet te moeilijk of te makkelijk zijn. Een goed voorbeeld is de runners’ high bij hardlopers.
8. Gebruik een mindfulness steen
Het doel is niet om zoveel mogelijk te mediteren, maar om deze manier van zijn en denken toe te passen in je dagelijkse leven. Kies daarom een reminder zoals een knoop in je zakdoek, een steentje in je broekzak, een alarm op je horloge of een armband. Telkens je je reminder tegenkomt, controleer je even of je wel in het nu aan het leven bent.
9. Ga de natuur in
Minder doen zonder afgeleid te worden, in de natuur gebeurt het bijna vanzelf. Zeker wanneer je een lange wandeling maakt kom je helemaal tot rust en geniet je van het moment.
10. Oefen dankbaarheid
In het begin van de dag is meditatie ideaal om mee te starten. Aan het einde van de dag kan je je dankbaarheid oefenen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door aan de eettafel gezamenlijk uit te spreken waar je dankbaar voor bent. Een andere mogelijkheid is om je dankbaarheid of ‘gratitude’ te noteren in een dagboekje. Doe dit op een rustig moment, eventueel met wat rustgevende muziek.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!