Over gezonde voedingscombinaties wordt een hoop nonsens gezegd en geschreven. Zo wordt vaak gezegd dat je bepaalde dingen vooral níét samen mag eten – en dat is meestal klinkklare onzin. Je lichaam is wat dat betreft veel flexibeler dan mensen wel eens denken.
Aan de andere kant zijn er echter ook voedingscombinaties die juist wél goed samen gegeten kunnen worden. De één zorgt er bijvoorbeeld voor dat voedingsstoffen uit de ander beter opgenomen kunnen worden. Ze versterken dan dus juist elkaars goede werking! Van dat soort combinaties geven we je in de blog van vandaag zes extra gezonde voorbeelden.
De zin en onzin van voedingscombinaties
Zoals we hierboven al noemden, zijn voedingscombinaties niet bedoeld om je er 100% aan te houden. Je krijgt echt niet meteen problemen als je zetmeel met eiwitten samen eet, of fruit met de rest van de maaltijd. Diëten die alleen gebaseerd zijn op een ‘verbod’ van bepaalde combinaties, zijn dan ook doorgaans onzinnig.
En ook voor de onderstaande gezonde voedingscombinaties geldt natuurlijk: je hoeft ze echt niet altijd te gebruiken. Alle genoemde producten zijn ook op zichzelf al gezond zat. Maar merk je dat je moeite hebt om van bepaalde voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen? Of komt het goed uit bij het plannen van je maaltijden? Dan zijn dit zeker extra gezonde keuzes!
Gezonde voedingscombinaties
Soms bestaan gezonde voedingscombinaties echt uit specifieke voedingsmiddelen, soms uit bepaalde stoffen. In dat laatste geval geven we je steeds meerdere voorbeelden van producten waar je die stoffen uit kunt halen.
1. Tomaten + gezonde vetten
Tomaten krijgen hun kleur van het stofje lycopeen. Dat heeft niet alleen een functie als kleurstof, het is ook nog eens een krachtige antioxidant. Lycopeen beschermt je lichaam tegen de schade van vrije radicalen, die onder andere door zonlicht en vervuild eten ontstaat. Er zijn zelfs onderzoeken die suggereren dat het de groei van tumoren kan remmen.
Nu kan je lichaam lycopeen makkelijker opnemen wanneer je de tomaten combineert met gezonde vetten. Maak dus eens een tomatensalade met een dressing van olijfolie, of serveer tomaatjes met stukjes avocado!
2. Vitamine A, D en E + gezonde vetten
Lycopeen is niet de enige stof die je lichaam beter opneemt met wat vet. Ook vitamine A, D en E, de zogenaamde vetoplosbare vitamines, vallen in die categorie. Vitamine A is vooral belangrijk voor je weerstand en ogen. Vitamine D houdt je botten stevig en zorgt voor een goed humeur, en vitamine E is een andere sterke antioxidant.
Deze vetoplosbare vitamines zitten vaak in producten waar al vet in zit – denk aan ei, vlees, vis, zuivel of avocado. Toch zijn daar uitzonderingen op. In oranje en gele groente en fruit zit bijvoorbeeld betacaroteen, een stofje waar vitamine A van gemaakt wordt – maar geen vet. En hetzelfde geldt voor champignons, een bron van vitamine D. Neem daar dus vooral wat gezonde vetten bij!
3. IJzer + vitamine C
Dit is één van de bekendere gezonde voedingscombinaties! Je hebt dagelijks redelijk wat ijzer nodig, onder andere om goed zuurstof door je lichaam te kunnen vervoeren. Wat daarbij niet helpt, is dat je lichaam niet alle ijzer uit je voeding opneemt. Vooral van niet-dierlijk ijzer blijft aardig wat achter.
Gelukkig kan vitamine C het opnamepercentage van ijzer flink verbeteren. Eet je spinazie dus liefst met vitamine C-rijke groentes erbij, zoals bieten of paprika’s. Bij een boterham met appelstroop kun je een glas sinaasappelsap drinken, en bij je biefstuk serveer je broccoli. Zo haal je letterlijk zoveel mogelijk uit je eten.
Er wordt overigens wel eens gezegd dat calcium de opname van ijzer juist blokkeert. Dat is deels het geval: dierlijk ijzer wordt inderdaad slechter opgenomen als je er een glas melk bij drinkt. Voor niet-dierlijk ijzer is er echter geen verschil waargenomen.
4. Vitamine D + calcium
Calcium zelf is ook zo’n stof waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen. Je hebt hem immers hard nodig om je botten, nagels en tanden stevig te houden. Een tekort aan calcium is niet direct merkbaar, maar op hogere leeftijd wel degelijk. Je kunt dan last krijgen van botontkalking, met een groter risico op botbreuken ter gevolg.
Daar komt nog eens bij dat, net als bij ijzer, niet alle calcium die je eet ook wordt opgenomen. Je kunt die opname echter wel vergroten door te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Dat stimuleert namelijk de opname van calcium. Je vindt vitamine D vooral in vette vis en ei, maar het zit bijvoorbeeld ook in champignons en roomboter.
5. Kurkuma + zwarte peper + gezonde vetten
Kurkuma - te koop bij bijvoorbeeld Synofit - is een specerij waar we op deze blog al eerder over geschreven hebben. Het bevat het stofje curcumine een sterke antioxidant die ook bijvoorbeeld een gezond effect kan hebben op je spijsvertering. Daarmee is het een uitstekende smaakmaker om aan curry’s en soepen toe te voegen.
Je kunt curcumine nog beter opnemen in combinatie met zwarte peper. Het werkzame stofje dat daarin zit, piperine, verhoogt de biologische beschikbaarheid van curcumine. Ook is het verstandig om wat gezonde vetten toe te voegen, want kurkuma is vetoplosbaar.
6. Magnesium + vitamine B6
Magnesium is een belangrijk mineraal voor het doorgeven van zenuwprikkels en het opbouwen van bot- en spierweefsel. Het zit in veel verschillende producten: graan, groente, zuivel, noten en vlees. Toch lopen mensen er nog wel eens een tekort aan op – en vaak gaat dat hand in hand met een tekort aan vitamine B6.
De werking van deze stoffen is nauw verbonden: vitamine B6 zorgt ervoor dat je cellen magnesium beter op kunnen nemen. Het is daarom aan te raden om ook voldoende vis, eieren en peulvruchten te eten – goede bronnen van vitamine B6.
Let wel op met magnesiumsupplementen! Hier is vaak extra B6 aan toegevoegd, waardoor je juist weer een overschot van deze vitamine binnen kunt krijgen. Helaas kan een overschot hier wel degelijk schaden. Het veiligst is daarom om gewoon voor gezond voedsel te kiezen, tenzij je daarmee een aantoonbaar tekort houdt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!