Karvan Cévitam is Nederlands populairste limonademerk. Als je die bekende blauwe flessen ziet, snap je ook meteen waarom! Met grote foto’s van fruit en kreten als ‘Natuurlijk’ en ‘Vrij van kleurstoffen’ wekt het product al snel een redelijk gezonde indruk. Hoe slecht kan het per slot van rekening nou zijn als het voor 75% fruit is?
Helaas geldt zoals wel vaker: hoe harder het product zichzelf gezond noemt, hoe ongezonder het is. Het valt namelijk aardig tegen met de daadwerkelijke voordelen van Karvan Cévitam. Waarom dat precies het geval is, ook voor een siroop die inderdaad vooral uit fruit bestaat? We leggen het je vandaag uitgebreid uit!
Is Karvan Cévitam siroop gezond?
Laten we met dat fruit beginnen. Op de gewone limonadeflessen staat trots vermeld dat de siroop voor 75% uit puur fruit bestaat. Dat klinkt heel gezond, zeker omdat de meeste mensen daar gewoon vers fruitsap voor zich zien. Het probleem is dat Karvan Cévitam niet van vers fruit gemaakt wordt. In plaats daarvan is het belangrijkste ingrediënt een concentraat van fruit.
Dat wil zeggen: vruchtensap, maar dan met al het water eruit gezogen. Het probleem is dat met het water óók een groot deel van de vitaminen en mineralen verdwijnt. Ook de vezels die normaal in vers fruit zitten zijn na dit proces natuurlijk nergens meer te bekennen.
Fruitsuikers in siroop
Wat houden we precies over als de vezels, vitamines en mineralen allemaal uit fruit weg gefilterd zijn? Precies – suikers. De ‘75% fruit’ waar Karvan Cévitam zo trots over is, is in werkelijkheid niet veel anders dan pure fructose. Wanneer je dat spul met fruit er omheen eet, is het niet zo problematisch.
Vooral de vezels helpen je lichaam namelijk om al die zoetigheid goed te kunnen verwerken. Bovendien levert fruit meer dan genoeg nuttige voedingsstoffen op. In hun pure vorm voegen de fruitsuikers weinig toe aan je gezondheid.
Toegevoegde suikers
Je zou denken dat een vrijwel volledig uit suiker bestaande siroop zoet genoeg zou zijn. Karvan Cévitam blijkt daar echter anders over te denken. Als je de ingrediënten van de siroop bekijkt, is het eerste ingrediënt na het fruitconcentraat namelijk – suiker! Dat betekent dus dat het eindproduct zo goed als geheel uit pure suiker bestaat.
Naast suiker zit er overigens ook nog ‘aroma’ in de limonade. ‘Aroma’ is een wat vage term die fabrikanten voor de meest uiteenlopende ingrediënten mogen gebruiken. Goede kans, met andere woorden, dat ook dit weer een volgende variant op suiker is.
Al met al kun je de ingrediëntenlijst dus samenvatten als suiker, suiker, suiker en wat toegevoegde vitaminen. Klinkt dat echt als iets waar je regelmatig een portie van wilt drinken?
En de suikervrije limonade?
Als we de standaardverhouding van 1 deel limonade op 7 delen water aanhouden, levert dat per glas van 200 ml maar liefst 18 gram suiker op. Karvan Cévitam lijkt zelf gelukkig ook bedacht te hebben dat dat wel een beetje te gek werd. Jammer genoeg hebben ze de verpakkingen daar niet op aangepast, maar ze hebben wél een nieuwe variant op de markt gebracht!
Karvan Cévitam 0% is een limonadesiroop zonder toegevoegde suikers. Is dat dan beter? Aan de ene kant wel: hier bevat één glas nog maar een krappe 2 gram suiker. Dat is een aanmerkelijke verbetering. Aan de andere kant hebben ook dit soort kunstmatig gezoete limonades nog steeds hun nadelen.
Geen calorieën drinken
Een laatste punt dat voor alle limonades en frisdranken geldt, is dat je gewoon beter geen calorieën kunt drinken. De reden daarvoor is heel simpel: het loopt op voor je er erg in hebt. Een paar glazen limonade drink je zo weg, omdat het absoluut niet vult. Het gevolg is echter dat je al snel meer energie binnenkrijgt dan je door hebt.
En ja: dat soort kleine beetjes kunnen echt een verschil gaan maken. Ook zorgen zoete smaken in je drinken ervoor dat je aan dat soort suikerigheid gewend blijft. Dat maakt het een heel stuk moeilijker om een gezonder eetpatroon aan te leren. Je ‘referentiekader’ blijft immers naar extreme zoetigheid neigen.
Alternatieven limonade
Wat doe je dan als je toch af en toe iets anders wilt drinken dan saaie glazen water? Gelukkig zijn er genoeg opties die een stuk gezonder en toch lekker zijn. Eén mogelijkheid is om voor water met een smaakje te gaan. Met fruit en verse kruiden kun je daarin eindeloos variëren. Bovendien is het een stuk frisser dan die mierzoete limonade.
Ook zelfgemaakte icetea is een uitstekende optie als je ’s zomers zin hebt in iets verkoelends. Toch zin in iets zoeters? Maak dan zelf limonade zonder suiker! Zo kun je zonder zorgen genieten van een verfrissend drankje!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Serge zegt:
Ik ben benieuwd naar de verhouding glucose - fructose in Karvan Cévitam en of het hierdoor geschikt is om te drinken tijdens duursporten, en wat dan het voordeel zou zijn van isotone dorstlessers t.o.v. Karvan Cévitam of andere limonade. Kunt u hier iets over zeggen?
Schreuder zegt:
Ik drink al me hele leven elke dag 1.5 liter Limonade ben 41 jaar. Heb nergens last van en beetje over gewicht maar dat komt door weinig bewegen niet de limo.
Pieter de Wit zegt:
Hoi Schreuder,
Blij dat jij gezond bent! Maar toch raden we het niet zomaar aan iedereen aan. ;-)
Linda zegt:
Onder 'Fruitsuikers in siroop' staat: 'Het zal razendsnel opgenomen worden en voor een flinke bloedsuikerpiek zorgen'... Volgens mij is dit niet juist. Volgens mij is de GI van fructose een stuk lager dan die van glucose en zorgt dus fructose niet zozeer voor een suikerpiek.
Pieter de Wit zegt:
Bedankt voor de feedback, ik heb het wat aangepast. De GI is wel een hele lastige factor die beïnvloed wordt door allerlei factoren.
Miranda zegt:
Kan die ranja dan niet echt van fruit gemaakt worden kunnen jullie dat is proberen
Ineke zegt:
Hoi Miranda,
Diksap is over het algemeen gemaakt van 100% fruitconcentraat.
Anonymouse zegt:
Maar je voegt zelf water toe, dus de helft klopt niet.