Het staat om de zo veel tijd weer met grote letters in de krant: chocolade is gezond! Het helpt je juist om af te vallen! En het gaat hart- en vaatziekten tegen! Toch is voor chocola voor veel mensen nog een guilty pleasure, en zijn er zelfs mensen die een ‘chocoladeverslaving’ hebben…
Dus hoe zit het nou echt met die spectaculaire onderzoeksresultaten? Is pure chocola gezond, of toch vooral ‘minder ongezond’? En wat betekent dat voor die chocoladeverslaving? We zetten in deze blog alle informatie onder elkaar!
Is cacao gezond?
Bronnen die pure chocolade gezond noemen, baseren dat meestal vooral op het belangrijkste ingrediënt: cacao. Daar worden de meest uiteenlopende voordelen aan toegedicht. Hoe veel daarvan zijn inderdaad aanwezig?
Antioxidanten in cacao
Cacao is rijk aan een bepaalde klasse van antioxidanten, de zogenaamde flavanolen. De hebben allerlei voordelen: zo verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten en gaan ze ontstekingen tegen. Ook suggereren sommige onderzoeken dat ze kunnen helpen tegen bijvoorbeeld oxidatieve schade en insulineresistentie.
Micro- en macronutriënten in cacao
Cacao is verder rijk aan andere nuttige voedingsstoffen. Zo zit het boordevol magnesium, koper en ijzer. Ook is het eiwitrijker dan veel mensen denken, met zo’n 19 gram eiwit per 100 gram, en levert het maar liefst 34 gram vezels.
Beter humeur door cacao?
Vaak hoor je dat cacao je humeur zou verbeteren. Nu is het waar dat cacao tryptofaan en endocannabinoïden bevat, die goed zijn voor je stemming. Het probleem is: de hoeveelheden zijn zo klein, dat je eigenlijk geen effect merkt. Dit voordeel gaat dus helaas niet op!
Cacao… en suiker
Toch kunnen we al met al wel zeggen dat cacao redelijk wat gezondheidsvoordelen te bieden heeft. Maakt dat chocolade ook meteen gezond? Zo makkelijk is het helaas weer niet. Chocola bevat immers ook nog andere ingrediënten – en die zijn helaas niet altijd even verantwoord.
Het belangrijkste probleem is natuurlijk de suiker. Meestal geldt: hoe minder cacao een chocoladereep bevat, hoe meer suiker erin zit. Melkchocolade levert dus weinig voordelen van cacao, en veel nadelen van suiker. Pure chocolade, aan de andere kant, heeft meer voordelen en minder nadelen.
Is pure chocolade gezond?
Dus is pure chocolade gezond? Ja – met een paar kleine addertjes onder het gras. Chocolade mag al ‘puur’ heten vanaf 54% cacaobestanddelen. Daar is dus nog behoorlijk veel ruimte voor suiker… Je kunt het beste voor chocola met minstens 80% cacao kiezen.
Ook dan geldt nog steeds dat je er beter niet te veel van kunt eten. Chocola is namelijk ook relatief rijk aan verzadigde vetten, en bevat doorgaans nog wel wat suiker. 10 tot 20 gram pure chocolade is genoeg om de voordelen van de flavanolen mogelijk te maken; veel meer dan dat kun je beter niet eten!
Afvallen met pure chocolade?
Nu wordt ook vaak gezegd dat je kunt afvallen met pure chocolade. Helaas is dat een beetje kort door de bocht. Je valt namelijk nooit af van een enkel voedingsmiddel. Je valt af omdat je in totaal minder calorieën eet dan je verbruikt, onafhankelijk van de bron van die calorieën.
Kortom, je kunt best afvallen met een regelmatige portie pure chocolade – als de rest van je dieet niet te veel calorieën bevat. Wel moet daarbij opgemerkt worden dat chocolade relatief veel calorieën bevat, dus het is misschien niet de beste keuze om regelmatig veel van te eten!
Bestaat een chocoladeverslaving?
Al met al kunnen we dus stellen: pure chocolade heeft zekere gezondheidsvoordelen, maar je moet het niet overdrijven met de consumptie. Helaas is matigen met chocola niet voor iedereen even makkelijk. Sommige mensen claimen zelfs een heuse chocoladeverslaving te hebben.
Het goede nieuws: een échte verslaving is met chocola niet mogelijk. Dat zou namelijk alleen kunnen als chocolade het beloningscentrum in je brein zó zou prikkelen, dat je uiteindelijk niet meer zonder zou kunnen. Dat is niet het geval.
Ja, chocolade stimuleert de aanmaak van endorfine, waar je blij van wordt. Dat gaat echter om heel kleine hoeveelheden, zodat je tientallen kilo’s chocola zou moeten eten om effect te merken. Bovendien is endorfine niet in staat je brein echt afhankelijk te maken, zoals bijvoorbeeld met drugs wel gebeurt. Geen verslaving, dus.
Hoe kun je minder chocola eten?
Toch eten veel mensen wél veel te veel chocola, zonder dat echt te willen. Dat komt eerder door een zogeheten ‘emotionele verslaving’. Je associeert chocola bijvoorbeeld met troost, en eet het dus iedere keer als je je slecht voelt. Dat kan bijna als een verslaving voelen!
Wil je toch minder chocola gaan eten? Dan zul je de emoties moeten identificeren die die enorme trek veroorzaken. Probeer vervolgens om die emoties bewust op een andere manier aan te pakken.
Neem bijvoorbeeld een warme douche als je zin hebt in suiker of chocolade, poets je tanden, zet een flinke pot thee, ga een stuk wandelen in het bos, knabbel op een stuk zoethout, etc. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen. Zo verbreek je uiteindelijk de mentale link met chocola.
Gezonde chocoladerecepten
En natuurlijk kan het echt geen kwaad om af en toe eens van een lekkere portie chocola te genieten. Doe je dat graag op een verantwoorde manier, dan zijn de onderstaande vijf recepten vast iets voor jou!
1. Choco/dadelrepen
Voor deze choco/dadelrepen heb je niet meer nodig dan een keukenmachine en 120 gram ontpitte dadels, 50 gram notenmix (ongezouten), 2 eetlepels honing en 3 eetlepels cacao poeder. Ontpit de dadels (als dit nog niet is gebeurd) en hak ze vervolgens in kleinere stukken. Maal vervolgens de notenmix in de keukenmachine fijn en voeg hier de dadels, honing en cacao poeder aan toe.
Voeg eventueel ook kokos of andere smaakmakers toe als je dat lekker vindt. Maal het geheel nog even goed door elkaar. Meng goed, giet in een vormpje met bakpapier tot een laagje van één tot twee cm diep en zet een half uur in de vriezer (of iets langer in de koelkast). Voilà, je hebt je eigen choco/dadelrepen!
2. Gezonde brownies
Week eerst 7 ontpitte dadels in lauwwarm water en laat dit zo'n 10 minuten staan. Verhit vervolgens 2 eetlepels kokosolie in een pannetje. Doe 400 gram zwarte bonen in een vergiet en laat dit goed uitlekken. Doe de zwarte bonen, dadels, 1 theelepel vanille-aroma, 2 eetlepels honing, 5 eetlepels cacao poeder, 1 theelepel bakpoeder en kokosolie in de blender en maak hier een glad geheel van.
Giet het geheel in een bakvorm (ingevet) en bak vervolgens 25 minuten op 175 graden of tot de brownie van binnen droog is, en klaar is kees! Laat ze afkoelen of eet ze direct als ze nog warm zijn! Je kunt de brownies zo'n 5 dagen bewaren. Eet smakelijk!
3. Gezonde chocolademousse
Pureer een grote rijpe banaan, een avocado, 2 eetlepels rauwe cacao poeder en 100 ml amandelmelk in de keukenmachine. Eventueel kun je meer cacao naar smaak toevoegen als je van pure chocolademousse houdt. Hou je van zoet, dan kun je ook een scheutje honing toevoegen. Serveer de chocolademousse bijvoorbeeld met geraspte kokos of rood fruit.
4. Gezonde truffels
Voor deze gezonde truffels heb je maar 3 ingrediënten nodig, namelijk 250 gram pure chocolade (> 70% cacao), 2 eetlepels rauwe cacao poeder en 1 avocado. Smelt eerst de helt van de chocolade (125 gram) chocolade in aan pannetje en voeg hier het vruchtvlees van de avocado aan toe. Prak het geheel goed door elkaar zodat je geen klonten meer over hebt. Laat het geheel op kamertemperatuur komen.
Hak intussen de andere helft van de chocolade in grove stukken fijn en roer dit door het chocolade/avocado mengsel. Zet het geheel ongeveer 60 minuten in de koelkast. Draai mooie balletjes van het mengsel en rol ze in een kommetje door de cacao poeder. Geniet, maar eet met mate!
5. Chocolademelk
Verwarm 250 ml amandelmelk en voeg hier 2 el cacaopoeder, 1 tl kaneel en 1 tl vanille-extract aan toe. De chocolademelk is nu een tikkeltje bitter, dus zoetekauwen kunnen nog een scheutje honing toevoegen. Laat het geheel verwarmen zonder het te laten koken, en serveer gloeiend heet!
Meer gezonde chocolade recepten vind je ook op ons platform FitChef. Perfect om jezelf af en toe te verwennen zonder ongezond aan het snacken te slaan!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Voedingsweetjes zegt:
Mooi artikel! Zelf heb ik ook een stukje geschreven over de voordelen van pure chocolade op: https://www.voedingsweetjes.com/pure-chocolade-gezond/
E.O. zegt:
Cacaobonen met (gedroogde) incabessen zijn heel lekker, dan eet je vanzelf veel minder (keiharde) chocola.
Annemarieke zegt:
Ik maak mijn chocolade tegenwoordog zelf, dan weet ik precies wat er ingaat . En dat is biologische cacaoboter, pure cacao wn wat druppels vloeibare stevia. Soms wat rozijntjes of nootjes erbij. Na het smelten giet ik het in een vorm voor mini cupcakes. Iedere avond een stukje. Heerlijk!
Lotte (beheerder) zegt:
Dat klinkt heerlijk, Annemarieke, goede tip!
Patrick zegt:
Als je pure chocolade eet met veel %
Hoelang mag je dan geen melkhoudende producten ?
Als je pure chocolade eet en je neemt er een glas melk bij heb je toch ook melk chocolade lijkt mij tenminste .
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Patrick,
Het probleem is niet de melk, maar de suiker ;) In melkchocolade zit naast wat zuivel namelijk ook een berg meer suiker dan in heel pure chocolade. Pure chocola met een glas melk is dus een prima optie, als je er maar geen eetlepel kristalsuiker doorheen gooit :-)
DE VITS FRANS zegt:
zwakke constitutie, snel ongerust over gezondheid,
sponsnier, nierstenen, voorkamerfibrilatie, angstig.
Homeopaat raadde mij aan Fostprint Junior dagelijks nemen maar ik zie dat er o.a. 7.38 g suiker in zit per flesje verder neem ik alleen natuurlijke suikers
is deze fostprint junior wel de juiste keuze ?
Veel dank en groetjes.
frans.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Frans,
Als je verder weinig suiker eet en wel goede resultaten krijgt met dit middel, kun je het wel blijven nemen (zeker als je geen grote porties gebruikt). Het kan natuurlijk geen kwaad om even met je homeopaat te overleggen of er geen alternatieve opties zijn :-)