FitChef Turbo (deel 2) is uit…!

6

Wat is Quinoa?

Quinoa is hip. Je hoort en ziet er veel over voorbij komen, iedereen schijnt het tegenwoordig te eten. Een superfood, veelbelovend voor je gezondheid. Maar tot voor kort had er amper iemand van gehoord. Daarom zetten we het hier nog even voor je op een rijtje: wat is quinoa eigenlijk? Hoe kun je het eten? En heeft het echt zoveel gezondheidsvoordelen?

Quinoa

Qinoa heeft (spreek uit als kienwah) pas sinds kort groeiende bekendheid in Nederland en de westerse wereld gekregen, maar in Zuid-Amerika is het al eeuwenlang een belangrijke voedselbron. Op de kale vlakten wil de plant goed groeien. Quinoa is een plant met blaadjes die lijken op spinazie, maar die worden niet gegeten. De plant, die tot twee meter hoog kan worden, heeft oranje of rode pluimen. De korrels kun je eten. Ze lijken op graan, maar zijn in feite zaden.

Het valt biologisch gezien onder de amarantenfamilie, dezelfde plantengroep als onder meer spinazie en bieten. Maar in de keuken wordt het op vergelijkbare manier gebruikt als granen. Het valt onder hetzelfde vak als brood, pasta, aardappelen, rijst en couscous. Omdat het in feite geen graan is, kunnen mensen met coeliakie, oftewel glutenallergie, het wel eten. Maar kies dan wel voor een officieel glutenvrije variant, want er willen volgens het Voedingscentrum nog wel eens sporen van gluten op quinoa terechtkomen.

Hoe gezond is Quinoa?

Quinoa wordt tegenwoordig gezien als superfood. Door de gezonde bestanddelen zou een schaaltje ervn je een stralende gezondheid opleveren en kun je daardoor andere voeding laten staan. Het bevat inderdaad gezonde eiwitten en mineralen als koper en magnesium; ook voor sporters dus belangrijke voedingsstoffen. Verder is quinoa rijk aan vezels, ijzer en de vitamines B en E en bevat het onverzadigde vetzuren.

Maar is het ook echt een superfood? Dat valt te bezien. De samenstelling is als volgt:

Het eiwitgehalte van quinoa is een stuk hoger dan van rijst of tarwe, maar meer vergelijkbaar met eiwitten in vlees. Ook qua vezels is het geen uitblinker. In brood of havermout zitten bijvoorbeeld veel meer vezels. Dat je dagelijks een kommetje quinoa moet eten om optimaal gezond te blijven, is dus een mythe.

De voedingsstoffen uit quinoa kun je heel goed via andere, goedkopere producten binnenkrijgen. Want door de superfoodhype moet je voor quinoa inmiddels een relatief hoge prijs betalen. Ook is het uiteraard geen vervanger van alle belangrijke vitaminen en bouwstoffen die je door groenten en fruit binnenkrijgt. Desondanks is quinoa zeker niet ongezond en een goed en smakelijk alternatief voor bijvoorbeeld rijst of couscous. En natuurlijk om als sporter je eiwitten en koolhydraten aan te vullen.

Hoe eet je Quinoa?

Quinoa kook je in water of bouillon. Zet het niet te diep onder water, de zaden moeten het water helemaal opnemen. Dat gebeurt in ongeveer tien minuten kooktijd. Het is lekker door een salade, bijvoorbeeld met rucola en pijnboompitten, of in combinatie met verse kruiden en geroerbakte of gegrilde groenten als paprika en courgette. Je kunt het ook eten met kip of rundvleesstukjes. Wees creatief: quinoa is wat dat betreft minstens zo veelzijdig als rijst, pasta of couscous.

Wil jij afvallen of fitter worden met een plan en recepten dat werkt op de lange termijn? Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel?
Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 8 mei 2017

Hoi Quinoa Fan,

In dat geval, excuses voor het weghalen van de link.
In ieder geval bedankt voor de input.

Groetjes,

Mark

Reageer
Quinoa fan - 8 mei 2017

Oke duidelijk, wel jammer!
Het was namelijk niet mijn bedoeling om reclame te maken in ieder geval.

Groetjes,

Reageer
Mark (beheerder) - 8 mei 2017

Hoi Quinoa fan,

Erg leuk dat je op een bericht reageert, alleen het is niet de bedoeling om reclame te maken voor andere (of je eigen) websites. Zo kwam de link wel over.

Daarom heb ik deze verwijderd.

Groetjes,

Mark

Reageer
Quinoa fan - 7 mei 2017

Hee Mark,

Jij reageert snel! Bedankt voor het plaatsen van mijn bericht.
Nogmaals, ik juich het eten van quinoa alleen maar toe.
Mag ik vragen waarom je de linkverwijzing uit mijn bericht hebt gehaald?
Denk namelijk dat dit een goede site is voor quinoa-eters om eens te bekijken.

Groet en ik hoor je graag!

Reageer
Mark (beheerder) - 5 mei 2017

Hoi Quinoa Fan,

Bedankt voor je compliment, leuk om te horen!
Quinoa is zeker de moeite waard om eens te proberen. Erg lekker!

Groet,

Mark

Reageer
Quinoa fan - 5 mei 2017

Leuk en interessant artikel, goed geschreven!
Er is inderdaad een tijd geweest dat quinoa heel hip was. Vooral in het begin was het een modeverschijnsel en "moest" je het haast eten om erbij te horen. Veel Food-bloggers hebben er over geschreven.

Om eerlijk te zijn ben ik ook voor de bijl gegaan, maar inmiddels eet het omdat het lekker is en perfect past in mijn glutendieet. Een mooie combo dus!!
Voor degene die er wel van gehoord hebben, maar het nog nooit hebben gegeten zeg ik, doen, probeer het eens!

Vriendelijke groet,
een kienwah-fan

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 6 reacties