Teveel groenten eten: kan dat? Teveel is nooit goed. Teveel water, teveel brood, teveel fruit…Geldt dat ook voor groenten? De meeste Nederlanders eten onvoldoende groenten. Te weinig dus, maar kan het ook teveel? Dat weet je na het lezen van dit artikel.
Waarom eten we ook al weer groenten?
Weinig calorieën, veel voedingsstoffen. Daar komt het in een notendop op neer. Op dit moment is het advies van het Voedingscentrum om 250 gram groenten per dag te eten. Dat haalt de gemiddelde Nederlander niet. Terwijl groenten ons juist gezond houden.
Veel groenten (en fruit) eten betekent een lager risico op hartziekten, verschillende soorten kanker, en diabetes type 2. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol. Dat komt door de vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Het zijn bronnen van foliumzuur, ijzer, kalium, calcium en nog zo veel meer. En natuurlijk een bron van vezels!
Verse groenten en diepvriesgroenten zonder toevoegingen zijn het beste. Gebruik niet teveel zout of sauzen wanneer je groeten eet. Het liefst houd je ze puur natuur. Alle groenten zijn gezond, zonder uitzondering. De een bevat alleen meer of minder en andere vitaminen en mineralen.
Heb je naast groenten ook fruit nodig?
Eet je veel groenten? Dan vraag je je misschien af of je ook nog fruit nodig hebt voor je vezels en vitaminen. Het antwoord is ‘ja’. Ieder soort groente of fruit bevat weer een andere samenstelling aan voedingsstoffen.
Hoewel veel voedingsstoffen voorkomen in zowel fruit als groenten, geldt dat niet voor alles. Flavonoïden komen met name voor in fruit, zoals pruimen, kersen, appels en peren.
300 tot 500 gram groenten
Wat gebeurt er als je meer groenten eet dan de aanbevolen hoeveelheid? Dat werd onderzocht door meer dan 100.000 mensen van vijf verschillende continenten te volgen. Een van de groepen at drie porties groente én fruit. Wat neer komt op een totaal van 300 tot 500 gram groenten en fruit.
Het resultaat was veelbelovend. Het minst aantal mensen stierf in deze groep. Vooral rauwe groenten maakten het verschil, omdat deze het meest vitaminen bevatten. Op basis hiervan kwamen de wetenschappers met het advies om 375 gram groenten te eten en 300 gram fruit per dag. Dan heb 42% minder kans op vroegtijdig overlijden.
Wanneer eet je teveel groenten?
Eet jij 300, 500 of nog veel meer gram groenten, maar voel je je daar helemaal niet goed bij? Dat kan! Niet iedereen kan even goed tegen de hoeveelheid vezels. Waar de een zich goed bij voelt, kan bij een ander voor een opgeblazen gevoel zorgen.
En dat niet alleen. Winderigheid, boeren, krampen, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaakt worden door teveel vezels. En dus eigenlijk door teveel groenten. En daar word je natuurlijk echt niet vrolijk van.
Je kunt dit proberen te verhelpen door meer te drinken, goed te kauwen en veel te bewegen. Dat alles helpt je darmen bij de verwerking van al deze vezels. Ook kan het helpen om minder eetmomenten op een dag te hebben, zodat je spijsvertering tussendoor wat rust krijgt.
Helpt dat allemaal niet, dan zul je op zoek moeten naar een manier om minder vezels binnen te krijgen. Want dat kan ook zonder direct ook alle voordelen te moeten inleveren.
Je kunt bijvoorbeeld groentesappen maken. Met een slowjuicer verwijder je de vezels. Wanneer je het sap direct na de bereiding drinkt, krijg je nog steeds super veel gezonde voedingsstoffen binnen.
Het voedingscentrum telt groentesappen niet mee als portie groente. Ze zien het als een suikerhoudende drank. Suikerhoudende dranken staan niet in de Schijf van Vijf. Dat geldt vooral voor groentesappen uit de winkel.
Een vers gemaakt sapje drinken wanneer je daarnaast nog steeds veel groenten en fruit eet kan prima.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Marijke Ros zegt:
Ik ben enorm geholpen door dit artikel, ik heb nl de negative reacties omdat ik veel groente eet 500 gram per dagen 2 stukken fruit, ik ga proberen om minder groente te eten max 350 gr en dan kijken hoe mijn darmen daarop reageren.
Dus heel erg bedankt