Vetten blijven een onderwerp van verhitte discussies. De transvetten zijn echter vaak de minst besproken vetzuren, maar wel de meest belangrijkste, om te vermijden weliswaar. Ontdek wat transvetten juist zijn, waarom je ze moet vermijden en waar je ze terugvindt.
Wat zijn transvetten?
Er zijn 2 grote soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten worden nog onderverdeeld in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. De meeste onverzadigde vetten zijn in hun natuurlijke vorm erg gezond. Denk maar aan de omega-3 vetzuren in vis.
Transvetten zijn een speciale soort van onverzadigde vetten. Biochemisch gezien betekent onverzadigd dat de koolstofketen van het vetzuur nog vrije elektronen heeft om verbindingen te maken. En het woord trans heeft te maken met de 3D-structuur van de molecule, waarbij bepaalde verbindingen als het ware in spiegelbeeld ten opzichte van elkaar (trans) staan.
Waar zitten transvetten in?
Het onderscheid in de herkomst is van cruciaal belang! Je vindt deze vetten zowel in natuurlijke voedingsmiddelen terug als in bewerkte industriële voeding.
Natuurlijke transvetten
Van nature komen transvetten voor in melk en vlees van herkauwers zoals koeien, schapen en geiten. Alle zuivelproducten en vleeswaren bevatten dus er dus een beetje van.
Kunstmatige transvetten lijst
Transvetten worden echter ook bewust gemaakt door het industrieel gedeeltelijk harden van plantaardige vetten.
Het industrieel gedeeltelijk harden zorgt voor een hardere structuur van plantaardige vetten die normaal gezien vloeibaar zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld harde margarine gemaakt. En dit proces zorgt ook voor een betere houdbaarheid, wat ideaal is voor fastfood.
Omwille van deze eigenschappen wordt het veelvuldig gebruikt in:
- Frituurvet
- Bak- en braadvet
- Gebak
- Koeken
- Snacks
- Bladerdeeg
- Chips
- Snoep
- Margarine
- Diepvriesproducten zoals kroketten en patat
- Pizza’s
- Sauzen
- Instant mixen
De Europese wetgeving bepaalt wel dat in voedingsmiddelen niet meer dan 2 gram transvetzuren per 100 gram vet mag zitten.
Maar de fabrikant gaan hier vast creatief mee om. En als jij meer van het product eet of verschillende producten combineert, overschrijdt je al gauw de veilige bovengrens van 1 energieprocent per dag (wat ongeveer overeenkomt met 2 gram.)
Waarom zijn transvetten zo ongezond?
Transvetten lijken echt slecht te zijn voor onze gezondheid. Maar het is niet makkelijk dit te onderzoeken. Bovendien zijn er ook onderzoeken die erop wijzen dat dierlijke transvetten niet schadelijk zijn voor de gezondheid. En dat het negatieve effect vooral komt van de industriële variant. Enkele van de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn:
Hart- en vaatziekten
Transvetten verhogen het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en verlagen het HDL cholesterol. Op deze manier verhoogt transvet onrechtstreeks het risico op hart- en vaatziekten.
Diabetes
Sommige onderzoeken tonen een hoger risico op diabetes. Dit kan te maken hebben met het effect op de insulinegevoeligheid. Maar de relatie met diabetes is nog niet eenduidig.
Meer ontstekingen
Veel onderzoeken tonen aan dat transvetten de ontstekingswaarden in je bloed kunnen verhogen. Chronische laaggradige ontsteking kan leiden tot chronische ziekten zoals hartaandoeningen, het metabool syndroom, diabetes en artritis.
Andere effecten
Niet alle onderzoeken concluderen hetzelfde. Maar er zouden ook negatieve effecten zijn op de bloedvaten en mogelijk op kanker. Gezond lijkt het in ieder geval niet.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
k Verhoeven zegt:
goede informatie