In de huidige hype rondom gezond voedsel zijn ingrediënten en voedingsmiddelen die het flink moeten ontgelden. E-nummers vallen zonder enige twijfel in deze categorie. Er zijn maar weinig dieetgoeroes en andere experts die zich niet negatief over deze additieven hebben uitgelaten.
Maar zijn alle e-nummers zo slecht, of gaat het vooral om een paar ongelukkige gevallen? En hoe vermijd je de ongezonde toevoegingen zo eenvoudig mogelijk? In deze blog vertellen we je er alles over!
Wat zijn e-nummers?
E-nummers zijn additieven die door de Europese Unie goedgekeurd zijn als toevoegingen aan menselijk voedsel. In principe is er dus uitgebreid getest of de stoffen veilig zijn voor het toegestaan werd om ze te gebruiken.
En in bíjna alle gevallen is er ook geen enkele reden tot zorg. Het is belangrijk om dat in gedachten te houden: het overgrote deel van de e-nummers kan echt geen kwaad. Vaak gaat het om stofjes die je zelf ook in je eten gebruikt, maar dan officieel goedgekeurd. Denk aan citroenzuur (E330), bietensap (E162), vitamine C (E300) of zelfs zuurstof (E948).
Zijn e-nummers ongezond?
Je kunt dus niet zomaar stellen dat e-nummers altijd problematisch zijn. Waarom is er dan toch die controverse? Heel simpel: met de enorme hoeveelheid e-nummers die we hebben, is het bijna onvermijdelijk dat er een paar uitzonderingen tussendoor zijn geglipt. Dat zijn de stoffen die je vaak wel degelijk wilt vermijden.
Dat deze stoffen toch goedgekeurd zijn, heeft verschillende oorzaken. Soms gaat het om e-nummers waar alleen sommige mensen gevoeliger voor zijn. Soms worden negatieve gevolgen pas na jaren zichtbaar, omdat een ziekte er lang over doet om te ontwikkelen.
Soms worden de gevolgen alleen zichtbaar als er (te) veel van de stof gegeten wordt. Nieuw onderzoek komt dan vaak slecht op gang, helaas ook door de zakelijke gevolgen die ermee gemoeid zijn.
Slechte e-nummers
Er zijn dus veel onschadelijke e-nummers, maar er zijn ook een aantal stoffen waarvan het ongelukkig is dat ze ooit zijn goedgekeurd. We noemen hieronder een aantal e-nummers waar de meeste mensen beter voor uit kunnen kijken.
- E951 (aspartaam). Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die in talloze ‘light’ frisdranken en ‘suikervrije’ voedingsmiddelen wordt gestopt. Geen suiker, dat lijkt mooi – tot je hoort dat aspartaam waarschijnlijk net zo veel nadelen met zich meebrengt. Dit e-nummer wordt in verband gebracht met onder andere kanker, Parkinson, Alzheimer en depressie. Ook zijn mensen de veel lightproducten gebruiken gemiddeld niet slanker – dus echt helpen doet het ook niet eens.
- E621 (MSG). Monosodiumglutamaat of MSG is een smaakversterker die veel gebruikt wordt in kant-en-klare maaltijden, chips, soepen en restauranteten. Het stofje zorgt ervoor dat je niet merkt dat je vol zit, waardoor je te veel eet en makkelijk aan kunt komen. Dat is echter niet eens het grootste probleem! MSG is een excitotoxine, een stof die de cellen door overactivatie kapot maakt. Ben je er gevoelig voor, dan zijn depressie, duizeligheid en chronische vermoeidheid het gevolg.
- E102, E104 en E110 (geel), E122, E124 en E129 (rood), E133 (blauw), E151 (zwart). Al deze kleurstoffen worden in verband gebracht met schadelijke effecten. Denk aan hyperactiviteit bij kinderen, astma en andere allergische reacties zoals duizeligheid, spierpijn en hartkloppingen. Je vind deze stoffen vooral in voedsel met een kunstmatige smaak waarvan de kleur moet worden nagebootst; E122 zit bijvoorbeeld vaak in yoghurt met aardbeiensmaak en snoep.
- E320 (BHT en BHA). Butylhydroxytolueen en butylhydroxyanisol zijn conserveringsmiddelen die onder andere voorkomen dat voedsel na verloop van tijd verkleurt of ranzig wordt. Helaas heeft het meer nadelen dan voordelen. In combinatie met vitamine C kan het schade aan de cel aanbrengen. Het wordt om die reden weinig meer gebruikt, maar komt nog steeds voor in bijvoorbeeld mueslirepen en kant-en-klare soep.
- E211 (Natriumbenzoaat). Dit conserveermiddel wordt door verschillende onderzoeken aan hyperactiviteit bij kinderen gekoppeld. Als het samen met de kleurstof E102 gebruikt wordt, kan het bovendien ook tot ernstige allergische reacties leiden.
Koken zonder e-nummers
Kortom: je hoeft niet altijd alle e-nummers te vermijden, maar er zijn er een paar die je echt niet op je bord wilt hebben. Bovendien is er nog een andere reden om zo veel mogelijk zonder e-nummers te koken. Producten met additieven zijn namelijk ook vaak op andere manieren bewerkt, waardoor de voedingswaarde is afgenomen. Kies je voor minder bewerkt voedsel, dan is het makkelijker om gezond te eten.
Onbewerkt voedsel kopen is ook meteen de beste manier om ongezonde e-nummers te vermijden. Zijn er producten die je niet zelf kunt namaken, controleer dan altijd goed de ingrediënten. Zo weet je zeker dat je de schadelijke stoffen zoveel mogelijk buiten de deur houdt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Chiara zegt:
Helemaal, top , om de waarheid te lezen. Je hoeft niet ziek te worden, wij worden ziek gemaakt, kassa!!!! En dan naar de dokter en ..... medicatie , Kassa!!!! Bewust denk ik!
Dat dit word beschreven, en dat het op internet allemaal terug te vinden is, daar ben ik blij mee, hoop dat gros van de bevolking inzicht krijgen.
Kras zegt:
Ja en denk dat het vooral Kassaaa is dat ze die stoffen grootschalig en goedkoop kunnen produceren , "volksgezondheid" is een leugen spijtig genoeg. Bedankt voor dit artikel