Het barbecueseizoen is weer begonnen! Goed nieuws voor de meeste mensen, want wat is er nu leuker dan de hele avond lang lekker eten met vrienden? Toch heeft al dat grillen één groot nadeel: het wordt meestal niet al te gezond gedaan, met die bergen wit stokbrood, de vette sausjes en de enorme hoeveelheden vlees die naar binnen worden gewerkt.
Gelukkig betekent dat niet dat je de barbecue dit jaar wel in de schuur kunt laten staan – met wat kleine aanpassingen maak je er namelijk een prima verantwoord feestje van. Deze barbecue tips helpen je op weg!
Gezonde barbecue tips
1. Kies voor mager vlees
Het klinkt misschien logisch, maar veel mensen leggen nog steeds hele speklappen of gepaneerde stukken vlees op de barbecue. Niet de beste manier om de maaltijd slank te houden! Kies liever voor kip, biefstuk of mager rundergehakt, die leveren een stuk minder calorieën.
2. Eet ook vis
Vis wordt vaak over het hoofd gezien bij de barbecue – wat zonde is, want het is razend gezond. Maak eens spiesjes met garnalen en groenten, bijvoorbeeld, of pak een stuk zalm met wat citroensap en kruiden in aluminiumfolie en laat het ongeveer een kwartiertje gaar worden. Heerlijk!
3. Marineer vlees en vis
Wanneer je je vlees marineert voor je het op de barbecue legt, heb je geen vettige sausjes meer nodig om er wat smaak aan te geven! Kies voor olie met kruiden en specerijen, of ga op de exotischer toer en gebruik ketjap voor de marinade. Hoe langer je van tevoren begint, hoe meer de smaak in het vlees trekt.
4. Maak zelf de sausjes
Toch liever een sausje bij de barbecue? Maak het dan zelf! Guacamole, pesto, humus, salsa en tzatziki zijn binnen een paar minuten klaar – en zo vermijd je mooi alle suikers die doorgaans in de kant-en-klare producten gegooid worden.
5. Gril ook groente
Groentes worden door enthousiaste barbecueliefhebbers vaak over het hoofd gezien – en dat is doodzonde. Of je nu een maiskolf grilt, Provençaalse groentepakketjes in aluminiumfolie maakt of spiesjes van courgette en champignon op het rooster legt: ze maken je maaltijd lekkerder én gezonder!
6. Vergeet de salades niet
Aardappelsalade is een oude bekende bij veel barbecues, maar daar zitten niet veel groenten in. Vervang die standaardoptie daarom eens door een grote groene salade – veel frisser, en de perfecte manier om nog wat extra gezonde opties op tafel te zetten.
7. Snack met rauwkost
Als het vlees er even over doet om gaar te worden, zit je jezelf al snel vol te stoppen met wit stokbrood met kruidenboter. Niet zo gezond! Eén van de beste barbecue tips is daarom om altijd schaaltjes rauwkost op tafel te zetten om de tijd mee vol te snacken. Zo maak je van iets ongezonds juist een pluspunt.
8. Eet fruit als toetje
Ook als je de hele barbecue lang gezond bezig bent geweest, kun je nog flink de fout in gaan door een halve bak ijs als toetje te nemen… Kies daarom liever voor een gezonde fruitsalade, eventueel met wat yoghurt erbij als je naast die zoetigheid graag nog iets fris hebt. Zo sluit je de maaltijd in stijl af!
9. Drink water
Een andere belangrijke valkuil is het drinken tijdens de barbecue. Het is heel gemakkelijk om een paar biertjes of wijntjes achterover te slaan als je lekker bezig bent, maar daarmee krijg je ook direct flink wat lege calorieën binnen, en een hoop alcohol die je vertering flink ontregelt. Hou het dus bij maximaal één of twee alcoholische drankjes en drink verder gewoon water.
10. Eet langzaam
Een laatste barbecue tip – maar zeker niet de minste – is om langzaam te eten. Vaak blijf je tijdens een barbecue namelijk lang dooreten, dus als je meteen op volle vaart van start gaat, loop je grote kans dat je jezelf veel te vol stopt. Door tussen de verschillende hapjes je tijd te nemen, voorkom je dat je belachelijk veel eet en zo al te ruim over je caloriebehoefte heen gaat!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!