Diëten draaien voor veel mensen om regeltjes. Dit mag je wel eten, dit mag je niet eten, dit is hoeveel je dagelijks binnen mag krijgen… Heel overzichtelijk, maar het heeft ook zeker een nadeel. Veel mensen schieten namelijk enorm in de stress zodra ze eens een regeltje ‘breken’.
Ze eten bijvoorbeeld een hand chocoladekoekjes en hebben vervolgens het gevoel dat hun hele 'dieet' is verpest. Of erger nog, ze laten zich een keer helemaal gaan en geven het dieet daarna maar meteen op. Die ‘alles of niets’-mentaliteit doet op de lange termijn meer kwaad dan goed. We leggen je vandaag uit waarom je je echt geen zorgen hoeft te maken om die uitschieter!
Je wordt niet automatisch dik van suiker
Zo, dan hebben we dat maar gezegd. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat je van suiker als bij toverslag aankomt. Gelukkig is dat zeker niet het geval! Uiteindelijk is er maar één ding waar je echt zwaarder van wordt, en dat is een positieve energiebalans. Zolang je niet meer calorieën eet dan je verbrandt, hoef je je dus geen zorgen te maken.
Waarom raden we je dan toch vaak af om suiker te eten? Simpel: suiker maakt het je wel moeilijker om een calorietekort in stand te houden. Het zorgt voor enorme trek en het verzadigt amper. Dit betekent dat de kans op 'overeten' aanzienlijk groter is wanneer je regelmatig snelle suikers nuttigt. Zolang je het echter bij een eenmalige uitschieter houdt, hoef je je absoluut niet druk te maken.
Je wordt niet dik van iets kleins
Toch bang dat dat koekje je hele dieet verpest? Daar hoef je je geen zorgen om te maken. Van zoiets kleins zul je heus niet plotseling aankomen. Zoals we al zeiden is een positieve energiebalans het enige dat ervoor zorgt dat je meer vet op gaat slaan. Je hebt echter flink wat extra calorieën nodig om ook echt merkbaar aan te komen!
Een kilo lichaamsvet staat ongeveer gelijk aan 7.700 kilocalorieën. Als je met zo’n koekje 200 calorieën boven je dagelijkse inname zit, is dat in gewichtstoename vrijwel nihil. Het grootste nadeel van zo’n uitschieter is hoogstens dat je een dag niet afvalt, maar je komt er zeker niet enorm van aan. Sterker nog: je kunt zelfs afvallen met een ongezonde versnapering op zijn tijd!
Je lichaam rekent niet in dagen
En wat nou als je veel meer gegeten hebt dan alleen dat koekje? Stel, je was bij een all-you-can-eat buffet, en je hebt per ongeluk veel te veel gegeten. Dan nog zal het wel meevallen met de gevolgen op de weegschaal! Je moet bedenken dat jij misschien in periodes van 24 uur rekent, maar dat je lichaam dat niet doet.
Calorieën worden over de loop van dagen verwerkt. Eén dag overeten kan vaak al grotendeels opgevangen worden door de dagen daarna weer wat beter op te letten. Wat aan extra calorieën overblijft, werk je met een paar dagen gezond eten en sporten zo weer weg. Het gaat uiteindelijk om de lange termijn!
Wat als de weegschaal toch stijgt?
Ondanks dat alles kan het gebeuren dat je ’s ochtends op de weegschaal gaat staan en opeens twee kilo zwaarder bent. Niet gek dat dat even paniek veroorzaakt. Dat is ten slotte niet wat je in gedachten hebt als je je eens een feestje laat gaan! Gelukkig gaat het daarbij nooit om twee kilo vet – je hebt immers geen 15.000 extra calorieën gegeten.
Doorgaans komt dat nieuwe gewicht van vocht dat je vasthoudt. Eetbuien betekenen vaak dat je veel zout en koolhydraten binnenkrijgt, en die zorgen allebei voor meer vochtbehoud. Eet een paar dagen gezond, en je zult er waarschijnlijk ook net zo snel weer vanaf zijn.
Wat ontspanning is nodig
Met de nadelen van te veel eten valt het dus allemaal wel mee, zolang het maar een uitzondering blijft. En sterker nog, het kan ook wel degelijk voordelen hebben! Een keertje goed zondigen met een reep chocola kan er juist voor zorgen dat je de rest van het dieet beter volhoudt. Het kost je immers minder zelfbeheersing als je jezelf niet constant ieder pleziertje hoeft te ontzeggen.
Dat is ook de reden dat de 80-20 regel voor veel mensen zo goed werkt. 80% gezond eten, 20% eten waar je zin in hebt. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat die 20% niet per ongeluk 50% wordt. Maar krijg je dat voor elkaar? Dan kun je die chocola prima onder die 20% rekenen.
Uitschieters voor de vetverbranding
Nog gekker: heel af en toe kan een uitschieter er juist voor zorgen dat je effectiever afvalt. Hoe zit dat precies? Als je al lange tijd met een calorietekort eet, zal je lichaam zich daar uiteindelijk aan aanpassen. Je verbrandt dan minder calorieën en valt dus ook niet zo snel meer af. Een dag boven je energiebehoefte eten kan dat effect omdraaien, omdat je lichaam dan weer even weet dat er genoeg eten voorhanden is.
Natuurlijk werkt dat alleen als je het niet te vaak doet, dus maak er geen gewoonte van. Maar als het eens gebeurt, hoef je je niet te druk te maken! Ga de dag erna gewoon weer door waar je mee bezig was!
Geef vooral niet op!
En het allerbelangrijkste is: schuif je hele dieet zeker niet meteen opzij als je eens een keer te veel gegeten hebt. Dat koekje zal er echt niet voor zorgen dat jij je doelen niet meer bereikt. Helemaal stoppen met diëten zal dat effect echter zeker wel hebben. En dat is gewoon zonde van alle moeite die je er al in gestoken hebt – en van je eigen potentieel.
Wees dus niet te streng voor jezelf, neem jezelf voor om het niet weer te doen – en ga weer door. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn, als je het maar zo goed mogelijk blijft doen.
Hou gezonde tussendoortjes voorhanden
Beter is natuurlijk nog als je ongezonde snackbuien in het vervolg ook weet te voorkomen. De truc daarvoor is niet om helemaal niet meer te snacken – dat houdt bijna niemand vol. Zorg in plaats daarvan dat je zo veel mogelijk gezonde tussendoortjes in de buurt hebt. Zo heb je altijd iets om naar te grijpen als je echt even iets te eten nodig hebt.
Op onze blog hebben we verschillende lijsten met slanke, eiwitrijke en snel te maken tussendoortjes. Er is dus voldoende afwisseling mogelijk. Zo heb je geen enkele reden meer om nog naar een pak chocoladekoekjes te grijpen als je een eetbui hebt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
yvonne zegt:
soja wel op dieet 6kilo afgevalen maar vandaag overal zin aan gehad maar voor een keer
Annie Versteegen zegt:
Hallo lieve mensen ,eigenlijk ben ik niet te zwaar,maar als ik in de spiegel kijkt word ik heel verdrietig .Altijd zie ik een heel grof persoon staan ,terwijl ik 58 kilo weegt bij een lengte van 1.68 .Hoe kan ik dat veranderen ,en zijn er nog meer vrouwen die daar last van hebben?Lieve groetjes en ik kijk uit naar jullie antwoord.
Pieter de Wit zegt:
Hoi Annie, het is vaak zo dat we denken dat we iets moeten veranderen (zoals afvallen) en dat we dan tevreden gaan zijn met onszelf. Maar tevredenheid zou op de eerste plaats moeten komen. En hoe we er uitzien is een extraatje. Als je niet tevreden bent over je lijn, terwijl je zelfs slank bent, dan is het belangrijk om hier zelfvertrouwen op te doen. Som bijvoorbeeld elke avond voor je gaat slapen 3 dingen op waar je tevreden of trots over bent. Dankbaarheid uitspreken is erg krachtig. Maar als dit te diep zit zou ik eens op gesprek gaan met een psycholoog. Dat is altijd leerzaam. En zo leer je jezelf kennen en kan je werken aan je diepere geluk. Succes.
Pauline zegt:
Dankjewel voor de appeltaartbrintatip☆
Mark zegt:
Graag gedaan Pauline! :)
Het viel goed in de smaak dus?
Talitha zegt:
Vrijwel elke dag lees ik je tips en goede raad en ik heb er echt wel wat aan. Ik doe mijn best zo min mogelijk suiker te eten en op mijn calorieën te letten. Ik ben nu 26 kilo afgevallen en ik wil nu nog 20 er van af. Ik ga door!
Bedankt!
Mark zegt:
Hoi Talitha,
Leuk om te horen dat je de blogs dagelijks leest! :)
Super knap dat je al 26 kilo bent afgevallen. Het is dus wel degelijk mogelijk!
Die laatste 20 kilo gaat je ook zeker lukken. Ga zo door!
Groetjes,
Mark