Als je aan het diëten ben, ken je het begrip cheat meal vast wel. Veel mensen beginnen er echter toch niet aan. Het voelt immers een beetje als ‘verliezen’ of ‘toegeven’ om opeens weer aan de pizza en de mac ’n cheese te gaan, nietwaar? En toch is het wel degelijk de moeite waard om af en toe cheat meals in te lassen.
Waarom dat precies is, en hoe je voorkomt dat het zo’n cheat meal toch weer een ongezonde gewoonte wordt? In dit artikel geven we je voorbeelden én tips om het allermeeste uit je cheat meal te halen!
Waarom een cheat meal?
Allereerst is de vraag natuurlijk: waarom zou je opeens weer ‘slecht’ gaan eten als je juist op dieet bent? Het lijkt inderdaad heel tegennatuurlijk. Wat blijkt echter: cheat meals kunnen je juist helpen om de doelen van je dieet te behalen. Het grootste risico bij diëten is namelijk niet dat je een keertje iets slechts eet, maar dat je er helemaal mee stopt.
Af en toe een uitglijder heeft op de lange termijn maar heel weinig invloed. En waarom stoppen de meeste mensen? Precies, omdat de cravings naar ongezonder voedsel te erg worden. Door jezelf af en toe zo’n pleziertje te gunnen, slaag je er de rest van de tijd beter in om goed bezig te blijven. En dat bevordert uiteindelijk je gewichtsverlies!
Cheat meal of cheat day
Natuurlijk moet je het daarmee ook niet te gek maken. Er zijn ook mensen die in plaats van wekelijkse cheat meals een hele cheat day inlassen. Dat loopt al gauw flink uit de hand, met het risico dat je je calorieëntekort van een hele week ongedaan maakt. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 2500 calorieën verbruikt, en dagelijks 2000 calorieën eet.
Na zes dagen heb je dan een tekort van 3000 calorieën opgebouwd. Eet je door je cheat meal 3000 calorieën op de zevende dag, dan heb je over de hele week nog steeds een tekort van 2500 calorieën staan. Maar ga je helemaal los en eet je over je hele cheat day 4500 calorieën, dan is dat tekort opeens teruggebracht tot een schamele 1000. Kortom: hou het bij één maaltijd, anders is het echt zonde van al je moeite.
Voorbeelden cheat meals
Voor de meeste mensen bestaan cheat meals uit lekker veel vetten en suikers – precies wat ze de rest van de week niet eten. En dat hoeven natuurlijk niet per se avondmaaltijden te zijn. Als je liever goed uitpakt bij je zondagse ontbijt, is daar ook alle ruimte voor. Wel is het natuurlijk goed om een klein beetje in de gaten te houden hoe veel je nou eigenlijk eet.
Niet omdat je je er schuldig over moet voelen (juist niet!), maar om te voorkomen dat je te ver doorschiet. Om je een beetje een beeld te geven, dit zijn de calorieën voor een aantal veel voorkomende cheat meals:
- Roomijs: Standaard vanille-ijs bevat 220 kal per 100 gram. Ben & Jerry’s Cookie Dough bevat 270 kcal per 100 gram (dus 405 per klein bakje van 150 gram).
- Pizza: Een kant-en-klare pizza salami levert ongeveer 850 kcal op. Ga je voor een Amerikaanse pizza, dan zit je zo rond de 1000.
- Hamburger: Een Big Mac van de McDonalds bevat 503 kcal, een Quarter Pounder 521. Met een Whopper van de Burger King zit je aan de 618 kcal.
- Chocoladetaart: Het hangt natuurlijk een beetje van je recept af, maar een gemiddeld recept voor chocoladetaart rekent zo 500 tot 600 calorieën per punt.
- Spareribs: De Spare Rib Express levert porties van 650 gram, met 250 kcal per 100 gram. Eet je een hele portie weg, dan ben je dus zo 1600 calorieën verder.
- Engels ontbijt: Een traditioneel Engels ontbijt, inclusief eieren, worst, bacon en bonen, levert zo 700 calorieën op.
- Mac ’n cheese: Een bak van dit troostvoedsel levert zo 800 calorieën op (en dat gaat snel omhoog als je meer kaas toevoegt)
- Kapsalon: Een grote kapsalon kan bij sommige snackbars tot wel 1800 calorieën bevatten.
Tips voor cheat meals
Hoe zorg je er nu voor dat je met die cheat meals de juiste balans vindt tussen gezondheid en genieten? Een paar snelle tips:
1.Plan van tevoren
Het is verstandig om van tevoren te bedenken wanneer je je cheat meal wilt plannen. Op vrijdagavond als je moe bent van werk, bijvoorbeeld. Of op zondag om je weekend af te sluiten. Zo voorkom je dat je op het moment zelf zo veel trek hebt dat je alsnog veel te veel eet. Of dat je iedere keer cheat wanneer je daar zin in hebt, en zo drie cheat meals per week inlast.
2. Maximaal twee per week
In principe raden we je aan om één cheat meal per week te plannen. Zo doe je niet al je voortgang teniet en kun je toch genieten. Vind je jezelf door omstandigheden eens twee keer per week achter een pizza terug, dan is dat af en toe ook nog wel best.
Het is echter af te raden om meer cheat meals per week te eten. Bij meer dan twee loop je het risico dat je al je vooruitgang teniet doet of zelfs méér calorieën eet dan je verbruikt.
3. Eet niet te snel
Eet met je cheat meal vooral tot je helemaal verzadigd bent: zo voorkom je dat je alleen nog maar meer trek in die specifieke smaken krijgt. Maar let er dan wel op dat je het niet zo snel naar binnen schrokt dat je overeet. Het is immers ook weer niet nodig om méér calorieën binnen te krijgen dan nodig. Je maag heeft 20 minuten nodig om een vol signaal af te geven, dus geef jezelf in ieder geval die tijd.
4. Geniet ervan!
En ten slotte: neem de tijd om echt van je cheat meal te genieten. Werk het niet weg terwijl je met je aandacht bij de tv zit en proef echt wat je eet. Zo werkt het veel verzadigend en loop je minder kans op cravings gedurende de rest van de week.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jazzisa zegt:
Voor mij was het vervangen van een cheat day door 1 of enkele cheat meals echt een revelatie. Op een cheat day ging ik toch altijd té veel eten (want vandaag mag het!! morgen niet meer!), en de hele dag door snacken. Met een maaltijd, hoe slecht ook, zit er een limiet aan hoeveel ik kan eten in één keer. En zodra ik vol zit, is de cheat meal ook over (dus niet na een KFC-maaltijd of een etentje 's avonds nog cheaten). Ik geniet er ook veel meer van, en heb minder het gevoel dat ik allemaal slechte dingen ga eten.
Sylvia zegt:
Top
Lotte (beheerder) zegt:
Thanks Sylvia :-)
Amanda zegt:
Hoi, ik ben een grote fan van jullie blogs! Heel leerzaam. Even voor mijn beeldvorming: Ik tel mijn calorieën nu al een paar weken en kom tot de conclusie dat ik op aardig wat dagen nog makkelijk twee (chocolade) koekjes zou kunnen eten of een cappuccino zou kunnen drinken en dan nog onder de max calorieën die ik per dag mag zou zitten. Ik begrijp dat dit natuurlijk niet het gezondste is.
Maar is het idee dat zo lang ik maar onder die calorieën grens blijf en sport, ik toch afval ondanks dat ik misschien dagelijks nog 'cheat'?
PS: Ik doe al bijna een jaar aan intermittent Fasting, dat helpt de calorie inname enorm te beperken :-)
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Amanda,
In principe klopt dat, ja! Wel één grote maar: check eerst even of je wel aan je ADH van alle vitamines en mineralen komt. Met de Eetmeter van het Voedingscentrum kun je dat bijvoorbeeld goed bepalen. Is er sprake van tekorten, dan kun je in plaats van die koekjes beter iets voedzaams eten om dat probleem op te lossen :-)
Alexandra zegt:
Ik heb wel een cheat day, maar dan is het meer cheaten qua kwaliteit dan kwantiteit. Ik let erop dat ik ook die dag niet boven mijn geoorloofde 1800 kcal kom, maar eet dan die dag wel dingen die ik erg lekker vind. De rest van de week eet ik, op 16 gram pure chocola per dag na, clean.
Wel een heel helder artikel, waarvoor dank.
Groetjes,
Alexandra
Lotte (beheerder) zegt:
Dat is inderdaad ook een prima manier om het aan te pakken, Alexandra. En dankjewel, fijn dat je er iets aan hebt :-)