Voedingstips op internet zouden niet compleet zijn zonder verleidelijke illustraties van dunne modellen en enorme spierbundels. Daarbij is één type foto in het bijzonder ontzettend populair: de before/after foto.
Afbeelding 1 laat bijvoorbeeld een mollig figuur zien met een wat sukkelige houding. In afbeelding 2 is dezelfde loser plotseling een kast van een vent met een sixpack om u tegen te zeggen. Dat soort foto’s hebben een bijna magische uitwerking op lezers – want kijk, het werkt! Bijna automatisch kun je al niet meer wachten om deze methode ook uit te proberen.
Dergelijke foto's worden dan ook vaak gebruikt om je iets te verkopen. Toch brengen dit soort foto’s een paar enorme problemen met zich mee. We bespreken ze in de blog van vandaag!
Before/after foto’s zijn vaak nep
Het allereerste probleem is heel simpel: before/after foto’s van dit type zijn vaak hartstikke nep. Het gaat hier niet om foto’s die gemaakt zijn met maanden ertussen. In tegendeel: vaak is het verschil ongeveer een uurtje. Die enorme overgang die je ziet? Die is het gevolg van slimme belichting, een handige pose en vaak nog wat andere trucjes met Photoshop.
Op die manier wordt de illusie gewekt van vooruitgang die helemaal niet bestaat, of niet in dergelijke mate. Vind je het moeilijk te geloven dat die spectaculaire verschillen echt maar een optisch trucje kunnen zijn? We geven je een korte handleiding om zelf een spectaculaire before/after-foto te kunnen maken. Zo zie je zelf hoe groot het verschil kan zijn!
Zelf een foto maken: before
De eerste foto die je maakt is de before-foto. Dat doe je bij voorkeur als je net gegeten hebt, zodat je op zijn grootst bent. Trek kleren aan die net niet helemaal flatteus staan. Een kleur die je een beetje flets maakt is perfect. Beter nog is bijvoorbeeld een broek die net iets te strak zit, zodat je automatisch al wat uit lijkt te puilen.
Zorg dat je een wat onzekere pose aanneemt die je spieren niet te veel uit laat komen. Schouders ongemakkelijk naar voren, beetje ineengedoken. Ga zo staan dat het licht recht van voren komt. Kijk een beetje onzeker, span je spieren niet aan – en voilà, je hebt een foto waar je er op zijn slechtst vanaf komt.
Zelf een foto maken: after
Vervolgens is het tijd om aan de after-foto te gaan werken. Wacht een uurtje, zodat die maaltijd een beetje verteerd is. Zorg intussen dat je iets anders aantrekt. Zwart werkt altijd goed, net als kleren die wat losser zitten (maar niet te los). Voor vrouwen kan wat natuurlijke make-up hier ook wonderen doen. Spray-tan is ook een optie voor iedereen.
Als je er op zijn best uitziet, doe je wat stevige oefeningen om het bloed naar je spieren te krijgen. Die zwellen daardoor op en worden beter zichtbaar. Kies een goede pose met rechte rug en schouders. Zorg voor goede belichting, zodat het reliëf van je spieren extra benadrukt wordt door de schaduw. En voilà: je ziet er opeens een stuk fitter uit!
Een groter probleem
Goed, dus before/after foto’s kun je online maar beter met een korreltje zout nemen. Is het probleem dan opgelost als je dat gedaan hebt? Helaas niet echt. De neiging om te veel op dit soort foto’s te vertrouwen, brengt namelijk een veel dieper liggend probleem aan het licht. Mensen gaan er standaard vanuit dat andermans resultaten ook op hen van toepassing zijn.
Of die resultaten nu in foto’s of een juichende recensie worden overgebracht: ze nemen ze graag over. Daarbij wordt er geen rekening gehouden met omstandigheden als bijvoorbeeld genen of hormonale verschillen. Alles dat ergens werkt, moet meteen gekopieerd worden.
Iedere dag een nieuwe aanpak
Het gevolg? Veel mensen beginnen iedere dag weer aan een nieuw dieet, aangeraden door een nieuwe flitsend opgemaakte site. Op dag 1 kom je iemand tegen die met intermittent fasting geweldige resultaten bereikt. Prima – dat kun jij ook! Dag 2 surf je echter langs een site waar de fantastische voordelen van paleo breed worden uitgemeten.
Je schakelt dus snel over – tot je op dag 3 langs een artikel over If It Fit's Your Macro's komt en je realiseert dat dát ideaal is. Nadat je een maand met dit mengelmoesje bezig bent geweest, zie je echter nog steeds geen resultaat. Je geeft gedesillusioneerd al je pogingen op en blijft zitten met een lichaam waar je allesbehalve tevreden mee bent.
Alles werkt!
Dat is duidelijk geen optimale aanpak. Maar waarom leveren je pogingen in zo’n geval geen resultaat op? Je gebruikt toch methodes die voor veel mensen fantastisch gewerkt hebben? Zijn al die succesverhalen dan leugens? Het antwoord is heel simpel: het probleem zit hem waarschijnlijk niet bij de methode die je gevolgd hebt.
Uiteindelijk werken namelijk bijna alle fatsoenlijke dieetmethodes! Zolang je aanpak maar met calorietekorten (of energie overschotten als je wilt aankomen) werkt en voldoende voedingsstoffen overhoudt, zul je vroeg of laat afvallen. En als binnen je trainingsschema progressive overload gebruikt, zul je er sterker van worden, punt. Selecteer daarop, en het maakt niet uit of je drie of zes maaltijden eet, bijvoorbeeld.
… en dat is soms het probleem
Klinkt dat veel te makkelijk? Dat klopt: voor veel mensen is het namelijk juist die overvloed aan werkende methodes die de problemen veroorzaakt. We hebben een gekke neiging om alles dat werkt te willen gebruiken. Je kunt echter niet probleemloos oneindig veel programma’s in één schema verwerken. Halve dagen vasten is bijvoorbeeld moeilijk te combineren met zes kleine maaltijden op een dag.
En een paleo-diëten gaat gewoon niet samen met een dieet waarbij je alles mag eten als je macro's maar kloppen. Probeer je toch te veel tegelijk te doen, dan werk je jezelf alleen maar tegen. Hetzelfde geldt wanneer je om de week van aanpak wisselt. Je lichaam is dan net aan het veranderen, en wordt opeens gedwongen om weer met nieuwe omstandigheden aan de slag te gaan!
Wat doe je dan wel?
Als je echt resultaat wilt krijgen, zul je het dus duidelijk anders aan moeten pakken. Kies één programma of een methodiek uit waar jij je prettig bij voelt. Doe dat niet alleen op basis van die spectaculaire before/after-foto’s, want die zeggen uiteindelijk niet zo veel. Kijk in plaats daarvan of een programma aansluit bij jouw leefwijze, motivatie en doelen.
En vervolgens is de uitdaging heel simpel: hou dezelfde methode op zijn minst een paar maanden aan. Laat je niet afleiden door andere ‘trucjes’ die ‘resultaat binnen een week’ beloven. Tijd en constante inspanning zijn uiteindelijk de twee factoren die tot het gewenste resultaat leiden. Welke trucjes je daaromheen ook gebruikt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!