Natuurlijk, van gezond leven ga je lekkerder in je vel zitten. En natuurlijk, mééstal word je er vrolijker en gelukkiger van. Dat wil echter niet zeggen dat een gezonde leefstijl af en toe niet voor problemen kan zorgen. Als we eerlijk zijn, ergeren we ons allemaal wel eens kapot aan de moeilijkheden die erbij komen kijken. Zelfs al zie je dat niet meteen terug in de opgewekte instagramfoto’s van je medesporters…
We zetten vandaag de acht grootste irritaties van een gezonde leefstijl op een rijtje. Herkenbaar? En hebben jullie nog andere frustraties en ergernissen die regelmatig de kop op steken? We horen het graag in de comments!
1. Onbegrijpende kennissen
De mensen om je heen vormen voor bijna iedere sporter en diëter wel een probleem. Soms is het alleen gewoon onbegrip, en dat is prima. Niet iedereen hoeft te begrijpen waarom jij uren per week in de sportschool bezig bent. Maar sommige vrienden en familieleden lijken het hun persoonlijke missie te maken om jou van je gezonde leefstijl af te brengen!
“Ik moet nog sporten” wordt niet geaccepteerd als reden om op tijd naar huis te gaan. Op verjaardagen staan ze de taart ongeveer in je neus te duwen, terwijl je duidelijk gezegd hebt dat je even bedankt. En als je pech hebt worden daar dan ook nog schampere grappen over gemaakt tegen iedereen die het maar wil horen…
2. Andere mensen in de sportschool
Het grootste deel van de sportschoolbezoekers staat gewoon lekker zijn ding te doen. Niets mis mee; jullie werken lekker langs elkaar heen. Maar sommige mensen… Zo zijn er de social media-fanaten: langer bezig met het nemen van selfies dan met het daadwerkelijke sporten. Je hebt de theeleuten, die druk pratend het apparaat bezet houden waar jij nu net wilde wezen.
De ongevraagde adviseurs zijn ook een plaag voor iedere sporter. Nee, je hoeft niet te horen dat je met dit ene exotische trucje meer resultaat behaalt – of in ieder geval niet ongevraagd. En de ergernis der ergernissen bestaat natuurlijk uit de sloddervossen. Hoe moeilijk is het nou helemaal om die gewichten terug te leggen waar ze horen?
3. Per se nog moeten sporten
Soms kun je je zelfs ergeren aan je eigen mindset. Perfectionisme kan immers mooie resultaten geven, maar het kan ook de rest van je plannen in de weg gaan zitten. Je sportplanning is typisch zoiets dat wel eens voor ergernissen kan zorgen. Want wat gebeurt er als je een uitzonderlijk drukke middag hebt?
Je moet nog boodschappen doen, dat ene project moet echt morgen af zijn, en je hebt een etentje gepland waar je echt niet onderuit komt? Precies: het lukt je gewoon niet om het sporten dan maar een dagje over te slaan. Hartstikke fijn dat je zo gezond bezig bent, maar het zorgt wel voor de nodige stress!
4. Niets gezonds in huis hebben
Deze valt eveneens in de categorie ‘perfectionisme’, maar is dan gerelateerd aan voedsel. Wat betekent het als jij ‘niets in huis’ hebt? Waarschijnlijk niet dat de kastjes letterlijk leeg zijn. Er ligt meestal nog wel genoeg om een boterham met chocopasta of een bord frietjes met mayonaise te maken. Je hebt heus wel genoeg te eten.
Het probleem: het past allemaal voor geen meter in je voedingsplan. En dus voel je je gedwongen om alsnog met een knorrende maag naar de supermarkt te fietsen voor een voorraadje groenten. Terwijl ook dat de helft van de tijd helemaal niet in je planning past. Ook hier is je eigen instelling vaak de grootste ergernis…
5. Dure ‘superfoods’
Een gezonde leefstijl kan niet zonder superfoods – of dat is wat de gemiddelde voedingsblog je wijs probeert te maken. Dus vooruit, op naar die speciale ‘superschappen’ in de plaatselijke supermarkt. Een bakje gojibessen en een zak amandelmeel later ben je weliswaar een hoop vitamines rijker, maar ook zo een tientje armer.
Het grootste deel van die zogenaamde superfoods is namelijk praktisch onbetaalbaar. Natuurlijk kun je wat minder exotische producten inkopen, maar dan blijft het punt dat gezond eten vaak duurder uitpakt.
6. “Gezond” supermarktvoedsel
Iets anders dat gruwelijk irritant is: de manier waarop supermarktetiketten overal ontworpen worden. Zodra je geleerd hebt hoe je die moet lezen, valt het plotseling ook op hoe misleidend ze zijn. ‘Light’ betekent bijvoorbeeld minder vet, maar ook een stuk meer suiker. ‘Bron van vezels’? Veel vezels heb je daar niet voor nodig.
Producten heten al ‘speltvarianten’ als er een procentje spelt tussen de tarwe zit. En dan hebben we het nog niet eens over alle verleidelijke plaatjes van volkoren graanstengels, bergen groenten en andere ongerechtvaardigde afbeeldingen. Kortom: met een gezonde leefstijl leer je ook meteen dat je niet mag vertrouwen op wat andere mensen gezond noemen. En dat is behoorlijk frustrerend.
7. Ongezond eten dat niet lekker is
Wie over het algemeen gezond eet, is zich er des te bewuster van als iets ongezond is. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn – af en toe een cheat day doet niemand kwaad. Sterker nog, echt even een traktatie kan juist weer een boost geven aan je motivatie. Wat dan echter wel ontzettend vervelend is, is als je ongezonde eten niet eens lekker blijkt te zijn.
Slappe frietjes met smakeloze klodders mayonaise, om maar iets te noemen. Pizza waarvan de kaas merkbaar naar nepkaas smaakt. Dat is niet alleen gewoon zonde, het laat je ook met een ontzettend onbevredigd gevoel achter. Heb je daar je gezonde principes even voor opzij gezet?
8. Gezond eten dat niet lekker is
Cheat days zijn echter niet de enige bron van teleurstellingen. Net zo vervelend is het wanneer je zorgvuldig bereide gezonde maaltijd stomweg nergens naar smaakt. Boerenkool is typisch zoiets dat voor veel mensen op een deceptie uitloopt. Het wordt overal aangeprezen als dé superfood van het moment, maar de smaak valt vaak nogal tegen.
Zo’n boerenkoolsalade zit je dan al snel met lange tanden naar binnen te werken. Ook andere producten kunnen echter enorm tegenvallen. Doordat het gezond is voel je je al snel gedwongen om ze lekker te vinden, maar je kunt nu eenmaal niet overal van houden!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Patrick zegt:
Heel herkenbaar allemaal
Het woordje "moeten" of het "mag niet" komt ook vaak voor als ergenis.