In ons eten en drinken zitten vier voedingstoffen die energie produceren: koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol. Zodra je iets eet of drinkt worden deze voedingstoffen via onze spijsvertering afgebroken tot verschillende deeltjes of bouwstenen. Koolhydraten worden afgebroken tot kleine eenheden: glucose, fructose en galactose.
Vetten worden afgebroken tot vetzuren, waar eiwitten worden afgebroken tot aminozuren. Koolhydraten en alcohol worden voornamelijk gebruikt voor korte termijn energie, waar vetten dienen als energiereserve voor de lange termijn. Eiwitten worden enkel gebruikt voor energie wanneer er een tekort aan andere voedingstoffen ontstaat.
Welke voedingstoffen zijn er?
Wanneer de voedingstoffen koolhydraten, eiwitten, vetten en/of alcohol in het lichaam worden afgebroken leveren ze elk een bepaalde hoeveelheid energie. Hieronder de energiewaarde (in calorieën) van de verschillende voedingstoffen per gram:
- Eiwitten - 4 kcal / gram
- Koolhydraten - 4 kcal / gram
- Vetten - 9 kcal / gram
- Alcohol - 7 kcal / gram
Vetten voorzien het lichaam meer dan twee keer zoveel energie dan koolhydraten of eiwitten. (Goede) vetten zijn belangrijk voor ons lichaam om goed te kunnen functioneren, maar het moge duidelijk zijn dat je vanwege de grote hoeveelheid calorieën een overdaad moet vermijden.
Welke energiewaarde een voedingsmiddel heeft hangt af van de hoeveelheid voedingstoffen die het bevat. Eén sneetje volkorenbrood levert bijvoorbeeld bijna dezelfde hoeveelheid energie als een klein beetje boter. De samenstelling van de voedingstoffen is echter totaal verschillend. Brood bestaat voor ongeveer 75% uit koolhydraten, terwijl de energie uit boter bijna volledig van vet afkomstig is.
Opslag van koolhydraten, vetten en eiwitten in ons lichaam!
Koolhydraten worden met een grote hoeveelheid water in de vorm van glycogeen opgeslagen in de spieren en lever. Dit is ook de reden dat mensen die een koolhydraatarm dieet volgen in de eerste paar dagen veel gewicht verliezen, dit is voornamelijk vocht dat uit de spiercellen verdwijnt.
Vetten worden grotendeels rond de organen en onder de huid opgeslagen, slechts een kleine hoeveelheid komt in de spieren terecht. De hoeveelheid vet die in bepaalde delen van het lichaam wordt opgeslagen hangt af van je genetische aanleg (lichaamstype) en hormonale balans.
Helaas heb je geen invloed op de plek waar het lichaam vet opslaat, maar je hebt wel invloed op de hoeveelheid vet die wordt opgeslagen. Plaatselijk vet verbranden is dus niet mogelijk, maar met veel lichamelijke beweging en gezonde voeding is het wel mogelijk om je gehele vetpercentage te verlagen.
Eiwitten worden anders opgeslagen dan koolhydraten en vetten. Eiwitten vormen spier- en orgaanweefsel en worden voornamelijk als bouwstoffen gebruikt en niet zozeer als energiereserves. Bij een tekort aan voedingstoffen zal het lichaam pas in de laatste fase eiwitten afbreken voor energie. Iemand die aan krachttraining doet probeert dit ten alle tijde te voorkomen door veel eiwitrijk voedsel te eten.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!