Dat bladerdeeg niet het meest verantwoorde ingrediënt in je keuken is, wist je waarschijnlijk allang. Toch gebruiken veel mensen het nog regelmatig. Het is immers zo’n lekker makkelijke basis voor zoete én hartige gerechten – van quiche tot appelflappen.
Maar hoe ongezond is bladerdeeg nu echt? En wat doe je als je wel gezond wilt eten, maar toch zin hebt in een recept waar je normaal bladerdeeg zou gebruiken? We zetten alle informatie en tips in deze blog op een rijtje!
Voedingswaarde bladerdeeg
De meeste mensen denken aan bladerdeeg als een soort witbrood: vooral veel koolhydraten. Als je bladerdeeg maakt, komt daar echter ook flink wat boter bij kijken. Die wordt in heel dunne laagjes tussen de laagjes deeg gestopt. Als gevolg daarvan bevat het uiteindelijke product niet alleen flink wat koolhydraten, maar ook flink wat vetten!
Per plakje bevat bladerdeeg ongeveer 170 calorieën. Daarvan komt ruimde helft uit vet: daar bevat het bijna 11 gram van (waarvan 4,6 gram verzadigd vet). Verder hebben we nog 16 gram koolhydraten en 2,5 gram eiwitten.
Transvetten in bladerdeeg
Nu is vet in principe niet per se ongezond. De relatief grote hoeveelheid verzadigde vetten is echter vervelend, want daar wil je er niet te veel van binnenkrijgen. Nog problematischer is het dat veel bladerdeeg ook relatief veel transvetten bevat.
Transvetten zijn een kunstmatig uitgeharde vorm van vet die veel aan bewerkt eten toegevoegd wordt. Het maakt voedsel namelijk beter houdbaar en geeft veel smaak. Het nadeel is dat het ook je cholesterol verhoogt, slecht is voor hart en bloedvaten, en de kans op allerlei aandoeningen vergroot. Dat is dus nog een extra reden om een beetje uit te kijken met bladerdeeg.
Bladerdeeg ongezond
En ten slotte is er nog het punt dat bladerdeeg ook niet echt gezonde eigenschappen heeft. Door alle bewerkingen bevat het nauwelijks nog vitamines en mineralen. Bovendien wordt het van wit meel gemaakt en bevat het dus slechts een halve gram vezels per plakje.
Het hele product voegt al met al dus niets aan je gezondheid toe, en creëert wél de nodige problemen. De enige conclusie die we dan kunnen trekken, is dat bladerdeeg behoorlijk ongezond is. Natuurlijk, af en toe iets lekkers kan geen kwaad. Maar gebruik het niet wekelijks in je avondmaaltijden met het idee dat je iets voedzaams op tafel zet!
Alternatieven voor bladerdeeg
Wat als je nu wel gewend bent om regelmatig gerechten met bladerdeeg te maken? Er zijn gelukkig genoeg alternatieven. We noemen de vier belangrijkste hieronder kort!
1. Filodeeg
Bijna alles dat je met bladerdeeg maakt, kun je ook met filodeeg maken. En dat scheelt nogal in de voedingswaarde: minder calorieën, meer eiwitten, en vooral een stuk minder vet. Wel is het even uitkijken, omdat je filodeeg in sommige recepten in laagjes met boter ertussen gebruikt. Dat voegt natuurlijk weer flink wat vet en calorieën toe. Doe je dat echter niet, dan is het een uitstekende vervanging.
2. Zelfgemaakt deeg
Zelf deeg voor hartige taart maken is helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Een heel eenvoudig recept gebruikt bijvoorbeeld kwark als basis. Meng 250 gram kwark met 3 el olijfolie, 250 gram volkoren meel en 1 tl zout. Kneed goed door, rol uit met een deegroller en bekleed er een taartvorm mee. Je kunt de bodem vervolgens vullen met al je favoriete vullingen.
3. Oud brood
Geen zin om moeite te doen? Je kunt een quichebodem ook uitstekend maken met oud brood! Snijd simpelweg de korstjes van de boterhammen en bekleed de bodem ermee. Zo ben je niet alleen snel klaar, je hebt ook nog eens de ideale manier om van al je restjes af te komen.
4. Wraps
Soms kun je ook prima (volkoren!) wraps gebruiken om bladerdeeg te vervangen. Dat geldt vooral voor hartige recepten. Denk bijvoorbeeld aan de bodem van mini-pizzaatjes – daar kun je ook uitstekend wraps voor gebruiken. Ook voor bijvoorbeeld wat slankere appelflappen kun je best wraps gebruiken. Een kwartiertje in de hete oven en klaar ben je!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Marieke zegt:
Ik vind bladerdeeg tegenwoordig heel zout. Is er een merk bladerdeeg dat niet zo zout is?
Pieter de Wit zegt:
Hallo Marieke, dat weet ik niet. Eventueel zelf maken. ;-)