• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Overig » Wat zegt de kleur van groente en fruit?

Wat zegt de kleur van groente en fruit?

23 maart 2016 by Mark van Oosterwijck Reageer

Wat zegt de kleur van groente en fruit?

Iedereen kent wel het advies om veel verschillende kleuren op je bord te scheppen. Hoe simpel het ook klinkt, dat is zeker goede raad! Kleuren duiden namelijk op bepaalde voedingsstoffen, en specifieke kleuren zijn echt gelinkt aan bepaalde stofjes.

Hoe meer variatie aan kleur, hoe meer verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt, kortom. Maar weet jij ook wat de kleur van groente en fruit precies zegt? In de blog van vandaag geven we je een overzicht waarmee je vanaf nu bij de groenteboer vooruit kunt!

Inhoud verberg
1) Kleur van groente en fruit
1.1) Groen
1.2) Geel
1.3) Oranje
1.4) Rood
1.5) Blauw en paars
1.6) Wit

Kleur van groente en fruit

Groen

Groen is gezond, zo hoor je vaak. Geen loze uitspraak, want dat frisse kleurtje wijst inderdaad op de aanwezigheid van allerlei bijzonder nuttige voedingsstoffen. De belangrijkste kleurstof is chlorofyl, dat ook wel bladgroen genoemd wordt. De naam komt zelfs van het Griekse woord voor groen, chloros!

Chlorofyl werkt voor je lichaam beschermend, omdat het een soort laagje in je darmen vormt. Ook ondersteunt het mogelijk het immuunsysteem en heeft het een positieve invloed op het zuurstofgehalte in je bloed. Ten slotte maakt chlorofyl je lichaam basischer – en dat betekent dat je organen er beter door functioneren.

Geel

De kleur geel duidt op de aanwezigheid van het mineraal kalium in je eten. En dat is goed nieuws, want kalium is een mineraal waar veel mensen te weinig van eten. Samen met natrium – ofwel zout – reguleert het je bloeddruk. Omdat we in Nederland veel te veel zout eten, raakt die balans vaak echter ernstig verstoord. Met geel fruit ga je dat tegen!

Vooral de honingmeloen en de banaan staan bekend om hun hoge kaliumgehalte. Bananen zitten bovendien ook vol vitamine B6, een stof die de werking van kalium verbetert.

Oranje

Het idee dat wortels goed zijn voor de ogen, is een fabeltje dat uit de Tweede Wereldoorlog komt. De Engelsen brachten het in de omloop om de trefzekerheid van hun piloten te verklaren, zodat de uitvinding van de radar niet bekend zou worden. Dat wil echter niet zeggen dat er geen kern van waarheid in zit.

Oranje groente en fruit zitten namelijk vol carotenoïden, waaronder bètacaroteen. Dat wordt in het lichaam in vitamine A omgezet, en die vitamine is weer essentieel voor goed zicht. Ook de weerstand en de botstevigheid worden erdoor verbeterd. Alle reden om meer pompoen, sinaasappel en mango te eten, dus!

Rood

Wist je dat oncologen je aanraden om bessen en tomaten te eten om kanker te voorkomen? Dat is niet zonder reden: rode voedingsmiddelen bevatten namelijk lycopeen. Dat beschermt niet alleen tegen kanker – vooral in de prostaat – maar ook tegen hart- en vaatziekten.

Rood fruit, zoals bessen, aardbeien, granaatappels en frambozen, zitten ook bomvol ellaginezuur. Ook dat stofje vormt een bescherming tegen kanker! Alle reden om wat meer rood op te scheppen, met andere woorden!

Blauw en paars

De kleurstoffen in donkerblauwe en paarse vruchten worden anthocyanen genoemd. Ze geven bosbessen, bietjes en rodekool niet alleen die mooie diepe kleur, maar werken ook als krachtige antioxidanten.

Dat betekent dat een handje blauwe bessen je helpt om vrije radicalen in je lichaam uit te schakelen. Je voorkomt zo celschade en alle problemen die daaruit volgen. Bovendien houden anthocyanen je hersenen gezond, vooral je cognitieve vermogen.

Wit

Ten slotte zijn er nog de witte voedingsmiddelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ui en knoflook, maar ook aan groenten als bloemkool, prei en pastinaak. Zelfs champignons vallen in deze groep. De witte kleur duidt op de aanwezigheid van allicine, een natuurlijk antibioticum dat ook nog eens de bloeddruk verlaagt. De afwezigheid van kleur betekent dus geenszins dat deze groenten minder gezond zijn dan hun gekleurde familieleden!

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Ben jij hypermobiel? Doe de test
  • Wat is een flexitariër? 
  • Wat te doen tegen onrustige benen?
  • Vloeibare eiwitten: waarom zou je die gebruiken?
  • Misleidende verpakkingen: wat voedingsclaims écht betekenen!
  • Wat te doen tegen hooikoorts?
  • Hoeveel calorieën verbrand je met seks?
  • Wat zit er in een kroket en een frikadel?
  • Mushroom koffie, een nieuwe trend
  • Welke soorten rijst zijn het gezondst volgens de voedingswaarde? 

Categorie: Overig

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy