Iedereen kent wel het advies om veel verschillende kleuren op je bord te scheppen. Hoe simpel het ook klinkt, dat is zeker goede raad! Kleuren duiden namelijk op bepaalde voedingsstoffen, en specifieke kleuren zijn echt gelinkt aan bepaalde stofjes.
Hoe meer variatie aan kleur, hoe meer verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt, kortom. Maar weet jij ook wat de kleur van groente en fruit precies zegt? In de blog van vandaag geven we je een overzicht waarmee je vanaf nu bij de groenteboer vooruit kunt!
Kleur van groente en fruit
Groen
Groen is gezond, zo hoor je vaak. Geen loze uitspraak, want dat frisse kleurtje wijst inderdaad op de aanwezigheid van allerlei bijzonder nuttige voedingsstoffen. De belangrijkste kleurstof is chlorofyl, dat ook wel bladgroen genoemd wordt. De naam komt zelfs van het Griekse woord voor groen, chloros!
Chlorofyl werkt voor je lichaam beschermend, omdat het een soort laagje in je darmen vormt. Ook ondersteunt het mogelijk het immuunsysteem en heeft het een positieve invloed op het zuurstofgehalte in je bloed. Ten slotte maakt chlorofyl je lichaam basischer – en dat betekent dat je organen er beter door functioneren.
Geel
De kleur geel duidt op de aanwezigheid van het mineraal kalium in je eten. En dat is goed nieuws, want kalium is een mineraal waar veel mensen te weinig van eten. Samen met natrium – ofwel zout – reguleert het je bloeddruk. Omdat we in Nederland veel te veel zout eten, raakt die balans vaak echter ernstig verstoord. Met geel fruit ga je dat tegen!
Vooral de honingmeloen en de banaan staan bekend om hun hoge kaliumgehalte. Bananen zitten bovendien ook vol vitamine B6, een stof die de werking van kalium verbetert.
Oranje
Het idee dat wortels goed zijn voor de ogen, is een fabeltje dat uit de Tweede Wereldoorlog komt. De Engelsen brachten het in de omloop om de trefzekerheid van hun piloten te verklaren, zodat de uitvinding van de radar niet bekend zou worden. Dat wil echter niet zeggen dat er geen kern van waarheid in zit.
Oranje groente en fruit zitten namelijk vol carotenoïden, waaronder bètacaroteen. Dat wordt in het lichaam in vitamine A omgezet, en die vitamine is weer essentieel voor goed zicht. Ook de weerstand en de botstevigheid worden erdoor verbeterd. Alle reden om meer pompoen, sinaasappel en mango te eten, dus!
Rood
Wist je dat oncologen je aanraden om bessen en tomaten te eten om kanker te voorkomen? Dat is niet zonder reden: rode voedingsmiddelen bevatten namelijk lycopeen. Dat beschermt niet alleen tegen kanker – vooral in de prostaat – maar ook tegen hart- en vaatziekten.
Rood fruit, zoals bessen, aardbeien, granaatappels en frambozen, zitten ook bomvol ellaginezuur. Ook dat stofje vormt een bescherming tegen kanker! Alle reden om wat meer rood op te scheppen, met andere woorden!
Blauw en paars
De kleurstoffen in donkerblauwe en paarse vruchten worden anthocyanen genoemd. Ze geven bosbessen, bietjes en rodekool niet alleen die mooie diepe kleur, maar werken ook als krachtige antioxidanten.
Dat betekent dat een handje blauwe bessen je helpt om vrije radicalen in je lichaam uit te schakelen. Je voorkomt zo celschade en alle problemen die daaruit volgen. Bovendien houden anthocyanen je hersenen gezond, vooral je cognitieve vermogen.
Wit
Ten slotte zijn er nog de witte voedingsmiddelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ui en knoflook, maar ook aan groenten als bloemkool, prei en pastinaak. Zelfs champignons vallen in deze groep. De witte kleur duidt op de aanwezigheid van allicine, een natuurlijk antibioticum dat ook nog eens de bloeddruk verlaagt. De afwezigheid van kleur betekent dus geenszins dat deze groenten minder gezond zijn dan hun gekleurde familieleden!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!