Heb jij al wel eens een tarwegrasshot gedronken of een smoothie met spirulina gemaakt? Zelfs als dat niet het geval is, heb je de namen waarschijnlijk al wel eens voorbij zien komen! Deze groene drankjes zijn tegenwoordig namelijk ongelofelijk populair onder veel voedingsbloggers en andere gezondheidsgoeroes, vooral omdat ze veel van het stofje chlorofyl bevatten.
Aan chlorofyl worden bijna magische eigenschappen toegeschreven waar het je gezondheid betreft – maar is het inderdaad zo’n wondermiddel? In de blog van vandaag bespreken we wat chlorofyl precies is, wat je eraan hebt en hoe je er zo veel mogelijk van binnen kunt krijgen.
Wat is chlorofyl?
Chlorofyl wordt ook wel bladgroen genoemd, en onder die naam komt het je misschien bekender voor. Het is het groene stofje dat planten en algen hun groene kleur geeft en dat ervoor zorgt dat het proces van fotosynthese goed kan verlopen, waarbij licht en koolstof omgezet worden in voedingsstoffen waar de plant iets aan heeft.
Hoewel er verschillende soorten van bestaan, bevatten alle planten wel een bepaalde vorm van chlorofyl. Het zit dan ook vooral in groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, andijvie en snijbiet, en in algen als chlorella en spirulina. In iets kleinere hoeveelheden vind je het stofje ook terug in andere groene groenten en in zaden en noten.
Bescherming darmen en immuunsysteem
Chlorofyl wordt door het lichaam relatief slecht opgenomen, onder andere omdat een aantal stofjes alleen in vet opgelost kunnen worden. Dat betekent echter zeker niet dat je er niets aan hebt! Het zorgt er daardoor bijvoorbeeld voor dat de stof je darmen uitstekend kan beschermen: er wordt een dun laagje in je ingewanden gevormd die gevaarlijke stoffen inkapselt en onschadelijk maakt.
Naast deze bewezen werking als antioxidant is het mogelijk ook nog zo dat chlorofyl je immuunsysteem ondersteunt. Het onderzoek naar deze functie is nog in volle gang, maar de eerste resultaten bij dieren lijken voorlopig veelbelovend – en kwaad kan het in ieder geval niet.
Maakt je lichaam basisch
Je organen functioneren beter in een basische omgeving, maar helaas bestaat een groot deel van het westerse voedingspatroon nog altijd uit zure voeding, zoals vlees, vis, eieren en granen. Dat wil niet zeggen dat deze voedingsmiddelen slecht zijn, maar wel dat het belangrijk is om daarnaast voldoende basische voeding te eten, zoals groenten en fruit!
Chlorofyl bevat veel magnesium, wat het zuur-basegehalte in je lichaam in balans houdt. Deze positieve werking geldt echter alleen in combinatie met een voedingspatroon dat ook verder zo gezond mogelijk is; af en toe een tarwegrasshotje doet het effect van enorme hoeveelheden rood vlees natuurlijk niet zomaar teniet.
Meer rode bloedcellen en energie
Uit Japans onderzoek blijkt dat algensoorten met veel chlorofyl (zoals chlorella) het risico op bloedarmoede sterk kunnen verkleinen. Hoewel dat voor een deel ook aan de andere mineralen in deze alg kan liggen, is de kans groot dat ook de chlorofyl een rol speelt bij dit positieve effect.
Wanneer je je vaak futloos voelt door een gebrek aan rode bloedcellen, kan het helpen om wat beter op je inname van bladgroen te letten! Ook de reinigende werking die de stof in je darmen heeft, draagt bij aan een hoger energielevel: doordat je minder giftige stoffen in je lichaam rond hebt zwerven, ga je je immers snel beter voelen.
Hoe krijg je genoeg chlorofyl binnen?
Chlorofyl zit, zoals eerder gezegd, vooral in groene bladgroenten en andere groene groenten als broccoli en boontjes. Het beste kun je die groenten niet koken voor je ze eet; daarmee gaat een groot deel van het bladgroen namelijk verloren. Eet bladgroenten daarom liever rauw, bijvoorbeeld in een salade of een smoothie, of stoom de groenten even kort om ze zachter te maken wanneer dat nodig is.
Wanneer je echt flinke hoeveelheden chlorofyl binnen wilt krijgen, kun je ook algen als spirulina en chlorella in smoothies verwerken: je proeft hier nauwelijks iets van. Ook bestaan er tabletten voor een flinke bladgroenboost!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Rob M zegt:
Onrijp fruit is groen door het chlorofyl wat erin zit. Bij het rijpen wordt dit chlorofyl, net als bij een blad van de boom, afgebroken en vormen zich zeer gezonde kleurloze stoffen, de NCC (nonfluorescing chlorophyll catabolites), die zowel in de schil als net eronder in het vruchtvlees zitten.
Is chlorofyl voor ons belangrijk of is het alleen voor de groei van de plant nodig.
En waar uit denken we dat.
En zit die waarde van chlorofyl ook in fruit ?