Echt pittig eten, daar zijn de meeste Nederlanders niet aan gewend. Onze keuken maakt van oudsher niet echt gebruiken van peper, gember en andere scherpe specerijen! Toch willen we daar af en toe nog wel eens een uitzondering voor maken – bijvoorbeeld wanneer we Indisch eten. Voor veel mensen is deze keuken natuurlijk niet compleet zonder een flinke lepel sambal erbij.
Maar is dat nou eigenlijk wel gezond, zo’n schep chilipepers? Of kun je het soms ook juist maar beter laten staan? En een nog veel leukere vraag: hoe kun je zelf sambal maken voor bij je Indische of Surinaamse gerechten? In de blog van vandaag gaan we daar allemaal op in!
Soorten sambal
Om te beginnen is er natuurlijk niet maar één soort sambal. Met ieder ingrediënt dat je toevoegt wordt het voor de echte kenner weer een heel nieuw product! Toch zijn er wel een aantal hoofdsoorten die je in de toko’s en supermarkten vooral ziet liggen. Voor wie zich nog niet eerder in sambal verdiept heeft, zetten we hieronder enkele soorten sambal op een rijtje:
- Sambal oelek is de bekendste variant van sambal. Goede kans dat dat ook de soort is die jij in je koelkast hebt staan! Dit is de ‘naturel’-variant, die alleen uit gestampte chilipepers en wat zout bestaat.
- Sambal brandal is nog net even een tikje pittiger, doordat er nog extra kruiden en specerijen aan toe worden gevoegd.
- Sambal badjak is juist wat milder dan sambal oelek. De pepers worden hier namelijk ook even gebakken, wat iets van de scherpte af haalt. Bovendien zorgt de toegevoegde ui voor een wat veelzijdiger smaak.
- Sambal manis is de zoetste sambalsoort, waar extra suiker aan toegevoegd wordt. Dit is dan ook de favoriete versie van veel mensen die niet zo van pittig houden.
- Sambal katjang is sambal gemaakt van pinda's.
Pittig eten slecht?
Lange tijd waren al die sambals in Nederland niet erg populair. Eén van de redenen was dat sambal een heel ongezonde reputatie had. Men was ervan overtuigd dat pittig eten allerlei kwalen veroorzaakte, van maagzweren tot zelfs darmkanker. Tegenwoordig denken we daar echter heel anders over! Inmiddels weten we dat pepers juist ontzettend veel voordelen voor de gezondheid kunnen hebben.
De enige vereiste is natuurlijk wel dat je je over dat hevig branderige gevoel in je mond en keel heen weet te zetten bij het eten. Daarvoor geldt gelukkig dat je er beter tegen gaat kunnen naarmate je vaker pittig voedsel eet!
Voordelen chilipepers
Chilipepers zijn om te beginnen simpelweg ontzettend rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen. Zo bevatten ze relatief zelfs meer vitamine C dan sinaasappels. Ook zitten er verschillende B-vitamines in. Op het gebied van mineralen scoort peper verder ook uitstekend: het bevat bijvoorbeeld kalium, fosfor, magnesium, zink en calcium.
En ten slotte vinden we ook nog een aantal antioxidanten, waaronder het bekende stofje caroteen. Al die nutriënten blijven natuurlijk niet zonder voordelen. Zo zouden mensen minder snel verkouden worden als ze regelmatig een chilipeper door hun eten verwerken!
Is sambal gezond?
Chiliperpers vormen natuurlijk het hoofdbestanddeel van een gewone sambal oelek. De meeste merken voegen daarnaast alleen wat water, zout en eventueel conserveringsmiddel toe. Dergelijke sambal heeft gezondheidsvoordelen alleen moet je uitkijken dat je niet teveel zout binnenkrijgt. Ter voorbeeld: 100 gram Sambal Oelek bevat bijna 10 gram zout.
Ook zijn er natuurlijk ook merken die bijvoorbeeld suiker toevoegen. En in sommige soorten, zoals de sambal manis, zit standaard een extra schepje suiker. Van een kleine hoeveelheid suiker hoef je natuurlijk niet meteen last te krijgen. Toch is het verstandig om een oogje op de ingrediënten te houden. Op die manier kun je precies afstemmen of een lepel sambal bij je eten in je voedingspatroon past!
Zelf sambal maken
Zelf sambal maken is ook heel eenvoudig, zeker omdat de basis maar uit twee ingrediënten bevat. Voor je eigen sambal oelek gebruik je per tien chilipepers ongeveer een theelepeltje zout. Let er wel op dat je het geheel fijn vermengt in de blender!
Op die manier voorkom je dat je bij het eten opeens in een enorm stuk peper bijt. Bewaar de zelfgemaakte sambal in uitgekookte glazen potjes en schep het er altijd met een schoon lepeltje weer uit. Zo blijft het geheel langer goed.
Natuurlijk kun je ook zelf aan het experimenteren slaan en extra ingrediënten toevoegen. Goede opties zijn bijvoorbeeld ui, knoflook, ketjap manis of trassi, een garnalenpasta die je in de toko kunt kopen. Ook kun je de gepureerde sambal even aanbakken in een lepeltje olie om het scherpste er een beetje af te halen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jeroen zegt:
Toffe post. Ik ben zelf nogal gecharmeerd van de carolina reaper sambal. Is wel megaheet. Moet je tegen kunnen :-)
https://sambalbij.eu/product/koningsvogel-sambal-carolina-reaper-200-gr/
jan giesen zegt:
bedankt voor deze geweldige site ik ga veel dingen zelf proberen te maken want ik hou van experimenteren
ik heb diabetes 2 en zie veel dingen die ik zeker mag hebben zodat ik altijd smakelijk eten heb
Mark zegt:
Ha Jan,
Bedankt voor het compliment. Erg leuk om te horen!
Veel plezier met de recepten!
P.s. Je kunt via deze link een gratis e-book met recepten downloaden:
https://drogespieren.nl/gratis-receptenboek
Groetjes,
Mark