Wanneer je regelmatig en actief sport, heb je de term spieratrofie waarschijnlijk wel eens voorbij horen komen – en vermoedelijk niet in een positieve context! Spieratrofie is namelijk het verliezen van spiermassa, iets dat de gemiddelde sporter niet graag ziet gebeuren.
Toch is het handig om te weten waar spieratrofie door veroorzaakt kan worden en hoe je het herkent – zodat je weet wat je eraan kunt doen! We zetten in dit artikel alle informatie over spieratrofie voor je op een rijtje.
Oorzaken spieratrofie
Spieratrofie wil zeggen dat er spiercellen worden afgebroken, met als gevolg dat je minder spiermassa overhoudt en minder kracht kunt zetten. De reden dat dit proces in gang wordt gezet, is doorgaans simpelweg dat de spieren onvoldoende gebruikt worden, waardoor je lichaam zich van deze onnodige energievreters probeert te ontdoen.
Je hoeft niet eens bedlegerig te zijn om last te krijgen van spieratrofie, al is dat wel een reden dan veel ouderen eraan lijden; een leefstijl waarin je het grootste deel van de dag zit, kan al voldoende zijn om ervoor te zorgen dat je spieren afgebroken worden. Ook excessief alcoholgebruik, ondervoeding en brandwonden kunnen een rol spelen.
Symptomen spieratrofie
Het eerste en belangrijkste symptoom van spieratrofie is dat je merkt dat je zwakker begint te worden. Vooral bij de arm- en beenspieren is dit vaak merkbaar: je kunt bijvoorbeeld zware voorwerpen niet langer oppakken, of je hebt meer moeite met klusjes die je eerst eenvoudig uit kon voeren. Als je één arm veel vaker gebruikt dan de ander, kan het ook gebeuren dat de minder gebruikte arm zichtbaar dunner is.
Verder zijn een voorovergebogen houding, problemen met lopen en een bewerkte bewegelijkheid van de nek ook tekenen die erop kunnen wijzen dat je een vorm van spieratrofie hebt.
Training
Wanneer de spieratrofie veroorzaakt wordt door een gebrek aan training en beweging is het doorgaans gelukkig mogelijk om het afbraakproces tot stilstand te brengen en zelfs om het weer om te keren. Training is daarbij van onmisbaar belang.
Door een zorgvuldig opgesteld trainingsschema te volgen, zorg je er immers voor dat de krimpende spiermassa weer aan het werk gezet wordt, waardoor de spiercellen zich herstellen of zelfs weer in aantal gaan toenemen.
In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer je door ziekte moeilijk in beweging kunt komen, kan fysiotherapie ook nuttig zijn. Een personal trainer of arts kan bepalen wat de beste behandeling is.
Voeding
Bij de aanpak van spieratrofie kan naast training ook voeding een belangrijke rol spelen. Allereerst is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen: die vormen immers de belangrijkste bouwstenen van je spieren.
Zonder eiwitten is het niet of nauwelijks mogelijk om meer spierweefsel te kweken. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende calorieën eet, zodat je spieren ook daadwerkelijk genoeg bouwstoffen hebben om zich te ontwikkelen.
Medische hulp
Bij spieratrofie is het altijd verstandig om even bij een arts te informeren naar de precieze maatregelen die je kunt nemen, maar wanneer je de laatste tijd geen bijzonder inactief leven geleid hebt, is het zeker nodig om medisch advies te vragen. In zo’n geval is het namelijk mogelijk dat de afbraak van spierweefsel door iets anders veroorzaakt wordt, en dan zijn bovenstaande adviezen lang niet altijd meer van toepassing.
Zo zijn multiple sclerose (MS) en de Lou Gehrigs-ziekte bekende veroorzakers van spieratrofie. Vraag je arts altijd om raad wanneer je je eigen krachtverlies verdacht vindt; door middel van medische tests kunnen eventuele dieperliggende oorzaken achterhaald worden.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
W. Verhoeven zegt:
Ik ben een vrouw van 72 jaar, slik al 20 jaar hydrocortison. In de loop van de jaren wordt mijn spierpijn steeds erger , kan dit te maken hebben met mijn hydrocortison gebruik?
Ana zegt:
Ik heb spieratrofie, fasciculaties , tintelingen, steengevoel, mierengevoel en prikpijn door prednison en wat ook erger wordt na het stoppen van prednison, (gegeven n.a.v. foute diagnose). Is hier nog iets tegen te doen, gaat in heel rap tempo achteruit.
Jan Timmer zegt:
Sinds 2008 heb ik spier atrofie in mijn boven benen.In 2011 heb ik laminectomie ondergaan vanwege een beknelling van het ruggenmerg,.de chirurg kon niet vertellen of de atrofie hieronder kwam. Na de operatie kwam de spierkracht weer wat terug, maar het lukte me nog steeds niet om uit hurk stand te gaan staan Zonder mijn armen te gebruiken. In de jaren erna is Deze ingreep 4 maal gedaan De neurochirurg zegt dat die kracht nooit meer ter6komt. Omdat aldie ingrepen niét geholpen hebben tot meer kracht ging de neuroloog verder onderzoek doen Een EMG deed hem bezorgd kijken.Hij stuurde .me door naar het UMC Utrecht, het centrum voor spierziekten. Ik ben daar nu drie maal geweest voor een diepe naalden EMG, ieder half jaar zijn er weer afwijkingen meer bij. Deze neuroloog zegt ook dat trainen niet tot meer kracht lijdt. Je snapt dat een en ander lijdde tot frustratie, Tesamen met het aanvraag van een scheiding door mijn vrouw na 25 jaar huwelijk. Ik heb geen ALS zeg ik tegen mezelf en die spieren moeten terugkomen. Bijkomend probleem is dat mijn testosteron 0 procent is, met de gel kan ik dit makkelijk laten stijgen. Wat kan ik volgens jullie het beste doen om de spieratrofie te behandelen. O ja.ik ben 62 jaar, wil graag weer rennen, motorrijden. Dagijks heb ik minimaal 2 uur aan beweeg minuten door het uitlaten van mijn 2 bouviers
Lotte (beheerder) zegt:
Wat ontzettend vervelend, Jan! Dat moet inderdaad tot heel veel frustratie leiden... Het lastige is dat wij bij medische aandoeningen niet goed advies kunnen geven. Wat betreft de afname van spieren kunnen we je voornamelijk aanraden om veel te blijven sporten. Als krachttraining niet (meteen) lukt, zou je ook kunnen beginnen met bijvoorbeeld zwemmen: daarmee kun je qua kracht ook aardig vooruit gaan. Verder voldoende eiwitten blijven eten en voor genoeg slaap en ontspanning zorgen!
Verder duim ik met je mee dat het onderzoek bij het ziekenhuis iets oplevert. Heel veel succes!
Groentje zegt:
Ik heb spieratrofie en ook fasciculaties in benen en armen. Ben 73 jaar. Heb altijd gesport. Door gewrichtsproblemen daarmee gestopt. Wel wandel ik bijna elke dag om te proberen in conditie te blijven. Mijn kracht in handen, armen en benen neemt echter af. Wat kan ik meer doen om deze achteruitgang te stoppen, liever nog om te keren.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Groentje,
Gewrichtsproblemen kunnen krachttraining lastiger maken, maar je zou eens met een personal trainer kunnen overleggen of er iets mogelijk is. Anders is zwemmen een geweldige manier om goed bezig te blijven zonder je gewrichten zwaar te belasten :-)
Mevr G Pit zegt:
Het komt in mijn familie voor daarom vind ik deze informatie belangrijk
Lotte (beheerder) zegt:
Dat kan ik me goed voorstellen, hopelijk is de informatie nuttig om spieratrofie te kunnen voorkomen! :-)