FitChef Turbo (deel 2) is uit…!

4

Spiermassa opbouwen tips!

Stevige biceps en zichtbare buikspieren: dat is waar veel mensen de sportschool voor induiken. Toch geven veel van hen het ook binnen een paar maanden alweer op. Als die resultaten uitblijven, is het immers makkelijk om te geloven dat spiermassa opbouwen wel niet jouw ding zal zijn. Het is echter niet nodig om je voornemens meteen buiten de deur te zetten. Iedereen kan spiermassa opbouwen, als je maar weet hoe het moet! Hoe voorkom je nu dat je maandenlang voor niets bezig bent? Met de onderstaande tips weet je precies waar je op moet letten.

Spiermassa en spierherstel

Om te begrijpen hoe je spiermassa opbouwt, zul je natuurlijk moeten begrijpen hoe spiergroei precies in zijn werk gaat. In feite is het mechanisme heel eenvoudig, hoewel wel een beetje tegenintuïtief. Om je spieren te laten groeien, moet je ze namelijk eerst licht beschadigen. Dit doe je door te trainen: als je je heel sterk inspant, ontstaan er minuscule scheurtjes in het spierweefsel.

Dat klinkt gelukkig ernstige dan het is. Je lichaam herstelt zich achteraf weer, en doet dat door je spieren een klein beetje sterker te repareren dan ze eerst waren. Op die manier bouw je dus na iedere training nét wat meer kracht en spiermassa op!

De juiste oefeningen

Als je een trainingsschema opstelt, is het kiezen van de juiste oefeningen natuurlijk van belang. Het is daarbij het efficiëntst om zo veel mogelijk voor samengestelde oefeningen te gaan, zoals de squat, deadlift en de bench press. Daarmee spreek je meerdere spiergroepen in één beweging aan, en train je dus meer spiermassa op hetzelfde moment. Let er verder op dat in jouw fitnessschema alle spiergroepen aan bod komen. Je wilt niet eindigen met brede schouders en spillebeentjes, om maar iets te noemen.

Progressieve belasting

Heb je eenmaal een sportschema opgesteld, dan is het belangrijk dat het daar niet bij blijft. Je zult je vanuit dat eerste schema steeds verder moeten ontwikkelen! Je lichaam wordt immers steeds sterker, waardoor gewichten die ooit uitdagend waren, heel makkelijk zullen gaan. En daar breng je natuurlijk niet de benodigde spierschade mee toe.

Je zult het jezelf dus steeds opnieuw moeilijk moeten maken. Dat hoeft niet alleen te betekenen dat je steeds zwaardere gewichten gebruikt. Ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals het aantal herhalingen of de duur van je rustpauzes. Wat je ook doet, zorg dat je training niet week in week uit hetzelfde is. Bij jezelf uitdagen! Dat klinkt misschien logisch, maar veel mensen lopen hier al in het begin op stuk.

Voldoende rust

Het laatste waar je in je trainingsschema op moet letten, is de hoeveelheid rust die je neemt. Dat klinkt misschien wat vreemd; je trainingen zijn immers de momenten waarop je wél bezig bent. Toch is de hersteltijd die je neemt een essentiële voorwaarde voor succes. Dat is logisch als je je realiseert dat spiergroei vooral een kwestie van ‘schadeherstel’ is.

Je spieren groeien niet door het trainen, maar door het herstel tussen de trainingen. Er moet daarom altijd minimaal 48 uur tussen twee trainingen van dezelfde spiergroep zitten, en bij sommige sporters zelfs meer. Je kunt wel trainingen sneller achter elkaar plannen, maar doe dat dan voor verschillende spiergroepen.

Een calorieoverschot

Om spiermassa op te bouwen, heb je natuurlijk voldoende bouwstoffen nodig. Je moet immers nieuw lichaamsweefsel opbouwen, en dat moet ergens vandaan komen. Om die reden heb je een calorieoverschot nodig om meer spiermassa op te kunnen bouwen. Natuurlijk moet je daarbij niet helemaal overboord gaan: je eet wat meer, maar ook geen kilo’s en kilo’s.

Gemiddeld is een overschot van ongeveer 10 tot 20% van je caloriebehoefte ongeveer goed. Dat betekent voor de meeste mensen 300 tot 500 calorieën extra per dag. Je hoeft het natuurlijk niet iedere dag gedetailleerd bij te houden, maar hou er een oogje op!

Eiwitten voor spiermassa

Zorg ook dat de macronutriënten binnen je dieet goed met elkaar in verhouding zijn. Om te beginnen heb je natuurlijk genoeg eiwitten nodig. Eiwitten bestaan uit aminozuren, en die worden door je lichaam op hun beurt weer gebruikt om nieuwe spierweefsels op te bouwen. Dagelijks kun je als krachtsporter ongeveer 1,5-1,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht aanhouden.

Wat de rest betreft: koolhydraten en vetten heb je echt nodig, ondanks alle dieethypes waarin ze compleet geschrapt worden. In ons FitChef-boek vind je bijvoorbeeld een hoop geschikte recepten waarmee je alles in de juiste verhouding binnenkrijgt.

Supplementen?

Nog een laatste vraag die je over sportvoeding veel hoort, is of je supplementen nodig hebt om spiermassa op te bouwen. Het antwoord is heel simpel: nee, je hebt ze zeker niet nodig. Als je zonder supplementen geen resultaat krijgt, zullen wat poeders en pilletjes daar geen verandering in brengen. Het probleem ligt dan ergens anders in je trainingsschema of leefstijl!

Als je wel resultaten krijgt zonder supplementen, heb je vaak echt niet zo veel meer aan die extra’s. Je kunt het, kortom, prima doen op gezonde, natuurlijke voeding. In sommige gevallen kunnen supplementen een steuntje in de rug geven; eiwitpoeders kunnen bijvoorbeeld wel erg makkelijk zijn. Maar voel je zeker niet verplicht om er tonnen van in te slaan!

Cardiotraining?

En ook een vraag die nog wel eens langskomt: moet je naast krachttraining ook aan cardio doen als je spiermassa wilt opbouwen? Het kan zeker een goed idee zijn, maar houd wel je primaire doel in de gaten. Zoals je weet heb je een calorie overschot nodig. Dit betekent dat je de calorieën die je met cardio verbruikt ergens zult moeten compenseren. Focus je op (zware, maar gecontroleerde) krachttraining, doe voornamelijk compound oefeningen en voeg (optioneel) wat cardio toe aan je sportschema.

Plan je cardiotrainingen bij voorkeur niet voor je krachttraining in. Op die manier voorkom je dat je geen energie meer over hebt intensief te kunnen trainen. Meer dan twee cardiotrainingen per week heb je daarnaast doorgaans niet nodig.

Hou de vooruitgang bij!

Nog een algemene tip voor het opbouwen van spiermassa is om je vooruitgang netjes bij te houden. Zeker als je in het begin met sprongen vooruitgaat, kan het verleidelijk zijn om daar een beetje laks over te doen. Je hebt echter ontzettend veel aan een nauwkeurig bijgehouden logboek. Zo werkt het simpelweg motiverend: je ziet opeens heel tastbaar hoever je al gekomen bent.

Bovendien helpt het je om eventuele problemen op te sporen. Kom je in een plateau terecht, dan merk je dat dankzij het logboek razendsnel op. Schrijf niet alleen op welke gewichten je gebruikt hebt, maar ook hoeveel reps je doet en hoe lang je rustpauzes zijn! Probeer elke keer je vorige training iets te verbeteren, zo ga je op termijn zeker vooruit!

Wees consistent

En ten slotte misschien wel de belangrijkste tip voor het opbouwen van spiermassa: hou vol. Krachtsport is niet makkelijk, en resultaten komen je niet vanzelf aanvliegen. Je zult echt hard moeten werken en discipline nodig hebben om je aan je eigen schema’s te houden. Het goede nieuws: het resultaat is al die moeite meer dan waard! Bereid je voor op wat stevige inspanningen en hou je aan bovenstaande tips, dan komen de resultaten vanzelf.

Wil jij afvallen of fitter worden met een plan en recepten dat werkt op de lange termijn? Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel?
Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 7 augustus 2017

Hoi Orhan,

Dank voor je reactie.

Als je spiermassa wilt opbouwen dan zou ik me ten eerste gaan focussen op krachttraining. Uit je reactie begrijp ik dat je nu alleen voetbalt?
Hoe vaak per week train je? In principe is dit goed te combineren met 3 krachttraining sessies van ongeveer een uur per week.

Train de spiergroepen bijvoorbeeld als volgt:

Dag 1: Borst - triceps
Dag 2: Benen - schouders
Dag 3: Rug - biceps

Doe 3 setjes van 12 herhalingen per oefeningen.
Wanneer je 12 herhalingen netjes kunt uitvoeren, dan verhoog je de volgende keer het gewicht totdat je weer 12 herhalingen kunt maken. Op termijn wordt je zo steeds sterker en bouw je spiermassa op.

Dit gaat alleen niet (of een stuk minder efficiënt) zonder een goed voedingspatroon.

Ten eerste heb je een calorie overschot nodig. Zonder dat overschot beschikt je lichaam niet over de bouwstoffen om te groeien.

In dit artikel kun je lezen hoe je uitrekent hoeveel calorieën je ongeveer nodig hebt:
https://drogespieren.nl/overig/energiebehoefte-berekenen

Gebruik dit als startpunt en ga vervolgens op basis van je progressie aanpassingen doen in je dieet.
Een goed streven is om per week hooguit 0,5 kilo in gewicht aan te komen. Dat je ook wat in vet aankomt is haast niet te vermijden. Maak je hier niet te druk om, dit ga je naarmate je spiermassa hebt opgebouwd weer weg werken door je calorie inname wat te verlagen. In de krachtsport wordt dit ook wel 'bulken' (aankomen) en 'cutten' (vetpercentage verlagen) genoemd.

Dan zijn er nog je macro's (eiwitten, koolhydraten, vetten). Iedereen is anders en het is dus niet precies te zeggen welke verhouding voor jou optimaal is. Wel zijn er richtlijnen die het meest gunstig zijn voor de verschillende lichaamstypen. In dit artikel kun je hier meer over lezen:
https://drogespieren.nl/krachttraining/macronutrienten

Wat ik je zou adviseren is het volgende:

- 1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht (gunstig voor krachtsporters)
- 1 gram vet per kg lichaamsgewicht (mag iets hoger als je moeite hebt om aan je kcal te komen)
- restant van je calorieën komt uit koolhydraten

Zorg dat je structureel iets boven je energiebehoefte uit komt en sla geen trainingen over.

Hoop dat je hier wat mee kunt!

Hoor het graag als je nog met vragen zit.

Groet,

Mark

Reageer
Orhan - 6 augustus 2017

Mijn naam is orhan, ik ben voetballer en ben erg bezig met mijn lichaam. Ik ben 1.85 m lang en ben nu op een gewicht van 72,5 kilo soms 73.. dit is te licht. Ik heb ook echt 5,5 procent vet ik kom ook echt nooit aan hoeveel ik ook eet en wil ook niet aankomen in vet maar in spiermassa.. maar door mijn dagelijkse intensieve bewegingen kom ik ook geen grammetje aan. Ik wil een gewicht van 78 kilo ongeveer halen want te zwaar moet ik ook niet zijn want dan verlies ik mijn snelheid en behendigheid.
Misschien hebben jullie of jij een tip of informatie voor mij hoe ik mijn spiermassa kan opbouwen door middel van voeding.

Reageer
Mark (beheerder) - 7 juni 2017

Hoi Vanity,

Dat mag zeker. Je kunt me mailen op info@drogespieren.nl.

Groetjes,

Mark

Reageer
Vanity de Bruijn - 7 juni 2017

Kan ik jou ook mailen voor verdere vragen over hoe je het best kan beginnen?
Groetjes,
Vanity de Bruijn

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 4 reacties