Vraag een paar mensen in de sportschool wat hun belangrijkste doel is, en je krijgt waarschijnlijk veel dezelfde reacties. Niet veel mensen willen echt enorm breed en gespierd worden. De meeste van ons raken liever wat vet kwijt… en willen voor zichtbare buikspieren trainen.
Helaas is dat laatste niet zo makkelijk als je lijkt. Bij het trainen van je abs kan nog aardig wat fout gaan… Hoe vaak moet je je buikspieren trainen? Welke oefeningen gebruik je daarvoor, en wat zijn de meest gemaakte fouten? Je leest het allemaal in deze blog!
Oefeningen voor buikspieren
Wil je je buikspieren trainen, dan heb je natuurlijk de juiste oefeningen nodig. Belangrijk om je te realiseren is dat je buikspieren niet alleen uit die zichtbare abs bestaan. Er zijn meerdere groepen buikspieren, en voor een evenwichtige training moeten die allemaal aangesproken worden.
Oefeningen bovenste buikspieren
De bovenste buikspieren zijn voor veel mensen de belangrijkste categorie. Het is belangrijk om je te realiseren dat deze spiergroep ook al mee wordt getraind in veel andere samengestelde oefeningen (compound oefeningen) voor het hele lichaam. Toch is het wel degelijk interessant om ze ook nog specifiek te trainen. Dat gaat bijvoorbeeld met de volgende twee oefeningen:
- Sit-up: ga met gebogen knieën op de rug liggen, met de handen gekruist op de borst. Span de buikspieren aan om overeind te komen. Hou die positie ongeveer een seconde vast en zak weer naar de vloer.
- Crunch: dezelfde procedure, maar nu blijft de onderrug gedurende de hele oefening op de grond.
Oefeningen onderste buikspieren
De onderste buikspieroefeningen bevinden zich tussen de buik en de schaamstreek. Door deze regio ook goed te trainen, worden de buikspieren ook hier strakker. De volgende drie buikspieroefeningen voor thuis zijn ideaal voor de onderste buikspieren:
- Pulse up: ga op de grond liggen met je handen onder je billen. Steek je benen gestrekt omhoog, zodat ze een hoek van negentig graden met je lichaam maken. Duw nu je benen zo ver mogelijk de lucht in. Je onderrug komt ongeveer 15 centimeter omhoog, je armen blijven op de grond.
- Leg walks: ga weer op de grond liggen en til één been langzaam op tot een hoek van negentig graden. Laat langzaam weer zakken en herhaal zo om en om met beide benen.
- Double leg lifts: bij de double leg lifts doe je hetzelfde, maar nu til je beide benen tegelijk omhoog en omlaag. Leg je benen tussendoor niet op de grond, maar laat ze iets daarboven hangen.
Oefeningen schuine buikspieren
De schuine buikspieren zijn de derde belangrijke component van een compleet sixpack. Ze bevinden zich in je zij en worden met bovenstaande oefeningen nog niet zo sterk aangesproken. Gelukkig zijn er ook buikspieroefeningen voor thuis waarmee je de schuine buikspieren traint. De volgende twee zijn bijvoorbeeld erg effectief:
- Zijwaartse crunch: deze oefening lijkt erg op de gewone crunch. Je komt echter niet recht omhoog, maar buigt je linkerborst richting je rechterknie en vice versa.
- Side plank: dit is een zware, maar effectieve oefening. Ga op je zij liggen, steunend op je elleboog. Til dan je heup omhoog, zodat schouders, heupen en benen één rechte lijn vormen. Probeer dit minstens 30 seconden vol te houden.
Oefeningen core buikspieren
De laatste categorie is de core. Deze groep spieren wordt vaak over het hoofd gezien; hij is namelijk niet zo zichtbaar in het sixpack. Toch is de core wel erg belangrijk voor je algehele houding en praktische kracht. De core spieren worden het beste getraind met statische buikspieroefeningen, zoals deze twee:
- Plank: steun op je ellebogen en knieën. Til je heupen omhoog, zodat je lichaam een rechte lijn vormt. Span je bilspieren aan en probeer je navel naar binnen te trekken. Hou deze houding zo lang mogelijk vol.
- Static V-sit: begin zittend. Span de buikspieren aan en til je benen op tot 45 graden. Als je je rug recht houdt, vorm je nu een soort grote V. Hou deze positie eveneens zo lang mogelijk vol (zonder om te vallen).
Hoe vaak buikspieren trainen?
Genoeg oefeningen om je buikspieren te trainen, dus. Maar dat is niet het enige belangrijke element van een goede buiktraining! Ook de frequentie van je trainingen is een factor die veel van het resultaat bepaalt.
Een goede vuistregel is om maximaal drie keer per week je buikspieren te trainen. Hou er daarbij rekening mee dat ook veel algemenere oefeningen de buikspieren aanspreken. Squats en deadlifts vormen bijvoorbeeld ook een stevige belasting voor je core. Het is slim om deze oefeningen in te plannen op dagen dat je ook je buik traint.
Buikspieren trainen: veelgemaakte fouten
Probeer je braaf je buikspieren te trainen, maar zie je geen resultaat? Misschien maak je één van deze veelvoorkomende fouten in je training!
1. Je traint je buikspieren elke dag
Meer training is meer resultaat, toch? Nou… helaas klopt dat niet helemaal. Spieren hebben namelijk genoeg tijd nodig om te herstellen van de beschadigingen die ze tijdens het trainen oplopen. Krijgen ze die tijd niet, dan kan de schade opbouwen en juist de groei verhinderen.
Het is dus juist minder productief om je buikspieren dagelijks te trainen! Zorg dat er tussen twee trainingen van dezelfde spiergroep altijd minimaal een dag rust zit. Meer dan drie buikspiertrainingen per week is echt niet nodig en werkt zelfs averechts.
2. Je doet alleen crunches
Crunches staan bekend als dé oefening voor je buikspieren… en dat is onterecht. Om te beginnen zijn ze ook weer niet zó effectief. Als je ze verkeerd uitvoert, kunnen ze zelfs flink wat schade aanrichten in je onderrug.
Maar daarnaast geldt: het is nooit goed om maar één oefening te gebruiken voor een spiergroep. Juist de afwisseling tussen verschillende bewegingen zorgt ervoor dat de spieren uit meerdere hoeken getraind worden. Hierboven staan genoeg oefeningen om inspiratie uit op te doen.
3. Je gebruikt geen compoundoefeningen
Compounds zijn oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijk in beweging brengen. Voorbeelden zijn de squat en de deadlift. Deze groepen vereisen een goede techniek, waardoor veel sporters ze uit de weg gaan. Maar dat is echt zonde!
Juist compounds zorgen er namelijk voor dat je ‘core’ goed ontwikkeld raakt. Ze helpen je om een sterke basis te ontwikkelen, met spieren die fatsoenlijk met elkaar samenwerken. Bovendien kun je met compounds veel meer gewicht gebruiken, en daarmee een extra sterke groeiprikkel creëren.
4. Je gebruikt geen isolatie-oefeningen
Het is dus belangrijk dat de basis van je work-out uit grote compoundoefeningen bestaat. Maar dat wil niet zeggen dat je alléén compounds moet gebruiken. Juist voor de buikspieren zijn ook specifieke isolatie-oefeningen geschikt. Combineer beide type oefeningen voor het beste resultaat.
5. Je gebruikt te weinig gewicht
Voor de meeste spieren weten mensen dat ze met stevige gewichten moeten trainen. Hoe zwaarder (maar gecontroleerd) dat is, hoe meer je je spieren immers het signaal geeft dat je meer kracht nodig hebt.
En toch wordt datzelfde punt voor de buikspieren meestal over het hoofd gezien! Veel mensen trainen hier zelfs volledig zonder gewicht. En dat kán, natuurlijk, maar effectief is anders. Door wat meer belasting aan je training toe te voegen, zul je sneller resultaten gaan zien.
6. Je wilt plaatselijk vet verbranden
De mythe van het plaatselijk vet verbranden verdwijnt maar niet. Het idee hiervan is dat je vet op specifieke plaatsen zou kunnen verbranden door die specifieke spieren te trainen. Buikvet verbranden met sit-ups, bijvoorbeeld.
Maar dat is helemaal niet mogelijk! Je lichaam haalt vet van over je hele lichaam als je extra energie nodig hebt. Wil je afvallen, dan zul je dus in het algemeen meer calorieën moeten verbranden dan je binnenkrijgt – niet alleen met je buikspieren.
7. Je denkt dat buikspieren trainen genoeg is
Als je zichtbare buikspieren wilt, ben je er niet met alleen wat buikspieren trainen. Er moet immers ook geen laagje vet overheen liggen… Dat betekent dat je vetpercentage als geheel vrij laag moet zijn. De beste manier om daarvoor te zorgen is om ook over de rest van je lichaam veel zware krachttraining te doen.
En natuurlijk moet daarnaast ook je dieet op orde zijn. Om te beginnen heb je voldoende eiwitten nodig om nieuw spierweefsel op te bouwen. Maar alleen daarmee ben je er nog niet. Om gezond en duurzaam te kunnen trainen, is een gebalanceerd eetpatroon essentieel. Zorg dus dat je naast de juiste macro’s ook voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.
Buikspieren trainen in het kort
Wil je stevige buikspieren trainen, dan is balans dus het sleutelwoord. Niet te vaak trainen, en ook niet te weinig. Voldoende samengestelde oefeningen, maar ook voldoende isolatie. Voldoende eiwitten, maar niet zo veel calorieën dat je sixpack onder een laagje vet verdwijnt.
Het kan even uitproberen zijn om te vinden wat voor jou het beste werkt. Maar als je bovenstaande tips en valkuilen in gedachten houdt, vind je uiteindelijk vanzelf een trainingsregime waarmee jouw buikspieren flink kunnen groeien!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Wendy zegt:
Hoi,
Ik ben heel dun, maatje 25
Dunne beentjes, maar heb een enorme vet rol rond mijn buik.
Ik zou graag wat dikkere benen willen, die ben ik ook aan het trainen.
Maar mijn buik is echt te dik en past niet bij m’n lichaam
Als ik zou gaan lijnen, val ik bij m’n benen af!
En dat wil ik niet!
Benieuwd naar jullie reactie.
Bedankt alvast
Ineke zegt:
Hoi Wendy,
Ik denk dat ons artikel over bulken en cutten jou kan helpen. In de basis geldt dat je eerst begint met spieropbouw (bulk) en na een aantal maanden je focus legt op het verminderen van je vetpercentage (cut).
Lydia zegt:
Ik doe in de sportschool elke keer de 'buikspier tien minuten (groepstraining)' mee. Ik sport zo'n 4-5 keer per week, voornamelijk krachttraining. Er werd mij daar verteld dat het geen kwaad kan om dan ook elke keer die tien minuten mee te doen, maar daar ben jij het dus niet mee eens, begrijp ik?
jordi zegt:
hey mark bedankt, ik heb hier een link van een video die ik tot nu toe 1 keer gedaan heb https://www.youtube.com/watch?v=Bv_0QWtqfVY . is deze video goed? ook voor een sixpack? ik weet nu hoe een beetje hoe ik vet moet verliezen: ik moet minder eten dan ik nomaal doe ik moet meer uitgeven dan ik binnen krijg en ik moet veel eiwitten binnen krijgen maar moet ik elke dag die video overnieuw doen? maakt mij niet uit. maar ik wil graag weten hvl maanden/weken ik moet doorgaan.
groetjes
jordi
jordi zegt:
hey mark ik bedoel met een trainings schema voor mijn hele lichaam. alvast bedankt
groetjes
jordi
Mark zegt:
Dag Jordi,
Wat ik in dat gevoel zou doen is op Youtube even zoeken naar 'Interval workout full body home'
Daar kom je enorm veel workouts voor je hele lichaam tegen, voor beginners en gevorderden.
Dit zijn allemaal trainingen met eigen lichaamsgewicht. Zorg dat je tussen je trainingen 1 dag rust neemt.
Dus zo kun je 3 tot 4 keer per week trainen.
De workouts zijn vaak zo'n 20 minuten. Dit is op zich voldoende. Je kunt ze zelf zwaarder maken door de intensiteit steeds ietwat te verhogen.
Als je echt wat zwaarder wilt gaan trainen dan kun je eenmalig een keer een bankje met een set dumbbells aanschaffen.
Daar kan je vrijwel elke spiergroep mee trainen.
Hoop dat je hier wat mee kunt!
Groet,
Mark
jordi zegt:
hallo mark, weer met mij. misschien is het iets te veel gevraagt... maar zou je misschien een klein schema voor me kunnen maken met wat ik per dag kan doen.. ik zou dat erg fijn vinden ik kan niet naar een sportschool ik doe alleen maar aan thaiboks. dus het is ook al weer wat lastiger. maar misschien weet jij een oplossing..
misschien heb je deze info nodig:
-gewicht 58 kilo
-lengte 1.80
-leeftijd 16
ik hoor graag van je. (ik heb geen haast)
gr jordi.
Mark zegt:
Hoi Jordi,
Bedoel je een thuis trainingsschema voor je gehele lichaam?
Oefeningen met eigen lichaamsgewicht?
Groet,
Mark
jordi zegt:
hey mark,ik wil graag een sixpack ik doe geen kracht training maar ik doe aan thaiboks al ongv 6 jaar ik ben pas sinds kort bezig met een sixpack op te bouwen. weet jij misschien hoelang en welke oefeningen ik moet doen. ik ik doe elke dag voor dat ik naar bed ga mijn oefeningen dat zijn verschillende bui oefeningen en dan doe ik alles bij elkaar ongv 100 keer/sec.ik denk zelf dat ik langer en vaker mijn oefeningen moet doen.ik hoor graag van je
gr jordi
Mark zegt:
Ha Jordi,
Het zichtbaar krijgen van je buikspieren is vooral een kwestie van het verlagen van je vetpercentage.
Bij de meeste mannen zijn de buikspieren zichtbaar rond zo'n 10% lichaamsvet. Dit kan per persoon wat verschillen.
Qua oefeningen voor de buikspieren kun je denken aan:
- Squat
- Deadlift
- Plank
- Mountain climbers
- Hanging knee raise
- Reverse crunch
- Ab wheel
Mark zegt:
Ha Ingrid,
Als je zwaarder wordt dan betekent dat simpelweg dat je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Het kan dus zijn dat je teveel koolhydraten eet.
Doe je naast het hardlopen ook nog iets aan krachttraining?
Zo niet, dan zou ik je dat sterk adviseren.
Door je spieren te versterken gaat ook je ruststofwisseling ietwat omhoog. Op de lange termijn helpt dit enorm bij het afvallen.
Het 'nadeel' van (veel) hardlopen is dat je er geen spieren mee opbouwt. Je verbruikt tijdens het lopen dus wel calorieën, maar daar stopt het dan ook.
Hoop dat je hier iets mee kunt!
P.s. Als je vragen hebt, bijvoorbeeld over je voedingspatroon, dan hoor ik dat graag!
Groetjes,
Mark
Ingrid zegt:
Hoi Mark, ik loop regelmatig hard en eet gezond. Nu merk ik de laatste tijd dat ik langzaam zwaarder word. Komt dit nu omdat ik teveel koolhydraten eet (om genoeg energie voor het lopen te hebben) of zijn dit spieren? Of de leeftijd (49). Ik wil nu toch wel iets afvallen..
Gr. Ingrid
erica hulshof zegt:
Hoe weet je nou precies hoeveel je per dag verbranden? ?Ieder mens is toch anders?
Mark zegt:
Ha Erica,
Dat is ook nooit exact te bepalen.
Wel zijn er formules voor. Bijvoorbeeld die van Harris en Benedict.
https://drogespieren.nl/overig/energiebehoefte-berekenen
Met deze formule maak je een schatting van je energiebehoefte.
Vervolgens ga je vanaf daar kijken hoe je lichaam op de calorie inname reageert.
Het is dus belangrijk om je eigen lichaam te leren kennen.
Groet,
Mark
Shamanta zegt:
Hi Mark, heb je boek gekocht en ben er echt heel blij mee. Ben nu bezig met je formules voor calorie inname. Zit nu met het volgende: ik kies ervoor om eerst af te vallen omdat ik buikvet heb, dit is dus plaatselijk want ben verder wel slankgebouwd.
Mij doelstelling is uiteindelijk meer spiermassa kweken.
Zodra ik dan het juiste vetpercentage en gewicht heb ligt de focus dan op gewicht blijven of juist op aankomen? En is die overgang qua calorie inname niet slecht voor mijn lichaam?
Groetjes Shamanta
Mark zegt:
Hoi Shamanta,
Goed om te horen dat je blij bent met het boek! :)
Zodra je het gewenste vetpercentage hebt bereikt ga je langzaam aan je calorieën wat verhogen.
Dus niet ineen van 300 onder je energiebehoefte naar 300 boven je energiebehoefte.
Verhoog het bijvoorbeeld in stappen van 200 calorieën per week.
Hoop dat je hier wat mee kunt!
Groetjes,
Mark