Over E-nummers en andere toevoegingen wordt vaak veel drukte gemaakt. In sommige gevallen is dat terecht, in andere gevallen is het duidelijk onzin. Ook geheel natuurlijke ingrediënten hebben soms namelijk een E-nummer; dat kun je niet kunstmatig meer noemen.
En dan zijn er nog de E-nummers waar al decennialang enorme discussies over gehouden worden. E621, ook wel bekend als MSG of dé smaakversterker, is er daar één van.
Volgens sommigen is het geheel ongevaarlijk, volgens anderen is het verantwoordelijk voor kanker, hersenziektes en nog talloze andere enge aandoeningen. Wat kun je dan geloven? En moet je E621 nou helemaal vermijden of niet? We zetten hieronder zo veel mogelijk antwoorden over deze smaakversterker bij elkaar.
Wat is E621?
E621 is vooral in Azië al heel lang bekend, onder de iets pakkender naam ve-tsin. In de westerse wereld wordt het ook vaak MSG genoemd, een afkorting voor ‘mono sodium glutamate’ of mononatriumglutamaat. Hoe je het ook noemt, het gebruik is doorgaans hetzelfde: E621 wordt aan eten toegevoegd om de smaak te versterken.
Dat is mogelijk omdat het stofje zelf de zogenaamde ‘umami’-smaak heeft: de vijfde hoofdsmaak naast zoet, zout, zuur en bitter. E621 versterkt daarmee vooral zoute en een beetje zoete smaken. Het zorgt ervoor dat hartig eten intenser smaakt, al met al. In de westerse keuken wordt het traditioneel niet gebruikt, maar de voedingsindustrie maakt er volop gebruik van!
Klachten over E621
Nu hoeft het natuurlijk niet direct een probleem te zijn als een stof vaak door de industrie wordt ingezet. Het nadeel van E621 is echter dat er een enorme hoeveelheid klachten over ongezonde bijwerkingen aan vastkleeft. Wat de gevolgen van het goedje precies zijn, dat verschilt dan wel weer per persoon. Sommige mensen krijgen er hoofdpijn of migraine van, worden duizelig, vermoeid of somber.
Anderen krijgen hartkloppingen en gaan overmatig zweten van de consumptie van E621. Bij astmapatiënten kan het goedje soms een versterking van symptomen tot gevolg hebben. Buikkrampen en diarree behoren verder ook nog tot de mogelijkheid. Dat klinkt dus allemaal niet alsof E621 je gezondheid echt veel goed doet.
Wetenschap over E621
Toch is de wetenschappelijke consensus over E621 dat het in normale porties veilig is. En zoals je van een dergelijk gevoelig onderwerp kunt verwachten, zijn er behoorlijk veel onderzoeken naar gedaan! Dat betekent automatisch ook dat er een paar tussen zitten die problemen lijken aan te tonen. Het merendeel wijst echter uit dat E621 geen problemen met zich meebrengt.
Wat maken we daar dan van? Natuurlijk is het makkelijk om te roepen dat de gezondheidsindustrie corrupt is en door de voedselproducenten betaald wordt. Zeker niet ieder onderzoek naar E621 is echter op die manier gefinancierd. Wat moeten we dan met een middel waar aan de ene kant veel over geklaagd wordt, maar dat aan de andere kant door alle instanties veilig is bevonden?
E621 in de natuur
Laten we eerst nog wat beter naar de aard van het goedje kijken. E621 bestaat namelijk in minder geconcentreerde vorm ook gewoon buiten de laboratoria! Zoals gezegd is het een mononatriumglutamaat: met andere woorden, en stof die uit natrium en glutamaat bestaat. Natrium is gewoon zout. Glutamaat is een verzamelnaam voor een aantal verschillende zouten die je lichaam van nature gewoon nodig heeft.
Ze werken als neurotransmitter in de hersenen en stimuleren daarbij het hele zenuwstelsel. In de natuur zitten deze zouten bijvoorbeeld ook in vlees, vis, paddenstoelen, gist en lavas (dat kruid dat naar maggi smaakt). We vinden glutamaat daar gewoon een fijne smaak, juist omdat onze hersenen het nodig hebben.
Ieder mens is anders!
Hoe kan het dan toch dat er zo veel klachten in verband worden gebracht met E621? Simpel: hoewel het middel van nature niet problematisch is, wordt het als MSG natuurlijk wel zwaar geconcentreerd. En als het dan ook nog eens in allerlei verschillende producten gestopt wordt, is het makkelijk om er te veel van binnen te krijgen.
Niet iedereen kan daar even goed tegen! Een intolerantie voor MSG kan bij verschillende hoeveelheden voor problemen zorgen. Dat betekent niet meteen dat de stof voor iedereen problematisch is. Er gaan mensen dood van noten, maar dat wil niet zeggen dat we allemaal noten moeten mijden. Het betekent wel dat het ook echt geen aanstellerij is als sommige mensen er wel last van krijgen.
En… E621 in ongezond eten
Niet iedere ongezonde bijwerking van E621 kan verklaard worden met wisselende tolerantie. Zo laten onderzoeken bijvoorbeeld zien dat mensen die meer E621 eten, gemiddeld ook dikker zijn. Dat betekent echter niet direct dat je van E621 dik wordt. Het verband zit net even anders. E621 wordt vooral aan ongezonde voedingsmiddelen toegevoegd, waar je dan ook nog eens meer van gaan eten door de intensere smaak.
En dát leidt inderdaad tot een ongezond gewicht. Omgekeerd kun je smaakversterker echter ook gebruiken om gezondere producten gegeten te laten worden. Zo krijgen mensen zonder eetlust bijvoorbeeld toch nog genoeg nutriënten binnen. Wanneer het zo toegepast wordt, hoeft E621 geen enkele relatie met overgewicht te hebben.
E621 schuilnamen
Maar natuurlijk kan het zijn dat jij er wel last van hebt. Voel je je vaak somber of duizelig als je kant-en-klare voedingsmiddelen, Chinees of sauzen uit de supermarkt gegeten hebt? Hou je daarna urenlang een gevoel van dorst? Of krijg je vaak aanvallen van hoofdpijn na het eten? Dan kan het zeker interessant zijn om eens een paar weken helemaal geen MSG meer te eten.
Reageer je daar goed op, dan is het spul voor jou duidelijk geen aanrader. Lastig is wel dat E621 niet altijd met dat nummer op etiketten staat. Veelgebruikte schuilnamen zijn bijvoorbeeld:
- MSG
- Gistextract
- Ve-tsin
- Natriumglutamaat
- Mononatrium l-glutamaat
E621 vermijden
Nu wordt E621 vooral gebruikt in bewerkte producten: sauzen en dressings, kant-en-klare maaltijden, hartige snacks en kruidenmengsels. Door zo veel mogelijk verse en natuurlijke producten te gebruiken, vermijd je grote porties van het stofje sowieso al. Sommige producten zijn echter moeilijk te ontwijken. Sauzen als bijvoorbeeld sojasaus maak je moeilijk zelf.
In zo’n geval kun je het best in biologische winkels zoeken of je een MSG-vrije variant van het product kunt vinden. Maar maak je niet te druk om kleine beetjes, tenzij je zelf de effecten voelt. Wie beweert dat je van ieder snufje E621 dood kunt gaan, is vooral paniek aan het zaaien.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Ik reageer enorm op E621 ik krijg er hartkloppingen van en koud zweet. Letterlijk doodeng.
Zelfs bij een klein beetje. Ik lees tegenwoordig ieder etiket om zeker te weten dat het er niet in zit en eet alleen nog biologisch ook de specerijen. Baal er enorm van dat het in zoveel producten verstopt zit en het een toevoeging is die niets aan smaak bijdraagt wat je niet zelf kunt maken.
MiPa zegt:
waarom moet er in bouillon blokjes dit spul zitten. Als ik zelf bouillon trek van kip of mergpijpjes zit er niets in en smaakt het even of zelf nog beter.
Ineke zegt:
Wat goed! Voor de producenten is het een manier om veel smaak te krijgen in 1 klein blokje.
Val zegt:
Bouillonblokje kan altijd maar chemische … rommel kies je zelf. Koop het NIET! Gemakkelijk om het te kopen en een beetje moeite om het maken!! Do It en geen excuus maken om gezonder te worden!!
Pieter de Wit zegt:
Hallo Val, Zelf maken is altijd een goede optie. Het is gezond en geeft ook veel voldoening.
Val zegt:
Ik koop bouillonblokjes waar geen chemische producten in zitten… andere winkel is snel te vinden. Veel succes voor kleine moeite
J. Geelen zegt:
Laat die troep uit ons eten, we breng zelf de smaak aan,
het is allemaal zogenaamd onschadelijk mits niet teveel inname,
maar die troep zit bijna overal in, wat te koop is in de supermarkt.
Opzet of,,,,?
Anoniem zegt:
Laat die troep uit ons eten, we breng zelf de smaak aan,
het is allemaal zogenaamd onschadelijk mits niet teveel inname,
maar die troep zit bijna overal in, wat te koop is in de supermarkt.
Opzet of,,,,?
Anoniem zegt:
Het zit niet overal, koop vers en kruid u eigen eten of moeten we smaakversterkende middelen gebruiken die alleen maar zout en/zoet geven… ga aub niet naar een restaurant want dan ga je klagen omdat jij of later u kinderen geen andere. smaken herkennen… ♂️
Anoniem zegt:
Opzet is niet nodig want we doen al zelf domme dingen die we niet kunnen uitleggen en zelfs niet waarom we ze nemen. Koop zout en peper als basis (wees niet lui) en geen chemische stoffen waar je ziek (kanker, duidelijke slachtoffers) van kan worden. Wees niet lui/nonchalant en dom aangezien je de info hebt gekregen om u kind(eren) en toekomst gezond op te voeden.
anne. proost1@gmail.be zegt:
heel duidelijk uitgelegd. We kunnen nu persoonlijke conclusies trekken.
Bedankt
johanna zegt:
heel duidelijk uitgelegd. We kunnen nu persoonlijke conclusies trekken.
Bedankt
Paul zegt:
Dit is de eerste keer dat ik een artikel over MSG lees dat neutraal is en met beide benen op de grond staat.
Gewoon gezond verstand gebruiken , en zoals met alles. Geniet met mate.
Een "broodje gezond met Aromat", of een "pot instant noodles" bevatten allebei MSG.
Maar je kunt ze niet allebei gezond of ongezond noemen.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Paul,
Dankjewel, dat is precies waar we voor gingen! Fijn als je er iets aan hebt :-)