Je ziet tegenwoordig steeds vaker mensen rondlopen met iets dat net geen armband en net geen horloge is. Die slanke bandjes, vaak met een smal schermpje erin, zijn activity trackers – apparaatjes die, de naam zegt het al, je activiteit bijhouden. De afgelopen jaren zijn ze steeds populairder geworden.
Maar wat meten ze nu precies, en waarom zijn mensen daar zo enthousiast over? Zijn activity trackers eigenlijk gewoon sporthorloges, of hebben ze een toegevoegde waarde? En als je er eentje overweegt te kopen, waar moet je dan op letten – en wat zijn de topmodellen van dit moment? We gaan er hieronder uitgebreid op in!
Waarom een activity tracker?
De eerste vraag is natuurlijk: waarom zou je in vredesnaam een activity tracker willen hebben. Is het echt zo zinnig om bij te houden hoeveel je op een dag beweegt? En grappig genoeg is het antwoord: ja! De reden is tweeledig. Het eerste punt is dat veel mensen hun hoeveelheid activiteit grondig overschatten.
Dat zorgt voor veel misverstanden en frustratie. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen waarom je maar niet afvalt, als je toch genoeg calorieën denkt te verbranden. Een activity tracker helpt je om een realistischer beeld te krijgen, zodat je daarmee aan de slag kan.
De tweede reden is dat veel mensen automatisch meer gaan bewegen als hun activiteit bijgehouden wordt! Je weet immers dat het ‘resultaat’ oplevert: die bevredigende cijfertjes aan het eind van de dag.
Wat meet een activity tracker?
Maar hoe houdt een activity tracker nu precies je activiteit bij? Veel mensen denken dat zo’n ding alleen als stappenteller functioneert, maar de nieuwste modellen kunnen veel meer dan dat. De meest voorkomende functies zijn:
- Stappenteller: Die stappenteller zit inderdaad wel in de meeste activity trackers. Het aantal stappen dat je op een dag zet, geeft immers een heel aardige indicatie van de mate waarin je bezig bent. Op veel trackers kun je ook zelf een doel instellen voor de afstand die je op een dag af wilt leggen. Vaak worden ook extra gegevens, zoals afstand of het aantal traptreden, bijgehouden.
- Hartslag: Je stappen alleen zijn echter niet zo’n goede indicatie van de mate waarin je je inspant. Hoe beter je conditie is, hoe minder een flink eind wandelen van je vraagt. Om een betere schatting te maken van het aantal calorieën dat je verbrandt, wordt ook de hartslag gemeten. Daar hoef je tegenwoordig allang niet meer zo’n nare band voor om je borst. Activity trackers hebben een sensor aan de binnenkant om je hartslag vanaf je pols te meten.
- Slaapkwaliteit: Niet iedereen vindt het prettig om ’s nachts een sensor te dragen, maar het kan nuttig zijn om je slaapkwaliteit mee te meten. Op die manier krijg je inzicht in je eigen slaappatronen. Dat kan je weer helpen om de omstandigheden in je slaapkamer aan te passen en de best mogelijke nachtrust te krijgen!
Verbinding met smartphone
Niet alle activity trackers hebben een schermpje. Het is echter wel aan te raden om er eentje met scherm te kopen. Zo check je bijvoorbeeld makkelijk even hoeveel stappen je nog moet zetten op een dag. Toch is zo’n klein scherm meestal niet voldoende voor alle gegevens die een activity tracker kan meten.
Om die reden zijn veel van die bandjes ook via bluetooth met een smartphone te verbinden. Je kunt dan de bijbehorende app downloaden en daar alle gegevens in mooie grafiekjes bekijken. Ook kan een activity tracker via de smartphone gebruik maken van GPS-gegevens. Daarmee kun je afgelegde afstanden bijhouden.
Let op: geen sporthorloge!
Om ten slotte nog even een klein misverstand aan te kaarten: een activity tracker is geen sporthorloge. Een sporthorloge is specifiek gemaakt om gebruikt te worden tijdens trainingen. Dat betekent dat hij minder geschikt is om de hele dag door te dragen. Zo’n apparaatje meet doorgaans bovendien ook geen dingen als slaapritme.
Een activity tracker is omgekeerd niet altijd geschikt om als sporthorloge te gebruiken. Wil je dat wel doen, kies dan voor een wat robuuster model. Je wilt immers niet dat je je bandje per ongeluk beschadigt als je stevig in beweging komt.
De populairste modellen
Natuurlijk zijn er ontzettend veel activity trackers op de markt. De modellen verschillen vaak in functionaliteiten, en natuurlijk ook in prijs; je hebt ze overal tussen de 50 en 300 euro. We zouden je aanraden om niet automatisch voor de goedkoopste optie te gaan. Vaak gaat dat namelijk ten koste van de nauwkeurigheid van de metingen, en daar ben je ook niet mee geholpen.
Bovendien is het zonde om allerlei functionaliteiten te missen die je voor een paar euro meer ook krijgt. Wat zijn dan wel goede keuzes? We zetten hieronder drie toppers van het moment op een rijtje.
1. De FitBit Charge 2
FitBit is hét merk als het op activity trackers aankomt. (Er zijn zelfs mensen die alle activity trackers inmiddels Fitbits noemen). De FitBit Charge 2 is een mooie band waarmee je zeker niet voor gek hoeft te lopen. Dankzij de gevestigde reputatie weet je zeker dat het met de kwaliteit wel goed zit, en je hebt bovendien twee jaar garantie op de tracker. De FitBit Charge 2 kost 139 euro.
2. De Garmin Vívosmart 3
De Vívosmart 3 is wat compacter dan de Charge 2, maar verder heel vergelijkbaar. Hij is iets duurder, namelijk 149 euro. Garmin is een wat kleiner merk, maar de nieuwste modellen concurreren heel aardig met die van FitBit. Een voordeel van de Vívosmart 3 is dat de app Nederlandstalig is. Ook geeft deze tracker een overzicht van je stressniveau door de dag heen, op basis van je hartslag!
3. Samsung Gear Fit tr2
Wil je je activity tracker ook gebruiken om wat actiever aan het sporten te slaan? De twee bovengenoemde modellen zijn niet per se geschikt om mee te fietsen of hard te lopen. De functionaliteiten van de Samsung Gear Fit tr2 komen verder ongeveer overeen met de FitBit Charge 2.
Het is een wat steviger model, en de prijs ligt verder ook wat hoger: op 189 euro. Wanneer je je tracker ook als sporthorloge wilt gebruiken, kan dat echter zeker de moeite waard zijn.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Linda zegt:
Ik heb in Januari een Fitbit Charge 2 gekocht omdat ik weer fulltime kantoorwerk ging doen en iets meer inzicht wilde krijgen in wat stilzitten doet (en reminders wilde krijgen elk uur te bewegen). Het horloge heeft me bijzonder veel inzichten gebracht in het aantal calorien dat ik op een dag verbrand. Ik hield/houd dat bij en probeer niet meer te eten dan ik verbrand. De grootste eyeopener voor mij was dat de calorien die ik verbrand met sporten eigenlijk een stuk lager zijn dan ik altijd dacht. Je moet daar namelijk nog de calorien vanaf halen die je namelijk altijd al verbrand als je stilzit (zo'n 65/uur bij mij). Ik rekende altijd met 2000cal + wat ik met sporten ongeveer verbrand = verbruik. De fitbit heeft me doen inzien dat ik moet rekenen met 1550 + sport = verbruik. Zo kom ik elke dag dus op zo'n 400cal verbruik minder dan ik altijd dacht. Logisch dat ik op hetzelfde gewicht blijf aangezien ik altijd iets onder mijn verbruik zat qua calorien eten. Anyway, lang verhaal, maar geeft in mijn geval aan dat zo'n apparaat echt zin heeft!
Mark zegt:
Hi Linda,
Wat goed om te horen dat je er zo tevreden over bent! :-)
Inzicht in je verbruik en inname is ontzettend belangrijk. Goed dat het horloge je hierbij helpt!
Groetjes,
Mark
Mark zegt:
Hi Jacqueline,
Dankje, leuk om te horen.
De Polar Loop is ook een prima activity tracker.
Ze hebben allemaal weer net wat andere functies, pluspunten en minpunten. Dat verschil zie je ook terug in de prijs. De Polar Loop is wat goedkoper dan de bovenstaande trackers.
Je kunt je denk ik het beste laten adviseren in een winkel of goed de reviews lezen online. Bijvoorbeeld via BOL.com.
Groetjes,
Mark
Jacqueline zegt:
Leuk artikel, ik ben al een tijd opzoek naar een goede activity tracker. De enige die ik in het rijtje mis is Polar. Is die minder goed? Groetjes