Heb jij ons (eiwitrijk) receptenboek al?
Klik hier voor meer info.
Of lees de reviews op BOL.com!

8

Vetpercentage meten!

Wanneer je met je gezondheid bezig bent, is het belangrijk om je voortgang bij te houden. Dat is namelijk niet alleen ontzettend goed voor je motivatie, het voorkomt ook dat je problemen over het hoofd ziet. Je hebt het op die manier immers snel door als je bijvoorbeeld een plateau bereikt bij het trainen. Het is echter niet altijd even makkelijk om een nauwkeurige meting te maken. Hoe stel je vast of jouw lichaam gezond is? Ga je iedere ochtend op de weegstaal staan, of kies je beter voor een andere methode? Vandaag gaan we uitgebreid op die vraag in en vertellen we je onder andere alles over het meten van je vetpercentage!

Lichaamsgewicht zegt weinig

Laten we met die weegschaal beginnen: daar heb je uiteindelijk heel weinig aan. Misschien dat het je een ruwe inschatting geeft als je écht alleen af aan het vallen bent, maar zelfs dat is twijfelachtig. Wat is het probleem van die weegschaal? Heel simpel: hij houdt geen rekening met de samenstelling van je lichaam.

Vet en spierweefsel worden bijvoorbeeld heel makkelijk op dezelfde hoop gegooid. Dat betekent dat een mollig persoon en een gespierd persoon precies hetzelfde resultaat te zien kunnen krijgen. Als je vet verliest, maar intussen meer spieren opbouwt, zal er op de weegschaal nauwelijks verschil te zien zijn. Dat kan waanzinnig frustrerend zijn! Het is in zo’n geval dus beter om voor een nauwkeuriger meetmethode te kiezen.

BMI is onnauwkeurig

En als we het toch over die weegschaal hebben: ook het BMI is een slechte maat om te bepalen of je lichaam gezond is. De reden is precies dezelfde. Het BMI wordt berekend als de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Dat werkt alleen als een gemiddelde over een flinke groep mensen. Voor individuen is het simpelweg zo goed als waardeloos. Ben jij al maanden bezig om je BMI-waarde onder een bepaalde grens te krijgen, stop daar dan vooral mee! Het is simpelweg een mythe dat dit cijfer ook maar iets zegt over hoe gezond je bent of over hoe goed je resultaten zijn.

Waarom vetpercentage meten?

Goed, zullen veel mensen nu zeggen, maar dat verschil tussen spieren en vet, dat zie je toch gewoon? Tot op zekere hoogte is dat waar. Wanneer je net in de sportschool begint, zul je merken dat je lichaam simpelweg slanker en strakker wordt. Je broeken passen beter, of je moet zelfs een nieuwe garderobe aanschaffen.

In dat geval is inderdaad geen nauwkeurige meting nodig om te bepalen of je goed bezig bent. Naarmate je wat langer traint zal het verschil met het blote oog echter steeds minder zichtbaar worden. Je wilt weten of de aanpassingen in je voedingsschema het gehoopte resultaat leveren. Daarom is je vetpercentage meten belangrijk. Op basis van de resultaten kun je vervolgens heel gericht je voedingsschema aanpassen.

Vetpercentage is de beste meting

Je vetpercentage is precies wat het woord zegt: het percentage van je lichaam dat uit vet bestaat. Dat wordt dus afgezet tegen de overige massa van bijvoorbeeld spieren, pezen, botten en vocht. Door je vetpercentage met enige regelmaat te weten, zie je precies hoe de samenstelling van je lichaam door de tijd verandert. En belangrijk: je ziet het zo ook als het percentage onder de veilige grens komt. Een te laag of te hoog percentage brengt namelijk ook de nodige gezondheidsgevaren met zich mee. Het vetpercentage meten voorkomt dat je jezelf zo in de problemen brengt.

Wat is een gezond vetpercentage?

Wat is dan wel een gezond vetpercentage? Dat verschilt tussen mannen en vrouwen. Bij mannen is 2-4% wel echt de ondergrens. Onder de 13% ben je duidelijk flink atletisch, maar ook onder de 17% ben je nog bovengemiddeld fit. Gemiddeld voor mannen is ongeveer 18-25%. Zit je boven de 25%, dan is er sprake van overgewicht en is het verstandig om af te vallen.

Vrouwen hebben gemiddeld een hoger vetpercentage, dus de grenzen liggen hier aanmerkelijk hoger. 10% is ongeveer de ondergrens. Onder de 20% ben je als vrouw buitengewoon atletisch, tot 24% is nog bovengemiddeld. Tussen de 25 en de 32% is je vetpercentage gemiddeld, daarboven is het voor vrouwen een verstandige keuze om gewicht (en vet) te verliezen.

 MannenVrouwen
Essentieel lichaamsvet2-4%10-12%
Atletisch6-13%14-20%
Gezond14-17%21-24%
Acceptabel18-25%25-31%
Te veel lichaamsvet25% +32% +

Vetpercentage meten met de weegschaal

Het is mogelijk om met behulp van de weegschaal een schatting van je vetpercentage te geven. Daar zijn meerdere methodes voor. Sportscholen hebben vaak een weegschaal die een meting uitvoert met behulp van een elektrisch schokje. Het probleem van die methode is dat hij heel onzorgvuldig is: een hogere vochtbalans kan bijvoorbeeld al heel andere uitkomsten geven.

Een beter idee is daarom om een gewichtsmeting te combineren met metingen van je lichaamsomtrek. Online kun je verschillende rekenhulpen vinden die dat heel eenvoudig maken. Je hoeft alleen de juiste maten te meten en de uitkomsten in te vullen. Het programma geeft je vervolgens een schatting van je vetpercentage.

Vetpercentage meten met huidplooimeting

Helemaal ideaal is die manier van vetpercentage meten nog steeds niet. De nauwkeurigste methode – als hij goed uit wordt gevoerd – is dan ook de huidplooimeting. Het idee is heel eenvoudig. Je neemt een aantal plooien op vastgestelde punten op je lichaam en meet met een speciaal apparaatje hoe breed die zijn. Dit geeft een goede indicatie van de hoeveelheid vet over je hele lichaam.

Er zijn huidplooimetingen die vier punten meten, en metingen die zelfs zeven punten nodig hebben. Ook voor deze methode bestaan online calculators die het heel makkelijk maken om de resultaten te interpreteren.

Huidplooimeter kopen

Huidplooimeters zijn voor heel redelijke prijzen te koop bij veel online fitnesswinkels. Let er als je de meting zelf doet wel op dat je de meting correct uitvoert. Je vetpercentage meten met een huidplooimeter vereist wat ervaring. Wil je er echt zeker van zijn dat de meting correct uitgevoerd wordt? Bij veel sportscholen of andere sportzaken vind je professionals die je hier even mee kunnen helpen. Zo weet je zeker dat verschillen écht verschillen zijn, en geen toevallige variaties in de meting!

Interessant artikel?

Een reactie onderaan het artikel stel ik heel erg op prijs. Ik probeer altijd dezelfde dag nog te reageren. Ook het delen van dit bericht via de social media buttons wordt heel erg gewaardeerd!

Klik hier om een reactie achter te laten 8 reacties