8

Vetpercentage meten!

Wanneer je met je gezondheid bezig bent, is het belangrijk om je voortgang bij te houden. Dat is namelijk niet alleen ontzettend goed voor je motivatie, het voorkomt ook dat je problemen over het hoofd ziet. Je hebt het op die manier immers snel door als je bijvoorbeeld een plateau bereikt bij het trainen. Het is echter niet altijd even makkelijk om een nauwkeurige meting te maken. Hoe stel je vast of jouw lichaam gezond is? Ga je iedere ochtend op de weegstaal staan, of kies je beter voor een andere methode? Vandaag gaan we uitgebreid op die vraag in en vertellen we je onder andere alles over het meten van je vetpercentage!

Lichaamsgewicht zegt weinig

Laten we met die weegschaal beginnen: daar heb je uiteindelijk heel weinig aan. Misschien dat het je een ruwe inschatting geeft als je écht alleen af aan het vallen bent, maar zelfs dat is twijfelachtig. Wat is het probleem van die weegschaal? Heel simpel: hij houdt geen rekening met de samenstelling van je lichaam.

Vet en spierweefsel worden bijvoorbeeld heel makkelijk op dezelfde hoop gegooid. Dat betekent dat een mollig persoon en een gespierd persoon precies hetzelfde resultaat te zien kunnen krijgen. Als je vet verliest, maar intussen meer spieren opbouwt, zal er op de weegschaal nauwelijks verschil te zien zijn. Dat kan waanzinnig frustrerend zijn! Het is in zo’n geval dus beter om voor een nauwkeuriger meetmethode te kiezen.

BMI is onnauwkeurig

En als we het toch over die weegschaal hebben: ook het BMI is een slechte maat om te bepalen of je lichaam gezond is. De reden is precies dezelfde. Het BMI wordt berekend als de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Dat werkt alleen als een gemiddelde over een flinke groep mensen. Voor individuen is het simpelweg zo goed als waardeloos. Ben jij al maanden bezig om je BMI-waarde onder een bepaalde grens te krijgen, stop daar dan vooral mee! Het is simpelweg een mythe dat dit cijfer ook maar iets zegt over hoe gezond je bent of over hoe goed je resultaten zijn.

Waarom vetpercentage meten?

Goed, zullen veel mensen nu zeggen, maar dat verschil tussen spieren en vet, dat zie je toch gewoon? Tot op zekere hoogte is dat waar. Wanneer je net in de sportschool begint, zul je merken dat je lichaam simpelweg slanker en strakker wordt. Je broeken passen beter, of je moet zelfs een nieuwe garderobe aanschaffen.

In dat geval is inderdaad geen nauwkeurige meting nodig om te bepalen of je goed bezig bent. Naarmate je wat langer traint zal het verschil met het blote oog echter steeds minder zichtbaar worden. Je wilt weten of de aanpassingen in je voedingsschema het gehoopte resultaat leveren. Daarom is je vetpercentage meten belangrijk. Op basis van de resultaten kun je vervolgens heel gericht je voedingsschema aanpassen.

Vetpercentage is de beste meting

Je vetpercentage is precies wat het woord zegt: het percentage van je lichaam dat uit vet bestaat. Dat wordt dus afgezet tegen de overige massa van bijvoorbeeld spieren, pezen, botten en vocht. Door je vetpercentage met enige regelmaat te weten, zie je precies hoe de samenstelling van je lichaam door de tijd verandert. En belangrijk: je ziet het zo ook als het percentage onder de veilige grens komt. Een te laag of te hoog percentage brengt namelijk ook de nodige gezondheidsgevaren met zich mee. Het vetpercentage meten voorkomt dat je jezelf zo in de problemen brengt.

Wat is een gezond vetpercentage?

Wat is dan wel een gezond vetpercentage? Dat verschilt tussen mannen en vrouwen. Bij mannen is 2-4% wel echt de ondergrens. Onder de 13% ben je duidelijk flink atletisch, maar ook onder de 17% ben je nog bovengemiddeld fit. Gemiddeld voor mannen is ongeveer 18-25%. Zit je boven de 25%, dan is er sprake van overgewicht en is het verstandig om af te vallen.

Vrouwen hebben gemiddeld een hoger vetpercentage, dus de grenzen liggen hier aanmerkelijk hoger. 10% is ongeveer de ondergrens. Onder de 20% ben je als vrouw buitengewoon atletisch, tot 24% is nog bovengemiddeld. Tussen de 25 en de 32% is je vetpercentage gemiddeld, daarboven is het voor vrouwen een verstandige keuze om gewicht (en vet) te verliezen.

 MannenVrouwen
Essentieel lichaamsvet2-4%10-12%
Atletisch6-13%14-20%
Gezond14-17%21-24%
Acceptabel18-25%25-31%
Te veel lichaamsvet25% +32% +

Vetpercentage meten met de weegschaal

Het is mogelijk om met behulp van de weegschaal een schatting van je vetpercentage te geven. Daar zijn meerdere methodes voor. Sportscholen hebben vaak een weegschaal die een meting uitvoert met behulp van een elektrisch schokje. Het probleem van die methode is dat hij heel onzorgvuldig is: een hogere vochtbalans kan bijvoorbeeld al heel andere uitkomsten geven.

Een beter idee is daarom om een gewichtsmeting te combineren met metingen van je lichaamsomtrek. Online kun je verschillende rekenhulpen vinden die dat heel eenvoudig maken. Je hoeft alleen de juiste maten te meten en de uitkomsten in te vullen. Het programma geeft je vervolgens een schatting van je vetpercentage.

Vetpercentage meten met huidplooimeting

Helemaal ideaal is die manier van vetpercentage meten nog steeds niet. De nauwkeurigste methode – als hij goed uit wordt gevoerd – is dan ook de huidplooimeting. Het idee is heel eenvoudig. Je neemt een aantal plooien op vastgestelde punten op je lichaam en meet met een speciaal apparaatje hoe breed die zijn. Dit geeft een goede indicatie van de hoeveelheid vet over je hele lichaam.

Er zijn huidplooimetingen die vier punten meten, en metingen die zelfs zeven punten nodig hebben. Ook voor deze methode bestaan online calculators die het heel makkelijk maken om de resultaten te interpreteren.

Huidplooimeter kopen

Huidplooimeters zijn voor heel redelijke prijzen te koop bij veel online fitnesswinkels. Let er als je de meting zelf doet wel op dat je de meting correct uitvoert. Je vetpercentage meten met een huidplooimeter vereist wat ervaring. Wil je er echt zeker van zijn dat de meting correct uitgevoerd wordt? Bij veel sportscholen of andere sportzaken vind je professionals die je hier even mee kunnen helpen. Zo weet je zeker dat verschillen écht verschillen zijn, en geen toevallige variaties in de meting!

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
<< Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 1 juni 2017

Dag Syl,

Hoe hebben ze de vetmeting gedaan? Want dit lijkt zeker niet te kloppen.
Moest je op een soort weegschaal gaan staan? Want die zijn vaak niet heel erg accuraat.

Je kunt je vetpercentage het beste laten meten met behulp van een huidplooimeting. Met een tang meten ze dikte van de huidplooi op diverse plaatsen van het lichaam. Hieruit kan het vetpercentage worden bepaald. Je kunt dit vaak bij veel sportscholen laten doen. Of anders bij een (sport)arts, diëtist of sportzaak.

Misschien even Googlen op huidplooimeting bij jou in de buurt?

Hoop dat je hier iets mee kunt.

Groetjes,

Mark

Reageer
Syl - 1 juni 2017

Hoi,
ik heb even een vraagje. Ik weeg 84,9 kilo ben 184 cm en mijn bmi is 25,1. Nu heb ik op de weegschaal van de sportschool ( de beste zeggen ze) een vetpercentage van 42,8 %???? Dat zou betekenen dat ik dus zwaar morbide obesitas zou hebben. Mijn viscerale binnenvet is maar 6%, dus dat is het ook niet. ik heb van mt kleren 40, heel soms 42. Kun jij mij uitleggen waarom mijn vet zo hoog is. De sportschool zegt ja dat is gewoon zo hoog bij jou, want bij iedereen klopt ie, dus ook bij jou. Nou ik zie er gewoon normaal uit, en tuurlijk ben ik bezig omdat ik graag 78 kilo wil wegen, maar 42,8% vet????? Help.
Gr Syl

Reageer
Mark (beheerder) - 26 januari 2017

Hi Cath,

Het aanbod is groot.
Ik heb even voor je gekeken. Deze ziet er wel goed uit:
http://tinyurl.com/z96jsng

Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Groet,

Mark

Reageer
Cath - 25 januari 2017

Maar als ik toch liever een weegschaal met vetmeting wil, welke is dan aan te bevelen?

Reageer
Mark (beheerder) - 11 januari 2017

Dankjewel Peter!

Reageer
Peter - 11 januari 2017

Interessant artikel.

Reageer
Dennis - 16 oktober 2014

Beste Mark,

Bedankt voor je reactie, ik heb de app gedownload en ik ga er even een maand mee aan de slag! en dan hoor je het wel. Je hebt helemaal gelijk het is gewoon nog veel te snel om er niets over te zeggen 🙂

Reageer
Dennis - 8 oktober 2014

Beste Mark,

Bedankt voor je snelle reactie! helemaal strak zie ik er zowieso helaas nog niet uit 🙂 Ik heb zelf heel erg aanleg voor vet, en ik woog 115 kg en ben in een jaar veel afgevallen door te stoppen met koolhydraten en weeg nu 82 kg. Ik heb ook onwijs veel spiermassa verloren en mij lichaam ziet er ongeveer nu uit als de foto met 20% vet precentage alleen wat minder massa. Ik wil graag werken naar de foto met 15% vet. Ik merk dat ik aardig die richting op gaat, alleen het vet rond me buik (zwembanden) lijkt te langzaam weg te gaan. Ik heb een krachtkooi aangeschaft met veel gewichten en accecoires dus ik kan alles thuis doen met zwaar gewicht en ik hou nu ook jouw trainings en voedingschema aan. Wat ik nu tijdens mijn carbloading eet is een kop chococrueslie met melk, wit brood met hagelslag en een bord witte rijst met kip in de avond. Zou je denken dat ik hier mee goed bezig zou zijn om me vet te sneller te laten verdwijnen?

groeten Dennis

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 8 reacties