Hoe krijg je buikvet weg? Dat is een vraag die we met enige regelmaat krijgen van wanhopige en gefrustreerde lezers van onze blog. Buikvet is misschien wel het hardnekkigste lichaamsvet dat er bestaat. Niet voor niets geloven veel mensen zelfs dat het onmogelijk weg te krijgen is.
Zo erg is het gelukkig niet – maar het is waar dat buikvet verbranden een flinke uitdaging is. En het helpt niet dat het heel wat onzin in de omloop is om de beste manier om er vanaf te komen. We geven je vandaag 28 praktische tips die wél echt werken!
Buikvet wegkrijgen
We zeggen het meteen maar even: alle wonderpoedertjes en mysterieuze supplementen werken niet. Er bestaat niet één enkel product waarmee je vet kunt verbranden. Hoe krijg je buikvet dan wel weg? Kort gezegd: een gezond voedingspatroon, gecombineerd met een actieve en gebalanceerde leefstijl.
Klinkt dat als veel moeite? Tot op zekere hoogte klopt dat: je hebt wat geduld en doorzettingsvermogen nodig om van die lovehandles af te komen. Aan de andere kant wordt vaak ook overdreven hoe lastig gezond leven is. Met deze 28 tips tegen buikvet ben je er zo.
Buikvet kwijtraken met eten en drinken
Er wordt wel gezegd dat buikvet kwijtraken 80% voeding en 20% beweging is. We geven je om die reden maar liefst 14 tips om via eten en drinken buikvet te verbranden. Bonus is dat je er ook in het algemeen gezonder van wordt als je je eetpatroon stap voor stap omgooit volgens deze punten!
- Eet met een calorietekort. Om vet te verbranden – waar dan ook – heb je een calorietekort nodig. Eet dus net iets minder calorieën dan je op een dag verbruikt.
- Maar overdrijf het niet! Aan de andere kant is een té groot calorietekort onverstandig, een crashdieet werkt uiteindelijk niet. 300 tot 500 calorieën onder je energiebehoefte is perfect.
- Eet meer vezels. Vezels vullen en zorgen daardoor dat je minder eet. Je vindt ze vooral in groenten en fruit, maar ook in volkoren graanproducten.
- Eet meer eiwitten. Ook eiwitten verzadigen en gaan eetbuien tegen. Goede bronnen zijn vlees, vis, ei, zuivel, soja, peulvruchten, granen en noten.
- Eet minder bewerkt vlees. Bewerkt vlees zoals knakworstjes, salami en spek bevat veel vetten en dus veel calorieën.
- Eet minder transvetten. Hetzelfde geldt voor transvetten, ‘gedeeltelijk verharde vetten’, die in veel fabrieksproducten zitten. Dit is de ongezondste soort vetten, die je dus echt wilt vermijden!
- Eet meer gezonde vetten. Gezonde vetten helpen je daarentegen buikvet te verbranden (als je er niet te veel calorieën door eet). Denk aan vette vis, olijfolie, avocado en noten.
- Drink geen alcohol. De bierbuik heet niet voor niets de bierbuik. Alcohol levert veel calorieën, en creëert een toestand waarbij de verbranding van tijdelijk wordt stopgezet.
- Eet minder suiker. Fruit is prima: daar worden de suikers gecombineerd met vezels die de opname vertragen. Alle geconcentreerde, geraffineerde en toegevoegde suikers zijn echter afraders, zelfs als ze ‘natuurlijk’ zijn.
- Eet minder witte koolhydraten. Koolhydraten met weinig vezels gedragen zich net zo slecht als suiker. Eet dus volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.
- Drink geen gezoete dranken. Wanneer je suiker drinkt, krijg je ongemerkt heel veel calorieën binnen. Geen frisdranken en vruchtensappen, dus!
- Drink geen kunstmatige zoetstoffen. Ook light frisdrank is geen goed alternatief. Onderzoek is nog in volle gang, maar mogelijk zorgen zoetstoffen voor hongergevoelens en 'overeten' gedurende de dag.
- Drink koffie. Koffie is dan wél weer een uitstekende keuze. Het stimuleert bijvoorbeeld (licht) de stofwisseling en geeft energie voor een intensieve training.
- Drink meer water. Veel mensen zijn continu gedehydreerd. Niet alleen ongezond, het zorgt ook dat je meer gaat eten. Minstens anderhalve liter water per dag, dus!
Wil je aan de slag met bovenstaande tips? Wij bieden via FitChef persoonlijke voedingsschema's op maat aan. Hierbij ontvang je elke week een nieuw voedingsplan dat is afgestemd op je persoonlijke behoefte. Zo is al het denkwerk al voor je gedaan!
Hoe krijg je buikvet weg met sport?
Een gezond voedingspatroon brengt je vaak al heel ver. Toch kan regelmatig sporten of bewegen echt een duwtje in de rug geven bij het verbranden van buikvet. Dan is het natuurlijk wel belangrijk om de juiste methode te kiezen, want anders verspil je onnodig veel tijd! We geven je hieronder zes tips om met sporten je buikvet weg te krijgen.
- Niet te veel cardio. Het valt flink tegen hoeveel calorieën je per uur verbrandt met cardio. Vertrouw voor dat buikvet dus niet alleen op de loopband!
- Intervaltraining. Wil je wel voor cardio gaan, kies dan voor intervaltraining. Zo behaal je meer resultaat in minder tijd!
- Beweeg regelmatig. Ook als je niet sport zijn lunchwandelingetjes, fietstochtjes naar de supermarkt en gewoon de trap nemen belangrijk.
- Kies voor krachttraining. Op de lange termijn is krachttraining effectiever dan cardio (je leest hier waarom). Aan de gewichten, dus!
- Stop met buikspieroefeningen. Klinkt tegenintuïtief, maar plaatselijk vet verbranden bestaat nu eenmaal niet. En je buikspieren verbranden relatief weinig calorieën.
- Doe samengestelde oefeningen. Met samengestelde oefeningen train je meerdere grote spiergroepen tegelijk. Dáár vliegen de calorieën mee van je lichaam.
- Train niet te lang. Als je te lang traint gaat je lichaam cortisol produceren – dat voor meer spierafbraak kan zorgen. Een training van een uur is meer dan voldoende!
Buikvet wegkrijgen als leefstijl
Het is verstandig om al deze maatregelen niet als een tijdelijk dieet te zien. Zorg in plaats daarvan dat het gewoontes worden die je ook nog vol kunt houden als je van dat buikvet af bent. Zo voorkom je dat het er binnen een jaar weer opzit! De volgende zeven tips helpen je met een buikvriendelijke leefstijl.
- Tel af en toe calorieën. Dat hoeft niet constant, natuurlijk. Maar af en toe een weekje calorieën tellen zorgt dat je niet ongemerkt te veel gaat eten.
- Hou je sportieve voortgang in de gaten. Door bij te houden wat je in de sportschool doet, kun je voor progressieve belasting blijven zorgen. Ook heb je een plateau zo direct in de gaten.
- Verminder stress. Stress zorgt voor meer cortisol, en cortisol zorgt voor meer buikvet. Geef jezelf dus tijd om te ontspannen en probeer oorzaken van stress te elimineren.
- Slaap acht uur per nacht. Een slechte nachtrust wakkert de cortisolproductie ook verder aan. Acht uur kwalitatieve slaap is dus echt een minimum.
- Probeer intermittent fasting. Door afwisselend periodes wel en niet (of minder) te eten, creëren veel mensen makkelijk een calorietekort.
- Las een cheat day in. Af en toe zondigen mag best, bijvoorbeeld tijdens een wekelijkse cheat day. Zo hou je het gezonde eetpatroon veel makkelijker vol.
- Wees niet te streng voor jezelf. Vlieg je een keer uit de bocht met snacks? Geef jezelf er niet te veel van langs, dat creëert hoogstens het risico dat je er helemaal mee ophoudt. Op de goede weg doorgaan geeft uiteindelijk meer resultaat!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Monique Vermincksel zegt:
ik vind het artikel duidelijk en volledig. Heel gedetailleerd met extra uitleg als je die nodig hebt.
Pieter de Wit zegt:
Leuk om te horen Monique! Succes met je doelstellingen!
Amy zegt:
Heel constructief artikel! Bedankt
Pieter de Wit zegt:
Graag gedaan, :-)
Melanie zegt:
Hi,
Ik zit een beetje met mn handen in t haar.
Ik begon 31-1-2021 op 82,4kg.
Inmiddels weeg ik nu 75,3kg. Er is dus 7,1kg af.
Ik eet 1500kcal per dag en doe 2 keer per week aan kracht training en 1 keer per week een stevige wandel. Ik merk nu dat ik enorm veel buikvet over heb en mijn gewicht veel langzamer omlaag gaat.
Tips?
Ineke zegt:
Hoi Melanie,
Je bent al super goed bezig! Dat je gewicht langzamer omlaag gaat kan heel goed. Maar dat is niet erg. Zo lang hij daalt hanteer je een negatieve energiebalans.
Erna zegt:
Ik Ga er mee starten .ben 70 ..altijd bezig geweest zwaar werk en licht werk .nu alles voorbij. En tot rust .! Nu komen de kg er zo aan .ik weet 85 kg en meet 1.56 .mm dus ik vind mij zwaar ..krijg er last van grtjs .
Ruud Janssen zegt:
Wat is de invloed van insuline op gewichtstoename bij een diabeet
Ineke zegt:
Beste Ruud,
Ik denk dat je het antwoord in ons artikel 'Wat is insuline? En wat heeft het met afvallen te maken?' kunt vinden. Laat het weten als je nog een vraag hebt.
Simone zegt:
Ik heb 't meeste last van suiker tekort hoe vang ik dit op zonder te zondigen?
Ineke zegt:
Hoi Simone,
Eet natuurlijke producten met koolhydraten en vezels, zoals fruit, groenten en volkorenproducten. En verdeel deze over de dag.
Lorre zegt:
Ik ben geen fan van fitness, maar doe wel veel oefeningen thuis zoals pompen. Ik ben ook best gespierd. Ik ben ook absoluut niet dik, maar er is wel nog een laagje vet. Ik heb al veel gelezen op je blog over cardio combineren met krachttraining, maar ik wou nog eens duidelijk vragen. Als ik nu 7km loop ongeveer aan een tempo van 5min/km. Ga ik dan spiermassa verliezen. Momenteel hoeft er niet perse bij te komen. Ik wil er gewoon geen verliezen. Ik let wel niet echt op mijn voeding. Ik eet redelijk gezond, maar wel veel.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Lorre,
Goede vraag! Als je minder dan een uur loopt, en je doet het niet elke dag, dan zal het met je spierverlies wel meevallen. Wel is het belangrijk dat je intussen thuis je oefeningen blijft doen en je spieren genoeg hersteltijd geeft tussen de trainingen door. En let op dat je genoeg eiwitten blijft eten :-)
Marc zegt:
Voor buikvet en te vermageren,
Gewoon zo weinig mogelijk koolhydraten en suikers
Je mag alles eten en zoveel als je wilt,
Wat allemaal niet brood, pasta, aardappelen, pizza,rijst, alleen als je dit laat gaan de kilo's er vrij goed van af, wat wel eten eieren in elke vorm,alle verse en diepvries groenten,vis ,alle vlees, gebruik ook dagelijks
Olijfolie extra Virgin, en look vers of in poeder vorm, dat houd je mobielisme in werking,zelfs als je slaapt
Sport hoeft niet, enkel elke dag een goede wandeling,je zult versteld staan
Lekkere tip gember thee en geen frisdrank of fruit dranken
100% werkt voor iedereen zonder moeite, enkel aanhouden
Mark zegt:
Complimenten voor het schrijven van dit artikel.
Er zitten wel enkele eye openers in.
Ik ben erg benieuwd of cryolipolyse (vet bevriezen) je kan helpen om van dat plaatselijke buikvet af te komen? Ik zie het regelmatig voorbij komen en denk dan; "waarom ook niet, baat het niet dan schaadt het niet".
Ik ben me zeker bewust dat het aanpassen van je levensstijl de oplossing is om structureel te werken aan het verminderen van je (buik)vet.
Maarja.... als een beetje vals spelen je daarbij kan helpen, waarom niet?
Wat is jullie mening hierover?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Mark,
Ben met je eens dat het verleidelijk klinkt, maar onderzoek heeft de laatste jaren ook uitgewezen dat in sommige gevallen het vetweefsel juist steviger teruggroeit in de maanden na de ingreep... Het is nog erg onduidelijk wat daar de oorzaak van is en wat de risicofactoren zijn, maar het lijkt er dus op dat ook dit wondermiddel zijn nadelen heeft. Ik zou het je daarom niet aanraden!
Emma zegt:
Mijn bmi is redelijk normaal, maar een beetje aan de hoge kant. Echter is mijn middelomtrek echt heel groot (89 cm). Hebben jullie tips om dit te verhelpen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Emma, goed dat je dat een beetje in de gaten houdt! De belangrijkste tip tegen buikvet is echt: probeer snelle suikers en ongezonde vetten zo veel mogelijk te vermijden. Juist die zorgen namelijk het meest voor vetopslag rond de organen. Verder in het algemeen niet te veel eten, genoeg bewegen, en zorgen voor genoeg ontspanning en slaap!
Een laatste advies: probeer niet te snel af te vallen. Dat kan later namelijk juist weer tot meer ongezonde vetopslag leiden. Beter om het nu geleidelijk en duurzaam aan te pakken :-)
Emma zegt:
Hoi!
Ik wil graag gewoon de scherpe vetrandjes kwijtraken aan mijn buik, maar wil wel graag mijn bil vet bewaren. Slankt dat echter op deze methode ook af, of is het puur en alleen voor je buikvet?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Emma,
Helaas is plaatselijk vetverbranden niet mogelijk, dus je lichaam haalt het meestal overal op je lichaam tegelijk weg. Wel kan het verminderen van stress (en dus cortisol) het afslanken op de buik iets stimuleren.
Als je je billen op volume wilt houden, zou je daar ook wat krachttraining kunnen doen. Het trainen van je bilspieren is daar erg geschikt voor :-)
Patricia Bosch zegt:
Eindelijk een duidelijk artikel waar je iets aan hebt!
Mark Kraayvanger zegt:
Hallo, ik heb een lastige vraag. Ik ben een bedlegerige MS-patiënt. Ik lig al 16 jaar 24 uur per dag.
Uiteraard beweeg ik niet. Ik probeer wel wat met halters te doen, maar dat gaat ook niet meer zoals vroegere jaren. Mijn darmen doen haast niets meer. Ik begrijp dat het een lastige vraag is, maar weet u toch een maniertje wat zou werken in mijn geval? Ik heb ook suikerziekte en loop daarvoor bij een diëtiste. Ik had vroeger een hele platte buik en geen vetrollen op bij rug of zij. Soms ie het wat minder, maar zelfs soms op diezelfde dag wordt het weer meer.
Met vriendelijke groeten Mark Kraayvanger
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Mark, wat ontzettend vervelend! Dat is inderdaad een lastige vraag, die wij ook moeilijk kunnen beantwoorden zonder precieze kennis van je medische situatie. Ik zou je aanraden om op zoek te gaan naar een goede personal trainer die binnen jouw mogelijkheden een trainingsschema voor je op kan stellen. Hij of zij kan je ook helpen om bij het begin te beginnen, want het is heel logisch dat je na zoveel jaar niet direct veel gedaan krijgt. Ik hoop dat je hier goede begeleiding bij kan vinden!
Christa zegt:
Sinds ik in de menopauze zit ben ik 5 kg bijgekomen terwijl ik vroeger altijd slank ben geweest. Met jullie artikel heb ik nu eindelijk een duidelijk antwoord op mijn vragen rond buikvet. Dankjewel
Lotte (beheerder) zegt:
Wat fijn Christa, hopelijk heb je er iets aan!
Koen zegt:
Hoe weet je hoeveel calorieën je dagelijks verbruikt of inneemt?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Koen, dat kun je bijvoorbeeld berekenen met onze tool :-)
Evelien zegt:
Hallo Lotte,
Ik ben 50 jaar zit al een tijd in de overgang, door de schommeling van hormonen had ik wel om de twee weken migraine. Nu slik ik al een half jaar de pil en ben ik zo ongeveer 4 kilo aangekomen, door eetbuien en ook dat de pil vocht vasthoudt. Het meeste is buikvet. Ik doe ook krachttraining (al 2 1/2 jaar). Ik ben 1.64 cm en weeg nu 67 kilo. Mijn talliomvang is ook 1 cm gegroeid. Weet je hoe ik, ondanks de pil, toch weer in vorm te komen en mijn vetpercentage naar beneden krijgt.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Evelien,
Misschien heb je iets aan dit artikel, dat specifiek over de pil gaat?
In het kort: door extra veel vezels en eiwitten te eten, kun je eetbuien vaak verminderen. Om minder vocht vast te houden, moet je genoeg drinken en een beetje op je zoutinname letten. En natuurlijk blijft het belangrijk om een licht calorietekort aan te houden als je af wilt vallen. Succes!
Anke zegt:
Na stoppen met roken 17 jr geleden20 kilo aangekomen dit is niet zo erg alleen mijn buik die bol en keihard is zou ik wel eraf willen
Lotte (beheerder) zegt:
Ik hoop dat je daarbij iets aan onze tips hebt, Anke! Als je buik echt hard voelt, kan dat ook te maken hebben met darmklachten. In dat geval is het misschien verstandig om de huisarts eens te raadplegen :-)
Ann zegt:
Dit is waarschijnlijk het beste artikel wat ik ooit al gelezen heb over buikvet. Dankuwel
Lotte (beheerder) zegt:
Wat fijn om te horen, Ann, dankjewel!
Guillermo zegt:
Ik vind het een prefect artikel.
Ik realiseer nu pas dat ik niet goed bezig was.
Ik dacht verkeer over cardio.
Ik slaap rond de 6 uurtjes (niet goed).
Ik train meestal rond de anderhalf uur.
Ik drink 1 liter zuiver water per dag (mag een 0,5 liter meer)
Ik train buikspieren met het gedachten, vetverbranden.
En ik kan doorgaan ☺.
Goede artikel....,
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Guillermo,
Dat zijn allemaal heel begrijpelijke vergissingen! Fijn dat we je hebben kunnen helpen met ons artikel, hopelijk zie je binnenkort meer resultaat :-)
Philip zegt:
Ik heb er normaal geen moeite mee om mijn middel te verkleinen. Maar na een operatie vorige maand, zit ik nu met injecties in de buik (bloedverdunners). Nu lijkt alles omgedraaid... ik hou precies vocht vast en ondanks minder calorieën te eten dan voorheen, lijkt mijn buikvet alleen maar toe te nemen. Raar.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Philip, wat vervelend! Ik zou even bij je arts navragen of dit een gebruikelijke reactie op de operatie is; misschien dat hij of zij specifieker medisch advies kan geven over de situatie.
tomazo zegt:
Bedankt voor het duidelijke artikel. Vele artikels zijn commercieel ingesteld, beloven de hemel op aarde of komen af met "geweldige producten".
Dit klinkt eerlijk.
Mark zegt:
Hi Tomazo,
Bedankt voor het compliment.
Voor het wegkrijgen van buikvet zijn er inderdaad geen shortcuts.
Groet,
Mark