
Als je jarenlang niet heel gezond geleefd hebt, is het al moeilijk genoeg om over te stappen naar een meer verantwoorde levensstijl. En als je ook nog eens een partner hebt die helemaal niet geïnteresseerd is in al dat ‘gezonde gedoe’ van je, dan wordt het wel heel lastig om bij je goede voornemens te blijven!
Want wat kook je dan iedere avond? En hoe breng je de wilskracht op om iedere dag opnieuw dat koekje bij de thee af te slaan? Hieronder een paar tips om op de goede weg te blijven, ook als je omgeving niet altijd meewerkt.
Wat is je motivatie om gezond te leven?
Als je zelf niet helemaal zeker weet waarom je eigenlijk gezonder gaat leven, is het heel moeilijk om het vol te houden. Zorg daarom dat je motivatie helemaal duidelijk is wanneer je begint. Doe je het om dat hardnekkige laagje buikvet weg te krijgen?
Omdat je merkt dat je je opgewekter gaat voelen wanneer je beter eet? Of omdat je nu alvast wilt voorkomen dat je gezondheid later sterk achteruit gaat, als je ouder wordt? Waar het voor jou ook om gaat. Zorg dat je dat doel duidelijk voor ogen hebt – ook als anderen het niet zien.
Kom voor jezelf op
Dat je niet erg gesteund wordt, is nog tot daar aan toe. Maar het kan zelfs gebeuren dat je partner je tegen lijkt te werken. Vaak zal dat niet eens expres zijn. Het kan bijvoorbeeld best als een grap bedoeld zijn om je iedere keer opnieuw dat koekje aan te bieden. Laat je partner in zo’n geval duidelijk weten dat je die ‘grappen’ niet prettig vindt, en dat je graag wilt dat hij of zij ermee ophoudt.
Een eenmalige uitleg zou voldoende moeten zijn. Blijft het doorgaan? Maak iedere keer duidelijk dat je het vervelend vindt. Overweeg als het heel erg wordt hoe gezond je relatie eigenlijk is, wanneer je partner jouw wensen zo duidelijk niet respecteert.
Geef het goede voorbeeld
Probeer nooit om je partner onder druk te zetten zodat hij of zij ook gezonder gaat leven. Dat kan alleen maar de tegenovergestelde uitwerking hebben en nog meer weerstand oproepen! Geef in plaats daarvan simpelweg het goede voorbeeld.
Misschien besluit je partner bij nader inzien toch om gezonder te worden wanneer duidelijk wordt hoe veel beter jij je door je nieuwe eetpatroon voelt. En misschien gebeurt dat ook wel niet. In dat geval kun je daar alleen maar je schouders over ophalen. Wees blij dat jij in ieder geval beter in je vel zit!
Reserveer een deel van de kast
Als je iedere keer langs drie zakken chips moet om bij de havermout te komen, wordt het wel heel lastig om van al dat lekkers af te blijven. Zorg daarom dat je een eigen stukje in de kast en koelkast reserveert. Bijvoorbeeld een paar planken waarop alleen het gezonde eten staat dat jij ook echt wilt eten. Zo creëer je niet alleen een fysieke, maar ook een mentale afstand tussen de verschillende levensstijlen in jullie huis.
Eet slim samen
Het kan lastig zijn om ’s avonds samen te eten wanneer jullie dieetkeuzes niet overeenkomen. Maar gelukkig kan het ook meevallen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om vaak twee vergelijkbare gerechten te maken, waarbij je de ongezondere ingrediënten weg kunt laten voor jouw versie.
Wanneer jullie taco’s eten, eet jij bijvoorbeeld alleen een Mexicaanse salade, waarbij je alleen gebruikt wat in je dieet past. Ook is het doorgaans niet zo ingewikkeld om verschillende bijgerechten te maken. Zo kunnen jullie toch gewoon samen van het avondeten genieten en kan jij je gezonde leefstijl zonder problemen handhaven!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Ik las dat als je boven de 60 jaar bent, je beter weinig eiwitten kunt eten en meer koolhydraten omdat je lichaam dan niet veel eiwitten meer nodig heeft en het gaat verbranden. Klopt dit volgens jou?
Dat is niet helemaal waar, gelukkig! Sterker nog: juist als je ouder wordt is het belangrijk om nog voldoende eiwitten te eten, omdat je juist op oudere leeftijd anders snel spierweefsel afbreekt (met ongezonde gevolgen). Bovendien is het geen probleem als je eiwitten verbrandt: je haalt er precies dezelfde energie uit als uit koolhydraten :-)