• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Overig » Wat zit er in red bull en hoe (on)gezond is het? 

Wat zit er in red bull en hoe (on)gezond is het? 

20 maart 2017 by Mark van Oosterwijck 35 Reacties

Wat zit er in red bull en hoe (on)gezond is het? 

Van Red Bull krijg je vleugels – dat spotje ken je ongetwijfeld. Red Bull is dan ook één van de populairste energiedrankjes van dit moment in Nederland. Vooral onder jongeren is het aangeslagen: die drinken soms zelfs meerdere blikjes per dag. Ook sommige sporters drinken er echter graag af en toe wat van. Lijkt misschien makkelijke energie, maar dat gemak heeft een prijs.

Red Bull is namelijk een stuk slechter voor je dan die gezellige reclame doet vermoeden. Wat is precies het probleem met deze en andere energydrinks? En zijn er alternatieven waar je beter gebruik van kunt maken? In de blog van vandaag gaan we daar op in!

Inhoud verberg
1) Waarom is Red Bull zo populair?
2) Wat zit er in Red Bull?
3) Hoeveel suiker in Red Bull?
4) Cafeïne in Red Bull
5) Taurine in Red Bull
6) Stierensperma of stierenpis in Red Bull?
7) Hoe ongezond is Red Bull?
8) Verslaafd aan Red Bull
9) Stoppen met Red Bull drinken
10) Alternatieven voor Red Bull

Waarom is Red Bull zo populair?

Het is geen wonder dat veel mensen graag dagelijks genieten van één of meerdere blikjes Red Bull. Er zijn namelijk niet veel snellere en makkelijkere manieren om jezelf in één keer een flinke shot energie te geven.

Na het drinken van een portie Red Bull heb je al snel het gevoel dat je de hele wereld een stuk makkelijker aan kunt. Ideaal als je eens een nacht slecht geslapen hebt, zoals voor veel tieners nog wel eens het geval is. Maar ook voor een work-out wordt Red Bull nog wel eens gedronken. Zo kun je namelijk langer doorgaan bij het sporten en behaal je uiteindelijk dus meer resultaat. Klinkt geweldig, nietwaar?

Wat zit er in Red Bull?

Helaas is het allemaal niet zo perfect als je op het eerste gezicht zou denken. Red Bull mag dan een effectieve shot energie zijn, gezond is het bepaald niet. Het drankje is in feite namelijk gewoon een cocktail van enorme hoeveelheden oppeppende stoffen.

Zo zit er cafeïne in, ongeveer net zo veel als in een flinke mok koffie. Daarnaast bevat Red Bull per blikje een grote schep suiker en nog het oppeppende stofje taurine, in ongeveer zes keer de aanbevolen dosis. Al deze stoffen zijn effectief, maar hebben in grote hoeveelheden ook nare bijwerkingen. En in Red Bull zitten zeker hoeveelheden die daarvoor kunnen zorgen.

Hoeveel suiker in Red Bull?

Van suiker weten we natuurlijk allemaal dat het niet bijster gezond is. Dat geldt al helemaal voor de hoeveelheden die je in Red Bull vindt: ongeveer acht suikerklontjes per blikje. Om te beginnen zorgt dat naast een enorme energiepiek ook voor een enorme energiecrash. Op de lange termijn zul je je dus alleen maar moeër voelen.

Daarnaast draagt die enorme dosis suikers bij aan bijvoorbeeld chronische ontstekingen en het ontstaan van obesitas. Ten slotte is het natuurlijk gewoon ontzettend slecht voor je tanden. Suiker heeft ook een nare bijwerking, je eet er snel te veel van zonder dat het je een voldaan gevoel geeft.

Cafeïne in Red Bull

Cafeïne heeft bij de meeste mensen een redelijk onschadelijk imago. We kennen het immers vooral van koffie, wat de meesten van ons met enige regelmaat drinken. Toch kan cafeïne in grote hoeveelheden wel degelijk nare gevolgen hebben.

Te veel cafeïne kan voor nare mentale bijwerkingen zorgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan slapeloosheid, maar ook bijvoorbeeld aan angst en paniekgevoelens. Bij één blikje Red Bull zal dat nog niet gebeuren, maar wie er wel eens meerdere achter elkaar drinkt, loopt er zeker risico op.

Taurine in Red Bull

Het laatste belangrijke ingrediënt van Red Bull en andere energydrinks is taurine. Het zit ook in pre-workouts, wat de reden is dat sommige sporters Red Bull voor het trainen gebruiken. Ook hier leveren grote hoeveelheden echter allerlei vervelende bijwerkingen op.

Taurine vergroot taurine de zuurproductie in je maag. Als je toch al een gevoelige spijsvertering het, kan dat voor extra last zorgen. Ten slotte heeft het gevolgen voor je hart en bloedvaten. Teveel taurine verdunt je bloed, wat voor sommige mensen gevaarlijk kan zijn. In hoge doses kan het bovendien tot hartritmestoornissen leiden, doordat het invloed heeft op de elektrolyten die je hart aansturen.

Stierensperma of stierenpis in Red Bull?

En nog even over die taurine: veel mensen geloven dat dat goedje uit stierenurine of –sperma gewonnen wordt. Het is inderdaad waar dat daar taurine voorkomt – de naam komt zelfs van taurus, wat stier betekent. Dat wil echter niet zeggen dat taurine alleen uit levende dieren gewonnen kan worden!

Het ingrediënt wordt voor Red Bull namelijk gewoon kunstmatig in een laboratorium geproduceerd. Op die manier hoeven er nergens stieren aan te pas te komen én kan Red Bull de kwaliteit beter controleren. Er zijn dus genoeg redenen om geen Red Bull te drinken, maar zorgen over spierensperma vallen niet in die categorie.

Hoe ongezond is Red Bull?

Maar hoe slecht is de combinatie van die stoffen nu bij elkaar? De cafeïne is in principe niet het probleem: één blikje Red Bull bevat geen gevaarlijke hoeveelheden. Hetzelfde geldt voor kleine hoeveelheden taurine. De suiker is echter al bij één portie energydrink goed ongezond: je wilt eigenlijk gewoon voorkomen dat je zoveel binnenkrijgt, al helemaal via je drinken.

Je komt er simpelweg ontzettend snel van aan, én het is slecht voor de regulatie van je bloedsuiker. Daar komt nog eens bij dat veel mensen behoorlijk veel Red Bull drinken. Met meerdere blikjes per dag worden ook de bijwerkingen van cafeïne en taurine merkbaar.

Verslaafd aan Red Bull

Al met al is Red Bull dus slecht voor je spijsvertering, je hart en bloedvaten, je mentale rust en je gewicht. Redenen genoeg om het lekker links te laten liggen, met andere woorden! Toch blijven veel mensen het drinken, zelfs terwijl ze zich maar al te goed bewust zijn van de nadelige gevolgen van het drankje. De reden is dat Red Bull heel verslavend kan werken.

Na die energiepiek volgt immers al snel een dal, en de beste manier om dat op te lossen is… juist, nog een blikje. Na verloop van tijd werkt de cafeïne steeds minder sterk. Je hebt dan dus steeds meer Red Bull nodig voor hetzelfde effect, waardoor je de nadelen meer en meer gaat voelen.

Stoppen met Red Bull drinken

Stoppen met het gebruik van Red Bull kan zodoende heel lastig zijn. Je moet per slot van rekening echt afkicken, met alle bijverschijnselen die daarbij komen kijken! Bijna iedereen die stopt met het drinken van Red Bull krijgt last van hoofdpijn die een paar dagen aan kan houden. Ook chagrijnigheid is een veelgenoemde bijwerking.

Je zult je bovendien een tijdje moeër dan anders voelen, en je mogelijk slecht kunnen concentreren. Na ongeveer een week zullen die afkickverschijnselen gelukkig af gaan nemen. Je voelt je dan juist weer energieker – zonder dat je daarvoor gevaarlijke doses oppepmiddelen hoeft te gebruiken.

Alternatieven voor Red Bull

De beste manier om te zorgen dat je toch de hele dag energie hebt, is gewoon door genoeg te slapen. Dat klinkt heel logisch, maar te veel mensen zoeken nog steeds naar een manier om een goede nachtrust te vervangen. Dat gaat gewoon niet, punt! Zorg dus voor acht uur goede slaap per nacht om zo fris mogelijk te blijven.

Gebruik je Red Bull nu nog wel eens als pre-workout? Dan kun je in plaats daarvan ook gewoon een kop koffie nemen. De cafeïne zorgt ook voor betere resultaten en minder spierpijn – maar dan zonder de taurine en de suiker. Op die manier is het risico van ongezonde bijwerkingen dus meteen al een heel stuk minder groot!

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Een overzicht van 5 veel voorkomende soorten eetstoornissen!
  • Hoe ga jij om met voedselverspilling?
  • Is het gevaarlijk om je kauwgom door te slikken?
  • Tip: Lassie Minuutje (Quinoa, 4 Granen, Linzen en Granen, Kikkererwten en Quinoa) 
  • Anti kater tips!
  • Top 5 fitness accessoires voor thuis
  • Altijd last van een opgejaagd en onrustig gevoel? Dit doe je ertegen!
  • Tips om gezond uit eten te gaan!
  • Scheten laten is gezond!
  • Tips om je kinderen gezond te laten eten! 

Categorie: Overig

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Robby zegt:

    13 januari 2022

    Ik ben zojuist 3 dagen gestopt met Redbull drinken,
    ik dronk voor 6/7 jaar lang elke dag 2 blikjes maximaal.
    Ik dacht dat ik geen last van had van die blikjes die ik dronk maar nu ik al 3 dagen ben gestopt merk ik al dat ik meer energie heb en minder hartkloppingen en ik voel me rustiger.

    Voor een ieder een advies om zsm. te stoppen..

    Beantwoorden
  2. Klerko zegt:

    16 februari 2021

    Interessant artikel!! ik drink dagelijks Max 1 blikje

    Beantwoorden
  3. Bas zegt:

    1 februari 2021

    Zit er alcohol in?

    Beantwoorden
    • Ineke zegt:

      7 februari 2021

      Nee :)

  4. An zegt:

    17 december 2020

    Waarom wordt het niet van de markt gehaald.? Geld belangrijker dan gezondheid en kosten. Er is zoveel troep in het eten.

    Beantwoorden
  5. Jaimie zegt:

    12 april 2020

    Hallo, bedankt voor dit artikel, waarin vermeld wordt dat de hoeveelheden suiker erg ongezond zijn. Als ik zoek op hoeveel suiker mag je per dag, dan lees ik bronnen die aangeven; 60 gram. In een Red Bull zit ongeveer 27,5 gram lees ik online. Hoe zit dat dan? De hoeveelheid suiker overschrijdt de aanbevolen grens in de verste verte niet. Is de aanbevolen hoeveelheid onjuist of is de hoeveelheid suiker alleen ongezond wanneer je meerdere blikjes Bull drinkt?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      14 april 2020

      Hi Jaimie,

      Je moet hierbij in gedachten houden dat je de rest van de dag ook veel andere suikers binnenkrijgt. Suikers zitten bijvoorbeeld van nature in fruit, zuivel, granen en andere koolhydraatrijke producten. Dat betekent dat je met een gezond dieet vaak al makkelijk over de 30 gram suikers heen gaat. Als je met één blikje al de helft (!) van je totale dagelijkse maximum binnenkrijgt, krijgen de meeste mensen dus vrijwel automatisch te veel suiker binnen. Dat geldt al helemaal als je verder ook nog wel wat snoept, zoals voor de meeste mensen geldt: dan zit je al snel ver over het maximum.

      Dus in het kort: ja, de hoeveelheid van dit ene product ligt onder het maximum, maar je moet het binnen je totale eetpatroon bekijken. En daarin is het echt geen verstandig idee om de helft van een dagelijks maximum uit één blikje te halen.

      Ik hoop dat dat het duidelijker maakt :-)

  6. Taghi zegt:

    20 maart 2020

    's morgens na het sporten een energiedrank past aan mijn lichaam, mijne organen,de hart bijvoorbeeld better gestimuleerd en better werkt dat voel ik maar dan ééntje per dag!!!!

    Beantwoorden
  7. bogaerts jozef jef@bogy.be zegt:

    17 februari 2020

    myn zoon drinkt ook 3a4 red bull per dag /ik raad hem dit af,een stinkend en ongezond drankje volgens my????is dit zo???graag antwoord

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      18 februari 2020

      Hi Jozef, het klopt dat je beter geen red bull kunt drinken! 3-4 blikjes per dag is zeker af te raden.

  8. Peter B zegt:

    30 september 2019

    Dankjewel ben al een tijdje gestopt met alcohol maar drink nu regelmatig red bull
    Ga nu maar over naar AA drank
    Bedankt voor de waardevolle spullen

    Beantwoorden
  9. Mevr. Sabine Cruyssaert zegt:

    13 augustus 2019

    Hallo,
    Mijn zoon drinkt red bull en ik ben er natuurlijk tegen (zie inhoud van drankje). Het lukt mij niet om hem te stoppen met red bull te drinken. Wat kan ik doen, daar ik hem wil helpen. Ik zelf vind dit drankje helemaal niet lekker. Willen jullie mij helpen om op een idee te komen hoe ik hem daarmee zou kunnen helpen? Mijn mama nam een paar dagen geleden ook zo zen drankje. Zij die dat maar nooit drinkt! Is het echter zo ongezond?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      14 augustus 2019

      Hi Sabine,

      Hoe ongezond het is, hangt er een beetje vanaf hoe veel je zoon het drinkt. Af en toe een keertje is niet ideaal, maar ook niet per se schadelijk. Drinkt hij echter dagelijks redbull, dan wordt het toch snel een stuk ongezonder.

      Ik weet niet zeker wat de beste manier is om hem dat duidelijk te maken. Heeft hij sportieve ambities of wil hij graag op een gezond gewicht zitten? In dat geval zou je met hem kunnen bespreken hoe dit soort drankjes het moeilijker maakt om een gezond lichaam op te bouwen. En misschien hebben andere ouders hier meer tips voor je :-)

  10. Maartje zegt:

    8 juli 2019

    Laatst kocht iemand redbull en stond te vertellen dat hij morfine gebruikte na een operatie, waarop ik zei dat dat niet zo handig was die combinatie, klopt dit?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      14 juli 2019

      Hoi Maartje,

      Ik ben niet bekend met de medische voorschriften op dat punt, maar waarschijnlijk vind je meer informatie in de bijsluiter van de medicijnen. Als daar iets staat over cafeïne of andere oppeppende middelen, geldt dat ook voor redbull!

  11. U vader zegt:

    5 maart 2019

    Ik heb het hele artiekel gelezen over redbull

    En vraag me af waar jullie bronnen zijn die jullie hebben gebruikt bv( youtube, wiki,...) waar jullie de info van daan hebben of hebben jullie het gwn uit jullie duimgezogen.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      8 maart 2019

      We halen onze informatie voornamelijk van bronnen als het Voedingscentrum en andere gezondheidsinstanties :-)

  12. Nadine zegt:

    23 november 2018

    Buiten de feiten die genoemd worden vind ik het wel slecht geschreven. Een vrij vreemde zinsopbouw, woorden die niet kloppen en zelfs een aantal spelfouten. Ik snap dat je geen schrijver bent maar een voedings coach, maar vind dat toch een kwalijke zaak.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      25 november 2018

      Hi Nadine, als je ons even laat weten tegen welke specifieke foutjes je aanloopt, verbeteren we ze meteen :-)

    • Polyglot zegt:

      25 maart 2020

      Het is "voedingscoach" zonder spatie. En de tekst van de beheerder is wel degelijk geheel correct geschreven, geen grammaticale fouten en geen spelfouten aangetroffen op deze pagina.

    • Michiel zegt:

      3 juni 2023

      Het woord " maar " gebruik je geen komma voor.

  13. Marijke zegt:

    9 juli 2018

    Interessant artikel voor mensen die nog niet weten hoe slecht zo'n energy drankje is. Zeker voor de jeugd die door veelvuldig gebruik verslaafd raakt en obesitas ontwikkelt..zou IN supermarkten niet onder de 18 jaar verkocht moeten worden!
    Bij vragen las is dat iemand reageerde of het beter is de light-variant te nemen waarop geantwoord werd dat light sowieso beter is. Naar mijn mening is dat absoluut niet waar. Deze zoetstoffen zijn chemisch en je kunt beter de standaard (natuurlijke) variant nemen. Tevens wordt beweerd dat je van deze zoetstoffen meer nodig hebt en wellicht nog verslavende werkt als gewone suiker.
    Overigens staan er veel taalfouten in het stukje en nog andere verwarrende fouten...beter controleren voordat het gepubliceerd wordt, komt amateuristisch over!

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      10 juli 2018

      Ha Marijke,

      Zoals je ziet heb ik al die nadelen van light energydrank ook benoemd in mijn reactie ;-) Het is echter niet waar dat 'gewone' energydrank natuurlijker zou zijn: dat wil zeggen, de suikers die daarin zitten zijn ook hevig bewerkt en dus allesbehalve natuurlijk. Ze zijn dus ruwweg even slecht, behalve dat de suikervrije variant minder bloedsuikerpieken veroorzaakt. In dat opzicht heeft light een klein voordeel.

      Als je taalfouten spot horen we het verder natuurlijk graag, dan verbeteren we ze meteen!

  14. henk zegt:

    30 mei 2018

    Als enkel suiker het probleem is, dan zou een light energydrink dus niet slecht voor je zijn?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      31 mei 2018

      Hi Henk,

      Helaas laat onderzoek zien dat ook mensen die veel light frisdrank drinken gemiddeld vaker overgewicht hebben. Mogelijk is dat omdat de smaak je zoete trek in stand houdt, waardoor je vaak alsnog meer suiker gaat eten. Ook kan het zijn dat je lichaam door die zoete smaak nog steeds deels reageert alsof je suiker gegeten hebt, waardoor je insuline alsnog omhoog gaat... Light is beter dan de standaard varianten, maar het is nog steeds een stuk beter om het te laten staan :-)

  15. p welling zegt:

    4 mei 2018

    Prima info trek het breder op alles met aangeven hoe ongezond het is net als bij roken bijvoorbeeld.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      5 mei 2018

      Graag gedaan! Je kunt op onze blog nog een heel stel andere artikelen vinden over ongezonde gewoontes en producten :-)

  16. p zegt:

    25 maart 2018

    Prima verhaal. Vertel het op de middelbare scholen. Zie met regelmaat leuke meisjes bij uitgangen scholen staan die blikjes uitdelen! Verslaving bevorderen.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      26 maart 2018

      Het is inderdaad bizar hoe energy drinks aan kinderen aangesmeerd worden... Wat meer voorlichting zou daar helemaal geen kwaad kunnen!

  17. Ekrem zegt:

    26 september 2017

    Ik had meer een opsomming verwacht van wat de nadelen zijn van redbull en waarom het zo slecht is, maar de tekst bestaat 95% over de bijzaken en alles eromheen. Tenminste zo is het mij overgekomen..

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      26 september 2017

      Dag Ekrem,

      Bedankt voor je eerlijke feedback.
      Ik zal binnenkort eens kritisch naar het artikel kijken en het wellicht wat updaten.

      Groetjes,

      Mark

  18. R zegt:

    21 maart 2017

    Ik zie nu dat er al een artikel is geschreven over cafeïne, dus dat antwoord heb ik semi gevonden. Nog steeds de vraag wat de standaard dan is.

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      22 maart 2017

      Hoi R,

      Het probleem met suiker is dat je er vaak teveel van eet. Het is lastig om te stoppen zodra je eenmaal begint.
      Het blijft vaak niet bij dat ene snoepje, het vult voor geen meter en je krijgt er dus snel veel calorieën mee binnen.

      Wat betreft cafeïne. 400 tot maximaal 600 mg cafeïne per dag is een goede richtlijn.

      Groet,

      Mark

  19. R zegt:

    21 maart 2017

    Interessant, maar nog wel een paar vraagtekens: Sinds wanneer is suiker verslavend? ( http://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/is-suiker-echt-een-killer-misverstanden-over-suiker-opgehelderd~a4451178/ ) Als koffie de vervanger is, hoeveel mag je daar dan van drinken? Hoeveel cafeïne is nog binnen de maten? Nieuw artikel?

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      26 september 2017

      Dag R,

      Excuus voor de late reactie.
      Inmiddels hebben we een blogpost over suikerverslaving online staan.

      Zie: https://drogespieren.nl/gezondheid/suikerverslaving

      Groetjes,

      Mark

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • Waarom zou je als sporter compressiekousen dragen?
  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • Waarom zou je als sporter compressiekousen dragen?
  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy