Maaltijdboxen: je kunt er tegenwoordig moeilijk meer omheen. Goede kans dat je al de nodige reclamefolders en aanbiedingen in je handen hebt gehad. Of misschien wordt er zelfs al regelmatig zo’n pakket met eten voor je thuisbezorgd.
Heb je zelf nooit een maaltijdbox besteld, maar heb je het overwogen? Dan is het handig om van tevoren een beetje te weten wat de voor- en nadelen van zo’n abonnement zijn. We zetten de belangrijkste punten daarom onder elkaar in de blog van vandaag!
Wat zijn maaltijdboxen?
Het idee van maaltijdboxen is heel simpel. Eén keer per week krijg je een pakket thuis geleverd met daarin de benodigdheden voor enkele maaltijden – de hoeveelheid varieert. Je hoeft dus minder vaak boodschappen te doen.
Hoe gemakkelijk je het jezelf wil maken, kun je zelf kiezen. Veel maaltijdboxen komen met recepten en precies afgestemde hoeveelheden van ingrediënten. Je kunt echter ook voor een pakket kiezen dat alleen verrassende ingrediënten levert en je daar zelf mee aan de slag laat gaan. Sommige pakketten geven ook alleen suggesties en tips.
Voordelen van maaltijdboxen
Wat zijn nu de pluspunten van een abonnement op een maaltijdbox? De belangrijkste vier:
1. Makkelijk nieuwe dingen proberen
Eet je eigenlijk al jaren steeds dezelfde vijftien gerechten? Dan kan een maaltijdbox dé manier zijn om nieuwe dingen uit te proberen. Meestal doe je dat niet zo snel, omdat het te veel gedoe is. Maar met de ingrediënten en recepten al voor je uitgezocht heb je echt geen excuus meer om weer diezelfde pan pasta te maken.
Bij veel maaltijdboxen kun je ook online al kijken wat voor soort recepten ze leveren. Zo kun je dus wel een box kiezen die een beetje op jouw smaak aansluit – maar die toch verrassend is.
2. Minder boodschappen doen
Er zijn weinig dingen zo vervelend als na een lange werkdag nog naar de supermarkt moeten. Met een maaltijdbox heb je dat probleem in elk geval een paar dagen per week niet. Je hoeft je ook niet druk te maken om restjes die dan weer op moeten, want de porties zijn goed afgestemd.
Wel moet je natuurlijk nog steeds zelf ontbijt, lunch en tussendoortjes regelen. De supermarkt helemaal de rug toekeren zal dan ook niet snel lukken. Toch scheelt het een hoop als je een hele maaltijd van je lijstje kunt schappen!
3. (Soms) gezonder
De meeste maaltijdboxen zorgen voor een goed gevarieerd menu. Lukt het je niet zo goed om zelf gezonde avondmaaltijden klaar te maken? Dan kan een maaltijdbox je het duwtje in de rug geven om tóch gezond – en lekker – te gaan eten.
Wel is het natuurlijk wel verstandig dat je daarbij goed naar het menu van de maaltijdbox kiest. Sommige bieden nog steeds veel recepten met witte pasta en witbrood aan; die vormen misschien niet de beste keuze.
4. Veel keuze
Het is niet zo dat je bij maaltijdboxen geen enkele keuze hebt wat je eet. Veel laten je bijvoorbeeld aan het begin van elke week uit verschillende recepten kiezen. Ook kun je soms de hoeveelheid maaltijden per week aanpassen, bijvoorbeeld als het menu je minder bevalt.
Daarnaast is er gewoon ontzettend veel keuze tussen maaltijdboxen onderling. Wil je een kindvriendelijke box? Vegetarisch? Biologisch? Lokaal? Koolhydraatarm? Voor bijna alle eisen is er wel een geschikt abonnement te vinden, dus ga zeker niet voor de eerste box die je tegenkomt.
Nadelen van maaltijdboxen
Een maaltijdbox is dus een gemakkelijke manier om gezond en gevarieerd te eten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er helemaal geen nadelen aan vast zitten:
1. Prijzig
Als je je eten via een maaltijdbox koopt, zal dat wat meer kosten dan in de supermarkt. Daar zijn goede redenen voor: er moeten recepten bedacht worden, alles moet ingepakt en verstuurd worden, enzovoort. Bovendien zijn biologische boxen ook snel wat duurder.
Als je niet veel tijd hebt, kan wat tijdswinst die extra kosten natuurlijk prima waard zijn. Een handig tip is wel om altijd eerst even eenmalige proefbox te nemen. Vaak zijn die goedkoper, en zo weet je zeker dat de service bevalt voor je een duur abonnement afsluit.
2. Niet voor ‘afwijkende’ eetpatronen
Wijkt jouw eetpatroon sterk af van de ‘gemiddelde’ Nederlander? Als je bijvoorbeeld erg veel eet omdat je veel sport, of als je bepaalde allergieën hebt, is een maaltijdbox vaak minder handig. Dat geldt ook als je bijvoorbeeld echt flink veel eiwitten wilt eten. Daar is het menu simpelweg vaak niet op afgestemd.
Natuurlijk hoeft dat niet per se een probleem te zijn – je kunt bijvoorbeeld nog iets naast het eten uit de box koken. Dat vereist echter wel weer meer planning, en daar heeft niet iedereen zin in.
3. Vaste bezorgtijden
De meeste maaltijdboxen zijn niet heel flexibel qua bezorgtijden. Dat moet dus maar net handig uitkomen. Er zijn services die je bij supermarkten in de buurt op kunt halen: als je weinig thuis bent, kan dat een slim alternatief zijn.
4. Afgestemd op 4-persoonsgezin
Heb je een groot gezin, of woon je juist alleen? Niet alle maaltijdboxen houden rekening met kleinere of grotere porties. Wederom moet je hier bij het kiezen van je box dus even goed op letten.
Welke maaltijdbox moet ik kiezen?
Overweeg je een maaltijdbox te bestellen, maar weet je niet goed welke? We zetten even een paar veelgevraagde pakketten op een rijtje, met de merken die ze momenteel aanbieden:
- Vegetarische maaltijdbox: Beebox, Beter Bio, Heerlijk Eerlijk Box, Hello Fresh, Marley Spoon, De Krat.
- Biologische maaltijdbox: Beebox, Heerlijk Eerlijk Box, Beter Bio, Zinner Dinner en Odin
- Kindvriendelijke maaltijdbox: Mathijs Maaltijdbox, Hello Fresh
- Koolhydraatarme maaltijdbox: Beebox
- Smoothie- en snackboxen: Heerlijk Eerlijk Box
Heb jij een abonnement op een maaltijdbox? We horen graag wat jouw ervaringen zijn!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jolanda zegt:
Doe een keer in de week alle boodschappen en je bent een stuk goedkoper uit dan met die maaltijdboxen. Dat doe ik al jaren zo en ik eet elke week gevarieerd.
Lotte (beheerder) zegt:
Heel goede strategie, Jolanda! Heb je nog tips voor het vinden van lekkere recepten?