Kip is voor veel krachtsporters een echte favoriet. Het is relatief mager, niet overdreven duur, en bevat natuurlijk flinke hoeveelheden eiwitten. Helaas zijn er ook mensen die kip wat te saai vinden om het echt vaak te eten.
Gelukkig is dat een probleem waar je makkelijk omheen kunt werken. Als je maar beseft dat je echt niet iedere avond kale kip met zilvervliesrijst en broccoli hoeft te serveren om gezond te zijn! Online zijn natuurlijk duizenden variaties te vinden. Om je wat op weg te helpen, geven we je in deze blog alvast vijf lekkere recepten met kip.
Lekkere recepten met kip
De gerechten op het lijstje dat hieronder volgt, hebben allemaal een paar dingen met elkaar gemeen. Zo gebruiken ze geen van allen ongezonde, hevig bewerkte producten. Een belangrijke voorwaarde als je echt gezond wilt eten. Daarnaast bieden ze allemaal weer een heel andere smaakervaring!
Het zijn vooral de gebruikte kruiden en specerijen die daar verantwoordelijk voor zijn. Die toveren zelfs de saaiste maaltijd immers nog om in een culinair hoogtepuntje, als je maar weet wat je doet. Als je na het lezen van dit artikel meer lekkere recepten met kip wilt maken, is het dus aan te raden om je assortiment kruiden wat uit te breiden. Je maaltijden hoeven dan nooit meer saai te zijn!
1. Tom kha kai (Thaise kippensoep)
Breng 1 liter bouillon aan de kook en voeg hier een paar schijfjes verse gember, een rode peper (in plakjes) en een stengel citroengras (in stukjes) aan toe. Laat dit 15 minuten sudderen en haal de gember en citroengras weer uit de bouillon.
Voeg een blik kokosmelk en een bakjes champignons (in plakjes) toe, wacht een paar minuten tot de champignons iets geslonken zijn, en voeg 200 gram kipfilet toe. Kook tot de kip gaar is. Voeg op het laatst nog 2 eetlepels vissaus en 2 eetlepels limoensap toe, en serveer de soep met verse koriander en lente-uitjes.
2. Mediterrane kip met citroen en tijm
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem het sap van één citroen en meng dit met ongeveer 8 gram tijm, twee teentjes uitgeperste knoflook, 2 eetlepels honing, 4 eetlepels olijfolie of vloeibare kokosolie. Voeg er peper en zout naar smaak aan toe.
Neem vier kipfilets en bestrijk die met de marinade, leg ze in een ovenschaal, giet de rest van de marinade eroverheen en zet het geheel minstens een kwartier in de koelkast, zodat de smaken goed in kunnen trekken. Snij een tweede citroen in partjes, leg die bij de kip in de schaal en bak het geheel in ongeveer 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
3. Kip stroganoff
Snij vier kleine kipfilets in stukken en bak ze bruin in wat boter of olie. Haal de kip uit de pan en hou hem warm tot je hem weer nodig hebt. Bak intussen 50 gram gerookte spekstukjes lichtbruin in het overgebleven vet, en voeg een halve paprika (in stukjes), 1 ui (gesnipperd), 125 gram champignons (in plakjes) en een teentje knoflook (uitgeperst) toe om even mee te bakken.
Voeg vervolgens een blikje tomatenpuree, 100 ml bouillon en een flinke lepel crème fraîche toe, en breng het geheel op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Laat het geheel inkoken tot een dunne saus, voeg op het laatst de kip toe, en laat het hele gerecht op temperatuur komen.
4. Indische kipkarbonades
Meng in een kommetje 2 cm verse gember (geraspt) met 1 teen knoflook (geperst) en 2 theelepels sambal. Voeg hier 1 eetlepel honing, 2 eetlepels ketjap manis en 1 eetlepel olie aan toe, en breng het geheel eventueel op smaak met zout en peper.
Smeer de kipkarbonades in met deze marinade en laat ze minstens een half uur afgedekt rusten in de koelkast. Gril ze vervolgens op laag vuur gaar en garneer ze met kokos en pinda’s. Lekker met bijvoorbeeld rijst en Indonesische sperzieboontjes.
5. Kip tikka massala
Meng in een blender 400 gram tomatenblokjes met 2 teentjes knoflook, 2,5 centimeter gember en 4 eetlepels yoghurt. Fruit een gesnipperd uitje in wat kokosolie. Voeg er 2 eetlepels massala currypasta aan toe en roer één minuut goed door.
Voeg vervolgens het tomatenmengsel en 4 kipfilets (in blokjes) toe, en laat het geheel ongeveer een kwartier sudderen, of tot de curry wat is ingedikt. Serveer met verse koriander en eet de kip bijvoorbeeld met volkoren naanbrood en wat raita (komkommer met yoghurt).
Meer lekkere recepten nodig? Op ons platform FitChef vind je nog eens tientallen heerlijke maaltijden met kip!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Wies zegt:
Ik heb diabetis en lactose toletantie zijn daar ook recepten van of kan ik er iets anders voor gebruiken .
Mark zegt:
Dag Wies,
Je kunt eens kijken naar onze FitChef boeken.
Producten met lactose kun je zelf heel simpel vervangen door een lactosevrije variant.
Groetjes,
Mark