Een hele dag stil zitten is voor de meeste mensen geen uitzonderlijke situatie. ’s Ochtends zit je een uur in de trein of de auto, daarna breng je het grootste deel van de dag op school of op kantoor achter je bureau door, en ’s avonds plof je voor een film of een avondje tv neer op de bank.
Zo erg hoeft dat niet te zijn, is vaak de gedachte, zolang je tussendoor maar af en toe sport. Helaas werkt het niet zo makkelijk! Ook voor enthousiaste sporters is langdurig stil zitten ongezond, en niet zo’n beetje ook. We vertellen je er vandaag alles over.
Nadelen van langdurig stil zitten
Uren achtereen op je stoel doorbrengen heeft flink wat nadelige effecten op de gezondheid, zo blijkt onder andere uit de resultaten van dit onderzoek. De resultaten van meerdere studies werden geanalyseerd. De onderzoekers concludeerden dat langdurig stil zitten een relatie heeft met diverse aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en vroegtijdig sterven.
Vaak en langdurig stil zitten zou mogelijk net zo slecht zijn als roken. Nog een nadeel van lang stil zitten is dat je minder calorieën verbrand. Op die manier creëer je sneller een energieoverschot en kom je dus gemakkelijk aan.
Stress, slapeloosheid en depressie
Het is echter niet alleen je fysieke welzijn dat erop achteruit gaat als je veel stil zit; ook mentaal kan inactiviteit tot problemen leiden. Wanneer je bloedcirculatie afneemt omdat je te vaak zit, beïnvloedt dat immers ook je brein, dat afhankelijk is van een constante toevoer van zuurstof en glucose.
Dat kan tot meer stress en slaapproblemen leiden, maar volgens bepaalde onderzoeken kunnen de gevolgen ook ernstiger zijn: de kans op constante angstgevoelens en zelfs depressie neemt namelijk ook enorm toe bij mensen die niet actief zijn gedurende de dag. In sommige gevallen had langdurig stil zitten zelfs deze gevolgen voor mensen die wel sportten.
Het stil zitten doorbreken
Hoe voorkom je nu dat je dagelijks te veel tijd op een stoel doorbrengt? In het ideale geval zit je per dag maximaal drie uur, maar wanneer je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt, is dat natuurlijk niet altijd haalbaar. In dat geval is het aan te raden om iedere twintig minuutjes even op te staan en een rondje om je bureau te lopen.
Ook kun je bewegingsoefeningen doen terwijl je zit: rol met je schouders, beweeg je hoofd, et cetera. Ten slotte is het van belang om op je houding te letten. Zo lang je actief zit, hou je de klachten die uit het zitten voorkomen nog redelijk beperkt.
Tips om meer te bewegen
Ten slotte zijn er natuurlijk nog verschillende kleine gewoontes die je jezelf aan kunt leren om het aantal zittende uren sterk te verminderen. Leer jezelf bijvoorbeeld aan om even naar collega’s toe te lopen in plaats van ze te mailen – dat levert niet alleen beweging op, het is vaak ook effectiever.
Doe zo veel mogelijk lopend – telefoneren is bijvoorbeeld typisch iets dat helemaal niet achter je bureau hoeft te gebeuren. En nog een slimme: drink veel op kantoor. Zo moet je automatisch regelmatig naar de wc, én je blijft extra goed gehydrateerd!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Meer stappën en niet veel eten
Pieter de Wit zegt:
Yes, 10000 stappen is eigenlijk normaal. Maar slechts weinig mensen halen deze norm.
Myriam zegt:
Heel goedf
Dekker zegt:
Ik ben invalide zit de hele dag in de rolstoel daardoor een dikke buik gekregen.
Wat kan ik hier nog aan doen
Lotte (beheerder) zegt:
Wanneer meer bewegen geen optie is, kun je afvallen door wat minder te eten. Op die manier dwing je je lichaam ook om meer vet te verbranden. Wel kan het bij medische omstandigheden verstandig zijn om een diëtist in te schakelen. Zo weet je zeker dat er met alle bijzonderheden rekening wordt gehouden :-)